Vyriausybė žada įvesti gerokai griežtesnius ribojimus verslui, jeigu COVID-19 pacientų užimtų intensyvios terapijos (RITS) lovų skaičius pasiektų 215 vienetų, dar griežtesnius – pasiekus 240 lovų. Šiuo metu užimtos 143 tokios lovos.

Pirmiausia, prekyboje būtų ribojami plotai ir aptarnaujant tik klientus su galimybių pasu, vienam turėtų tekti bent 20 kvadratinių metrų, o jei priimami klientai be galimybių paso mažose parduotuvėse – 30 kv. metrų.

Paslaugoms, atitinkamai, atsirastų 20 kv. metrų ploto ribojimas, todėl nedidelėje kirpykloje galėtų lankytis tik vienas asmuo.

Kavinės, restoranai, barai ar kitos viešojo maitinimo sektoriaus įstaigos turėtų išlaikyti 2 metrų atstumus tarp stalų, klientai privalėtų būti tik sėdimose vietose, o darbo laikas būtų apribotas iki 24 valandų. Būtų privaloma atsisakyti furšetų.

Taip pat būtų apriboti renginiai – būtų įvedamas maksimalus skaičius, koks būtų taikomas užpildymo procentas.

Darbas turėtų būti nuotolinis, viešajame transporte būtų galima važiuoti tik sėdimose vietose, neformalus švietimas būtų ribojamas.

Dar griežtesni ribojimai įsigaliotų, jei RITS lovų skaičius pasiektų 240. Tuomet renginiai apskritai būtų draudžiami, profesionalus sportas galėtų vykti be žiūrovų.

Prekybos plotas būtų ribojamas jau iki 50 kv. metrų vienam pirkėjui, Vyriausybė svarstytų, ar visoms parduotuvėms, ar tik prekybos centrams.

Naktinių klubų, viešojo maitinimo įstaigų, nebūtinųjų prekių parduotuvių, laisvalaikio ir pramogų paslaugos būtų uždarytos. Liktų nuotolinio darbo reikalavimai, tačiau taip pat vyktų ir ugdymas, aukštasis mokslas. Būtų ribojami susibūrimai. Plačiau apie ribojimus „Delfi“ rašė čia.

Romanovskis: taptume įkaitais tų, kurie nenori vakcinuotis

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis patikina, kad apie pilnos apimties karantiną nebegali būti ir kalbos – visuomenė taptų nevakcinuotųjų įkaitu.

„Manau, kad neproporcingas šitas dalykas. Nes akivaizdžiai, jeigu mes taptume įkaitais tų, kurie nenori vakcinuotis, tos nedidelės visuomenės dalies, kuri akivaizdžiai ir daugiausia serga, tai būtų nesąžininga visos visuomenės atžvilgiu taikyti griežtus apribojimus“, – svarsto A. Romanovskis.

Jam būtų suprantami tokie ribojimai, kurie paliktų ir galimybę veikti, tačiau visiškas uždraudimas, pasiekus 240 RITS lovų skaičių, gąsdina.

„Jei pasirinkimas ar neveikti, ar veikti su apribojimais – jei būtų sudaryti ribojimai, kurie paliktų galimybę veikti, tai būtų suprantama“, – kalbėjo A. Romanovskis.

Nors ir jam juodasis scenarijus neatrodė tikėtinas, A. Romanovskis sukritikavo tai, kad dabar visuomenėje paliekama daug galimybių skiepų vengti ir to pasekmių nejausti.

„Jeigu vis vis dar bus taip, kad mes paliekame daugybę opcijų žmonėms vakcinuotis, nesivakcinuoti, testuotis, panašiai – tai mes toliau darome kompromisus. Bet kita vertus, kompromisų su karantino įvedimu nedarome. Pagrindinis akcentas – baigti tuos arbitražus, kur žmonės gali susigalvoti, kaip jie gali sistemą apeiti. Yra Vakarietiška sistema – arba vakcinuotas, arba persirgęs. O dabar siūloma daugybė opcijų, testavimai, antigenai, daugybė arbitražo ir reguliacinis chaosas sukuria situaciją, kad vis dar nemaža dalis žmonių yra nevakcinuotų“, – dėstė verslo atstovas.

Andrius Romanovskis

Jis priminė, kad jau anksčiau verslo atstovai prašė galimybės darbo vietose naudoti galimybių pasą, o ne testavimą, kaip kitose šalyse.

„Arba persirgęs žmogus, arba vakcinuotas, ir viskas. O ne tai, kad dabar kiekvienas turi skaičiuoti, kiek antikūnų turi. Daugybė reguliacinių nesąmonių sukuria blogas prielaidas, dėl kurių po to gresia karantinas“, – pyktelėjo A. Romanovskis.

Balnis: šitai turėjo būti skelbta prieš 3 mėnesius, o dabar jau reikia visai ko kito

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas Gediminas Balnis neslepia nuostabos ir Vyriausybės siūlomas priemones laiko vėluojančias bent trimis mėnesiais – jų tikėtina nė nebeprireiks, tačiau dabar būtinos visai kitos priemonės skatinti revakcinaciją.

„Tai yra nelaiku, tą paskelbti reikėjo žymiai anksčiau, prieš 2-3 mėnesius, nes jau dabar matome, kad susirgimų kreivė yra apsivertusi, ir tikėtina, kad mažės COVID-19 atvejų. Šiam momentui aš sakyčiau, kad reikia labiau orientuotis į revakcinaciją. Dabar jau yra visai kitos problemos ir nereikia būti labai dideliu epidemiologu, kad suprastum, kad jei mažėja teigiamų atvejų dalis, tuoj mažės ir atvejų skaičius“, – stebisi G. Balnis.

Pranešėjai

Jis įsitikinęs, kad šiuo momentu 240 užimtų RITS lovų negresia, tačiau Vyriausybė pakankamai nesirūpina, kad ši problema nepasikartotų ateityje.

„Tai gali būti didesnė problema, jei revakcinacija nevyks sklandžiai. Po kokio mėnesio gali pradėti daugėti pasiskiepijusiųjų, kurių imunitetas silpsta, arba persirgusiųjų, kurių imunitetas ims blėsti. O pas mus, kaip visuomet, sprendžiamas 2-3 mėnesių senumo klausimas“, – nesupranta G. Balnis.

Jis sukritikavo, kad Vyriausybė jau įvedamais ribojimais, pvz., skirtais 12-16 metų asmenims, nepalieka pakankamai laiko.

„Galimybių pasui numatomi pokyčiai, kad galios 7 mėnesius po antro skiepo, o vėliau galimybių pasas nebegalios – tai jau ir dabar yra žmonių, kuriems suėję tie mėnesiai, juos reikia iš anksto informuoti, kad nebūtų taip, jog pirmadienį priimamas nutarimas, ir pirmadienį jau yra suėję 7 mėnesiai.

Lygiai taip pat su amžiaus grupe nuo 12 iki 16 metų – tai nevakcinuoti žmones. Juos irgi reikia įspėti, kad pasiskiepykite, jei nepasiskiepysite, nepateksite į prekybos centrus ir restoranus“, – sako G. Balnis.

Vertindamas pačias priemones, jei vis tik rodikliai labai suprastėtų, jis pasigedo konkretumo.

„Pirmiausia, jau galėtų įdėti kažką ir toliau. Ten parašyta, kad arba darbo laikas bus ribojamas, arba bus uždaromi restoranai. Tai čia toks yra esminis skirtumas, ir mūsų rinkos žmonėms, ir klientams, ir verslui. Kitaip sakant – arba užmuš, arba neužmuš“, – stebisi G. Balnis.

Vainienė: gali sumažinti norą skiepytis

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė taipogi kritikuoja Vyriausybės siūlomus naujus ribojimus.

„Tai kas čia yra siūloma, toks jausmas, kad lyg ir vėl ištiktų nauja nepažinta pandemija ir nebūtų turėta patirčių su prekyba. O patirčių jau yra – greitai dvejus metus sieks“, – nusistebėjo R. Vainienė.

Ji patikina iškart po Vyriausybės pasitarimo prekybininkų vardu kreipėsi į ministeriją ir Vyriausybę, prašant susitikti ir aptarti pasiūlymus.

„Jie su mumis nebuvo aptarti ir derinti. Kadangi turime visokios informacijos, daug duomenų iš kitų ES valstybių, kaip jos dabar tvarkėsi, kaip anksčiau tvarkėsi, per pirmą, per antrą karantiną – tokią stebėseną turime iš visų valstybių.

Norime kalbėtis ir pasiūlyti labiau situacijai adekvatesnius pandemijos būdus, kurie būtų taikomi prekybai, kas būtų, jeigu būtų. Aišku, tikimės, kad neprireiks tų scenarijų“, – kalbėjo R. Vainienė.

Rūta Vainienė

Ji baiminosi, kad Vyriausybės siūlomi ribojimai gali paskatinti žmones psichologiškai elgtis priešingai.

„Baugu, kad tokie neproporcingi reguliavimai nesuveiktų priešingai – nesumažintų žmonių noro vakcinuotis sustiprinamąja doze, ir galbūt ir ketvirta, ir penkta, kurios, jau dabar akivaizdu, kad numatomos“, – įspėjo R. Vainienė.

Grožio specialistai netiki, kad vėl galėtų būti uždaryti

Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos prezidentė Jolanta Mačiulienė atmeta galimybes, kad grožio specialistai vėl būtų uždaryti į karantiną.

„Pagal tai, ką skaičiau, tai manau, kad gal labai vis tiktai neuždarys. Aišku, ten yra numatytas 20 kv. metrų paslaugų sektoriui – tai be abejo vėl viskas komplikuosis. Bet žinote, na negi dabar vėl trečią kartą imsis drastiškų priemonių uždaryti? Aš kažkaip vis tiktai su viltimi galvoju, kad kažkokie apribojimai bus, bet nelabai tikiu, kad vėl išvarytų mus į karantiną“, – sako J. Mačiulienė.

Ji pabrėžė, kad jau dabar grožio specialistai laikosi visų griežtų reikalavimų ir nori suteikti saugias paslaugas.

„Visiems ta tvarka, kuri buvo paskelbta, nusistovėjo, ji įsigaliojo, ja vadovavomės ir jos laikomės. Visų reikalavimų, susijusių su visais atstumais, dezinfekavimais, vėdinimais, tarpais tarp žmonių ir galimybių paso tikrinimu. Bet kokiu atveju – visi norime saugios paslaugos suteikti ir saugiai priimti žmones“, – kalbėjo J. Mačiulienė.

Jolanta Mačiulienė

Galiausiai ji pasidalijo ir nuomone apie COVID-19, kad naujoji atmaina plinta žaibiškai, didesnė dalis žmonių ja tikriausiai jau persirgo ar persirgs.

„Nereikia būti labai dideliam žinovui. Tu nežinai, kas tau ją gali atnešti, taip pat ir su galimybių pasais. Turbūt tą koronavirusą turėsime visi, daugiau mažiau persirgsime, ir tada imunizacija įvyks visuotinė ir bus paprasčiau“, – dėstė asociacijos atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės