Gali tekti dirbti nuostolingai

„Delfi“ S. Besagirskas sakė, kad šiandien situacija tokia, jog įmonės iš Rusijos importuodavo daug žaliavų, tokių kaip metalai, nafta, gamtinės dujos, tačiau šis importas stoja.

Kaip aiškino, Lietuvos verslai šiuo metu patys atsisako bendradarbiauti ir vystyti prekybinius ryšius su šalimi agresore.

„Neseniai teko bendrauti su viena įmone, kuri iš Rusijos importavo metalą. Jie importą jau sustabdė ir sakė, kad to nedarys iš principo, net jeigu dar ir gali kažkiek atsivežti. Dabar didžiausia problema, ką šiandien turi Lietuva, tai yra nafta ir dujos, ir jeigu Europa ar Lietuva atsisakys šių resursų, klausimas, kuo galėsime pakeisti.

Taip pat svarbus metalų importas, gali labai pabranginti mūsų produkciją, statybas bendrai, nes ten naudojama labai daug metalo, kaip ir pramonėje.

Žinoma, pirksime iš kitur, kainos kils, bet aš dėl to labai nesibaiminu, nes tai darys visi iki vieno. Jeigu mes solidarizuojamės ir sutariame, kad Rusiją, kaip žaliavų tiekėją, ignoruojame, kainos kils visur ir tokia bus realybė. Tačiau šiandien aš nematau alternatyvos mokėti rusams, kurie kariauja prieš ukrainiečius“, – kalbėjo jis.

Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas dar kartą pabrėžė, kad reikia susitaikyti su kainų kilimu, ir pridūrė grėsmių matantis ir įmonėms.

„Įmonės kaip bėdą mato ir tai, kad yra pasirašytos ilgalaikės sutartys [tarkime, prekybos centruose – red. past.], kur yra fiksuota kaina arba ji skaičiuojama pagal tam tikrą formulę, tai jei žaliavų kainos išaugs, tam tikra produkcija trumpuoju laikotarpiu gali tapti nuostolinga.

Taigi ji gali būti netiekiama ir gali tekti mokėti baudas, bet mes nekalbame apie didelius to mastus ar apie tai, kad įmonės dėl to gali būti priverstos užsidaryti.

Jei lygintume su Kinijos situacija, tai buvo atskirų įmonių didelės problemos, bet Rusijos atveju tą problemą turės visi, o lenkas ar latvis negalės pasiūlyti produkto pigiau, kitas dalykas – visi supranta moralinį foną ir nemanau, kad kam kiltų ranka prekiauti su rusais“, – kalbėjo jis.

Didžiausias nerimas – dėl naftos ir dujų

S. Besagirsko teigimu, šiandien daugiausia diskusijų ir nerimo kelia naftos ir dujų klausimas, tačiau, kalbant apie šių dviejų žaliavų importo alternatyvas, jo nuomone, galėtų padėti JAV.

„Buvo teigiama, kad JAV padidins skalūninių dujų eksportą ir pasistengs užtikrinti, kad dėl to nebūtų pasipelnymo, kad neišaugtų kainos.

Bendrai pasaulyje yra daug dujų ir naftos eksportuotojų ir be Rusijos, iš jų galima pirkti naftą. Manau, sprendimai, iš kur atsivežti naftos ar dujų, turėtų būti priimami europiniu lygmeniu, ES turėtų sudaryti ilgalaikes sutartis su trečiosiomis šalimis, kurios galėtų tiekti ir aprūpinti visą Europą. Taigi iš kur pirkti yra, klausimas tik kaina ir logistika. SGD terminalai labai apkrauti“, – sakė jis.

Kol kas, kaip teigė, Lietuvos įmonės žaliavų trūkumo dar nejaučia.

„To, ką pirkome iš Rusijos, pasaulyje yra ir kitur, tik už kitokią kainą. Taigi planas B – pirkti kitur už brangiau.

Manau, kad rusai bandys pardavinėti savo gaminius per trečiąsias šalis, bet tai ne taip paprasta: yra kilmės sertifikatai, dokumentai, pagal kuriuos viską lengva susekti. Gali būti, kad pas mus keliaus prekės iš Kinijos, kurios bus pagamintos iš rusiškos žaliavos, tačiau mes to niekaip neišvengsime. Gali būti, kad rusai savo srautą nukreips per Kiniją ir mes gausime tą patį, tik per kitą šalį“, – svarstė atstovas.

Visgi, kaip pabrėžė, šiandien mūsų verslas visiškai nusisuka nuo Rusijos.

„Žinote, jei verslas labai norėtų, jis galėtų toliau pirkti be problemų, juk galima atsiskaityti per kriptovaliutas, o SWIFT apribojimai – selektyvūs. Net kai Iranui buvo apriboti atsiskaitymai, rasta būdų sumokėti, juk įmonės dažnai atsidaro ofšorines sąskaitas ir t. t.; yra tų būdų, bet šiuo atveju – bendras solidarumas, principo reikalas nedirbti su Rusija, Baltarusija, ir kol karas nesibaigs, vargu ar kas perkalbės lietuvių verslininkus.

Kalbant apie Kiniją, mes matėme, kad didžiausias priešas yra mūsų Vyriausybė, ji elgiasi neadekvačiai, tai šiuo atveju niekam nėra klausimų ir visi solidarūs“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės