aA
Atrodo, kad maisto vagonėlių sezonas baigėsi, tad kyla klausimas – ar tai yra sezoninis uždarbis, o gal pelningas verslas, kuris gali suktis ištisus metus.
Maisto vagonėlis
Maisto vagonėlis
© Organizatorių nuotr.

Lapkričio 7–9 dienomis „Litexpo“ vyks maisto ir gėrimų paroda BAF ir parodos metu pirmą kartą vyksiančių Geriausio maisto vagonėlio rinkimų proga, šie klausimai buvo užduoti patiems verslininkams, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Starto kaina – vidutiniškai nuo 15 000 Eur

Pradėti maisto vagonėlių verslą reikia nemažų investicijų. Pasak „Barbeque Burgers“ vadovo Tomo Dainovskio pinigine išraiška jos gali siekti ir iki 40 000 Eur, jei trūksta patirties ar gebėjimų. Tačiau, pasak jo, pradėti tokį verslą galima turint ir kur kas mažesnę investiciją: „Manau, 20 000 yra optimali suma“, – sako jis.

„Pradėdami savo maisto vagonėlių verslą investavome apie 20 000 Eur“, – Tomui pritaria ketvirtus metus jau du „Tid Bit“ vagonėlius turinti Ramunė Bugenienė, – Pirkome naujesnius autobusiukus, kad šie negestų, tačiau neįrengtus. Tiek pat kiek autobusiukas kainavo ir jo vidaus įrengimas.“ Pasak abiejų pašnekovų, tai yra pagrindinės šio verslo starto išlaidos.

Kitų maisto vagonėlių, tokių kaip „The Rolling Waffles“ ar „Trick Truck“ vadovai, teigia, kad užtenka ir apie 15 000 Eur verslui pradėti. O norint dar daugiau sutaupyti reiktų galvoti apie virtuvę priekaboje.

Maisto vagonėlis
Maisto vagonėlis
© Organizatorių nuotr.

Šiame versle ilgam išlieka nedaug

„Dešrainis24.lt“ vadovas Kristijonas Rimgaila turi jau 6 metų patirtį maisto vagonėlių versle, tad įsibėgėjant naujam sezonui jis dažnai taikliai nuspėja, kas po vasaros išliks, o kas pasitrauks iš „žaidimo“.

„Šis verslas, sakyčiau, yra netgi labiau rizikingas nei kavinių. Per visus mūsų veiklos metus galiu suskaičiuoti vos kelis maisto vagonėlius, su kuriais kartu pradėjome ir kurie išliko iki šiandien.“

Pasak jo, labai svarbu dar pačioje verslo pradžioje savęs paklausti, ką su tuo maisto vagonėliu norite pasiekti. „Sėkmės atveju iš šio verslo galima pradėti gyventi tik po mažiausiai 2–3 veiklos metų“, – teigia K. Rimgaila.

Maisto vagonėlis
Maisto vagonėlis
© Organizatorių nuotr.

Didžiausios daromos klaidos

Pasak mėsainiais prekiaujančio maisto vagonėlio „Barbeque Burgers“ vadovo Tomo Dainovskio, kai jau turima kur ir kuo prekiauti, didžiausia investicija tampa leidimai. O šioje vietoje sumos stipriai skiriasi:

„Žinoma, kad pirmus metus dažnai prašaunama su pasirinkimu, kuriuose renginiuose prekiauti. Kai kurie priėmę neteisingus sprendimus išvis „susidegina“ ir jau kitais metais, žiūrėk, dalies tų maisto vagonėlių nebelieka.“

Maisto vagonėlis
Maisto vagonėlis
© Organizatorių nuotr.


Pasak „Tid Bit“ R. Bugenienės, kai kur dalyvavimo kainos nelogiškai užkeltos: „Pavyzdžiui, Naktinio krepšinio dalyvio mokestis vienai nakčiai – daugiau nei pusė tūkstančio eurų. Iš verslo perspektyvos tai tikrai skamba nelogiškai“, – sako ji ir priduria, kad būna ir tokių renginių, kuriuose tenka sumokėti kone 2 000 Eur dalyvio mokestį, tačiau jie ne tik kad atsiperka, bet uždirbamas ir ženklus pelnas.

Žiemą ieškoma naujų galimybių

Vieną iš šio verslo didžiausių trūkumų visi pašnekovai įvardina sezoniškumą. Taigi dauguma maisto vagonėlių atlaikę intensyvų šiltąjį sezoną žiemos metu tiesiog ilsisi. Tačiau kai kurie ieško galimybių veikti ištisus metus.

„Žiemos metu orientuojamės į užsienio rinkas ir vietas, kuriose sudaromos sąlygos dirbti angaruose ar panašiose vietose, kad žmonėms būtų patogu valgyti ir nešaltų rankos“, – sako „Dešrainis24.lt“ vadovas K. Rimgaila.

Tuo tarpu „Tid Bit“ žiemą daugiausia dirba reklaminių klipų filmavimo aikštelėse ruošdami maistą filmavimo komandoms. Tačiau tempas, pasak R. Bugenienės, yra kur kas lėtesnis: „Šaltuoju metų laiku spėjame ir pailsėti, ir pakeliauti, ir pasiruošti naujam sezonui.“

Tiesa, yra ir tokių maisto vagonėlių, kurie visiškai ramiai ilsisi visą žiemą: „Mums tai yra šeimos amatas. Verslu to net nepavadintume“, – pasakoja kūrybiško maisto vagonėlio „Trick Truck“ vadovas Mantas Mozūra.

Maisto vagonėlis
Maisto vagonėlis
© Organizatorių nuotr.

Verslas be konkrečios vietos

Tarp dažniausiai minimų šio verslo privalumų yra galimybė rinktis, kur ir su kuo dirbti, bei visos sąlygos keliauti.

„Tai, kad neturi viršininko ir gali pastoviai keliauti po skirtingus renginius visoje Lietuvoje man yra didžiausias šio verslo privalumas. Tačiau tiems, kas nemėgsta čigoniško gyvenimo, tai gali būti ir trūkumas“, – pastebi R. Bugenienė.

„Esame tarsi važinėjantis cirkas“, – kitą epitetą savo verslo ritmui parenka „Dešrainis24.lt“ vadovas Kristijonas Rimgaila, – „Pusei metų namai tampa tik trumpalaikio apsistojimo vieta. Kone visą laiką leidžiame kelyje. Manau, šis verslas netinka sėsliems žmonėms, kurie mėgsta dirbti fiksuotomis valandomis ir turėti laisvus savaitgalius. Juk kai kiti žmonės ilsisi – mes dirbame.“

Maisto vagonėlis
Maisto vagonėlis
© Organizatorių nuotr.


Visi šie maisto vagonėliai (ir dar daugiau) veiks ir Baltijos maisto ir gėrimų parodos BAF metu lapkričio 7–9 dienomis „Litexpo“. Be galimybės rinkti geriausią vagonėlį, taip pat šioje parodoje vyks žinomų žmonių kulinariniai šou, meno performansai, geriausio jaunojo virėjo ir geriausio maisto technologijų startuolio rinkimai bei ženkliai ūgtels konferencijų dalis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(22 žmonės įvertino)
4.2727

Per karantiną teko eiti į prastovas, bet plėtra nesustojo: investuos milijonus, sukurs dar 250 darbo vietų (48)

Koronavirusas turėjo didžiulę įtaką automobilių pramonei – pardavimai sumažėjo, gamyklos...

Tyrimas: tarptautinis verslas ėmė labiau pasikliauti savo jėgomis, o ne valstybių pagalba (3)

Pasaulio ekonomika ir toliau susiduria su iššūkiais ir neapibrėžtumu, tačiau šiuo metu...

Ilgėjantis grybavimo sezonas – nepalankių permainų pranašas (20)

Gerokai užsitęsusį šių metų grybavimo sezoną lėmė šiltesni orai ir vėliau nei įprasta...

Baltijos šalių pirkėjų įpročiai: kas apsipirks saugiausiai, o kas – išleis daugiausiai? (2)

Koronavirusas formuoja naujus pirkėjų įpročius Baltijos šalyse . „Pigu.lt“ prekybos centro...

Brangsta techninė apžiūra: kainas peržiūrinės kasmet (62)

Nuo kitų metų brangs techninė apžiūra . Labiausiai naujų kainų pokytį pajus mopedų ir...

Top naujienos

Padarė išvadas: FIBA „burbulą“ Lietuvos rinktinė uždarė pergale prieš belgus (338)

FIBA „burbulą“ Vilniuje Lietuvos rinktinė uždarė pergale ir nuplovė gėdą, patirtą pirmoje...

Urologas pasakė, kuriems vyrams labiausiai gresia prostatos vėžys (76)

Lapkritį pasaulis yra paskelbęs mėnesiu, skirtu vyrų sveikatai. Šiuo metu vyrai yra raginami...

Sinoptikų prognozė: sulauksime sniego ir lengvo šaltuko (14)

Paskutiniąją rudens dieną Lietuvos orus lems nedidelis ciklonas, jis į daugelį vietovių...

Prezidentui kritikuojant Dobrovolskos ir Adomaičio patirtį, Armonaitė tvirtina: svarbiausia – ryžtas vykdyti partijos programą (296)

Prezidentas Gitanas Nausėda, šią savaitę susitikęs viso labo su keturiais kandidatais į...

Šie požymiai išduoda, kad turite priklausomybę seksui: tokių žmonių Lietuvoje daugiau nei galima įsivaizduoti (40)

Beprotiška partnerių kaita ir, atrodytų, jokių seksualinių stabdžių. Tai – nebūtinai...

Ekspertas apie pavojingas koronaviruso mutacijas: nereikia net audinių ūkių perspėja, kad grėsmė kiltų net persirgusiems žmonėms (105)

Neseniai kovoje su COVID-19 pasiektos kelios svarbios pergalės: „Pfizer“ ir „BioNTech SE“...

Rimvydas Valatka. Mes, Lietuvos Prezidentas, Žemaičių seniūnas (406)

Rinkimus prapylęs Trumpas ir jo tvirtasprandžiai gerbėjai ragina laukti dienos X. Prasidėjęs...

Karantinas? Prie sostinės Kalėdų eglės toliau plūsta minios žmonių, susidarė automobilių spūstys (552)

Nors epidemiologai prašo likti namuose ir saugoti savo bei aplinkinių sveikatą, sostinės...

|Maža didelių žinių kaina