„Falck Security“ po Naujųjų metų bus perkrikštyta į „Group 4 Securicor“, o baltą sakalą raudoname fone pakeis stilizuotas trumpinys G4S. Keitimo procedūras saugos bendrovė pradėjo dar vasarą ir iki metų pabaigos abu ženklus naudoja drauge. Skandinavijos investicinio banko „Evli Group“ kontroliuojama Lietuvos finansų maklerio įmonė „Suprema Securities“ keičia pavadinimą į „Evli Securities“.

„Commercial Union Lietuva gyvybės draudimas“ nuo kitų metų taps „Aviva Lietuva“, o „Sampo“ bankas bus pavadintas savininko vardu ir taps „Danske“ banku.

Vardas sustiprins pozicijas

„Pakeitus pavadinimą atsiras tvirtesnė sąsaja su labai stipria tarptautine grupe.

„Aviva“ yra didžiausia Europoje ir ketvirta pagal dydį pasaulyje gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo grupė. Klientai, matydami šį vardą visame pasaulyje, labiau pasitikės kompanija – vylėsi draudimo bendrovės „Commercial Union Lietuva“ rinkodaros ir viešųjų ryšių atstovas Vaidotas Aleksiūnas. Kol kas abu pavadinimai naudojami kartu.

Pervadina ne visus

Dar šių metų pradžioje Danijos „Danske Bank“ grupė įsigijo „Sampo Bank“ – trečią pagal dydį Suomijos banką. Kitų metų viduryje Lietuvos „Sampo“ banką ketinama pervadinti šeimininkų vardu – „Danske“ banku.

„Danske Bank“ turi daugiau kaip 150 metų patirtį, tad įsilieję į grupę turėsime ir visus jų privalumus“, – sakė „Sampo“ banko atstovas Rolandas Kajokas.

Tačiau Estijoje ir Suomijoje „Danske Bank“ nutarė savo pavadinimo klientams nepiršti ir paliks iki šiol galiojantį. „Padėtis ten visai kitokia nei Lietuvoje. Tose šalyse „sampo“ yra bendrinis žodis, reiškiantis pinigus nešantį aitvarą, todėl pakeisti pavadinimą yra netikslinga“, – teigė R.Kajokas.

Lietuvoje turėtų pasikeisti ir „Sampo banko lizingas“ bei „Sampo pensijų fondų valdymo“ pavadinimai. O „Sampo“ grupei priklausančios gyvybės ir ne gyvybės draudimo įmonės savininkų nepakeitė, tad jų pavadinimai išliks tokie patys.

Naikina lietuviškus pėdsakus

Rangos, būsto verslo ir komercinio nekilnojamojo turto įmonių grupės „YIT Kausta“ pavadinimas sutrumpės iki YIT. Didžiausia Suomijos statybos paslaugų korporacija šitaip siekia įtvirtinti YIT prekių ženklą. Tiesa, Lietuvoje jis žinomas beveik penkerius metus, kai suomių korporacija įsigijo įmonę „ABB Technika“ ir pakeitė jos pavadinimą į „YIT Technika“. Neilgai trukus „YIT Corporation“ pervadino ir nuo 1998 metų valdomą „Kaustą“.

YIT grupės prezidentas Hannu Leinonenas teigė, kad bendras ženklas byloja apie vienodą kokybės, verslo etikos, personalo vystymo standartą, o įsitvirtinimo strategija tokia pati visose šalyse. Korporacija perka vietos bendrovę arba sukuria bendrą įmonę, kurios pavadinime atsiranda YIT ženklas. Kai YIT rinkoje tampa atpažįstama, kitų pavadinimų atsisakoma.

Nuo kitų metų sutrumpės ir SEB Vilniaus banko pavadinimas. Septynerius metus bankas priklauso SEB finansų grupei, o jos prekės ženklas pradėtas naudoti daugiau nei prieš pustrečių metų. SEB Lietuvoje jau išsikovojo pozicijas, tad banko vadovai teigė, kad vardo keitimas į AB SEB yra planuotas ir natūralus žingsnis.