Kalbėdamas Estijoje vykusioje konferencijoje „Estijos ekonomikos perspektyvos trečiame dešimtmetyje” verslininkas Ennas Veskimaegi pažymėjo, kad per ateinančius kelerius metus Estijos ekonomiką kamuojanti darbo jėgos stygiaus problema tik dar labiau padidės, praneša DELFI.ee.

„Gera naujiena yra ta, kad bedarbių skaičius mažėja, - sakė E. Veskimaegi, - bet bloga yra ta, kad nors įregistruota daugiau nei 33 tūkst. pareiškėjų, kas byloja apie didžiulius neišnaudotus išteklius, rasti kvalifikuotą darbo jėgą praktiškai neįmanoma. Pavyzdžiui, inžinierių tenka ieškoti su žiburiu“.

Verslininkas pažymėjo, kad švietimo ir darbo rinka tarpusavyje glaudžiai susiję. Kažkada anksčiau buvo žengtas didelis žingsnis į priekį profesinio mokymo srityje, tačiau dabar ji reikalauja naujų investicijų. Pasak verslininko, pramonės įmonės ir ten naudojamos technologijos pasikeitė, jos nuolat kinta, o profesinis mokymas turėtų žengti koja kojon su laiku.

„Tačiau dėl nemokamo aukštojo mokslo Estijoje smarkiai apribojamas skaičius tų, kuriems iš tikrųjų vieta profesinio mokymo sistemoje. Štai ir išeina iš aukštojo mokslo įstaigų jauni specialistai, kurių žinios ir diplomai neturi paklausos darbo rinkoje, kurių negalima pritaikyti. Dažnai jie yra priversti po aukštojo mokslo įgyti profesinį išsilavinimą“, - teigia E. Veskimaegi.

DELFI primena, kad Lietuvos pramoninkai ne sykį kėlė problemą, kad ir Lietuvos švietimo sistema neruošia jų poreikius tenkinančių specialistų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (294)