Kaunui inžinerijos talentų ugdymo iššūkyje tenka ypač svarbus vaidmuo. Vykstanti pramonės modernizacija didina kvalifikuotų darbuotojų poreikį, o aukštos pridėtinės vertės elektronikos produktus gaminančios įmonės gali sau leisti mokėti didesnius nei Lietuvos vidurkis atlyginimus. Kaune koncentruojasi ir žymi dalis Lietuvos inžinerinių įmonių, kurios aktyviai įsitraukia į būsimų specialistų ugdymo procesą bei siūlo praktikos, darbo pozicijas studijų metu ar po jų, primena „Kaunas IN“ atstovė Ugnė Kerdokaitė.

Pagal Nacionalinės švietimo agentūros 2020-tųjų metų duomenis, tik kas dešimtas (10,8 proc.) į studijas ateinantis jaunuolis renkasi inžinerinę specialybę. Kelių, kaip spręsti šią problemą, ieško ne tik specialistus ugdančios ar verslo aplinkos gerinimu besirūpinančios įstaigos, bet ir pats verslas.

Anot „Kaunas IN“ analitikų, pernai į pirmosios pakopos inžinerijos mokslų studijas buvo priimti 2 328 studentai – tuo metu verslas jau kelintus metus siunčia signalą, kad toks į darbo rinką įsiliejančių darbuotojų skaičius nepatenkina augimo ir plėtros planuose numatytų poreikių. Todėl šioje situacijoje Kaunui, kaip Lietuvos inžinerijos centrui, tenka svarbus vaidmuo. Per ilgus metus čia susiformavusi stipriausia šios srities akademinė, tiriamoji ir specialistų ruošimo bazė. Tą liudija ir statistiniai duomenys. Pavyzdžiui, aukštesni inžinerinius mokslus pasirenkančių pirmakursių procentai nei kituose miestuose ar augantis elektronikos inžinerijos bakalaurą pasirenkančių studentų skaičius. Patrauklumą studijuoti Kaune didina ne tik čia veikiančių aukštųjų mokyklų užsitarnautas vardas ir stiprios studijų programos.

„Pastebimos pačių studentų iniciatyvos: išskirtinį entuziazmą savo sritims bei technologinėms naujovėms jose rodantys studentai buriasi į bendraminčių grupes ir, vedami labiau patyrusių kolegų, patys kuria, konstruoja. Iliustratyvus, nors tikrai ne vienintelis pavyzdys – Kauno technologijos universitete įsikūręs sportinių dronų konstravimo bei operavimo būrelis. Tokios veiklos ne tik pagilina praktinį technologijų išmanymą ar yra smagus, bendraminčius sutelkiantis studentų laisvalaikio būdas, bet dažnai tampa ir gera atspirtimi karjeros startui. Dar vienu Kauno patrauklumą didinančiu motyvu tampa ir gyvenimo kokybės / kainos santykis: lyginant su kitu studijų centru Lietuvoje – Vilniumi, būsto nuomos kainos Kaune yra apie 25 proc. mažesnės, o perkamoji galia – apie 5 proc. didesnė,“ – pastebi VšĮ „Kaunas IN“ vadovas Tadas Stankevičius.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)