Konkurencija dėl darbuotojų itin arši, ypač didžiuosiuose miestuose, tad verslai jų privilioti bando įvairiomis priemonėmis. Kai kurie už rekomendacijas ir sėkmingą kito asmens įdarbinimą siūlo nemažus priedus prie algų.

Kalėdiniu laikotarpiu paprastai siuntų srautas išauga iki kelių kartų. Bendrovės jau ruošiasi siuntų bumui ir ieško kurjerių, siuntų skirstytojų ir kitų darbuotojų. Tiesa, jiems dažniausiai siūlomas terminuotas arba sezoninis darbas.

Ieško mažesnio pastiprinimo nei pernai

Tarptautinės siuntų bendrovė „Venipak“ šiuo metu papildomai gali įdarbinti iki 100 darbuotojų. Įmonės personalo vadovė Agnė Anaitė pažymi, kad tai – mažesnis skaičius nei pernai.

„Pagrindinės to priežastys – šiemet darbuotojų pradėjome ieškoti anksčiau. Samdai teigiamą įtaką padarė rugsėjį vykusi darbdavio kampanija, kai patyrusius kurjerius kvietėme prisijungti prie „Venipak“ ir tapti kurjeriais.

Mažesniam samdomų žmonių skaičiui įtakos turi ir ekonomikos prognozės, pačių darbuotojų atsakingesnis požiūris į darbo vietą ir lojalumas. Kita vertus, svarbiausias vaidmuo tenka nuosekliam žmogiškųjų išteklių poreikio planavimui ir tam, kad šventiniam sezonui ruošiamės iš anksto“, – sako ji.

Pašnekovės teigimu, su darbuotojais susijusių iššūkių daugiausia Vilniuje, mat čia didžiausia konkurencija dėl darbuotojų. Regionuose jų rasti lengviau, mažesnė ir kaita.

„Kurjerių trūkumą padeda išspręsti ir „Venipak Drive“ programa, kai prie komandos prisijungti gali čia nedirbantys žmonės. Pakanka turėti individualios veiklos pažymėjimą, automobilį ir „Venipak“ programėlę. Mes pasirūpiname siuntų srautu, apmokome, o apie krūvį ir darbo laiką jie sprendžia patys“, – pasakoja A. Anaitė.

Šiek tiek mažiau nei pernai papildomų rankų šventiniam laikotarpiui ieško kita siuntų bendrovė „Omniva LT“.

„Šiemet aktyviai auginome ir kurjerių, ir siuntų skirstytojų komandas visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Iš viso papildomai pasamdėme 40 kurjerių bei 50 siuntų skirstytojų. Taip pat, kadangi šventinis laikotarpis yra tas metas, kai sulaukiame daugiau klientų užklausų, papildėme ir klientų aptarnavimo centro gretas, siekdami užtikrinti greitą ir efektyvų atsakymų suteikimą mūsų klientams.

Vis dėlto, šiemet samdos planai buvo kiek mažesni negu praėjusiais metais, nes reaguodami į bendrą rinkos bei darbo rinkos situaciją, užtikrinome efektyvesnį ir stabilesnį žmogiškųjų resursų valdymą.

Šiuo metu jau matome, kad lyginant su šių metų rugsėju, komandos narių kurjerių gretose yra 30-ia, skirstytojų – 40-ia, o klientų aptarnavimo centre – 12-a daugiau“, – pasakoja „Omniva LT“ žmogiškųjų išteklių vadovė Rūta Petrulytė.

Anot jos, komandos narių pritraukimas nebėra toks iššūkis, koks buvo praėjusiais metais: „Turime profesionalias ir efektyviai dirbančias komandas, aiškius ir optimizuotus procesus, be to, ir situacija rinkoje yra pasikeitusi, tad atitinkamai ir poreikiai yra kitokie.“

Lietuvos paštas „LP Express“ paštomatų ir kurjerių tinkle kalėdiniu laikotarpiu papildomai įdarbins iš viso apie 90 kurjerių ir siuntų skirstytojų.

„Sumažėjęs paslaugų poreikis tradicinėje pašto dalyje lemia, kad esamas laiškininkų ir siuntų skirstytojų skaičius yra pakankamas, norint užtikrinti sklandų siuntų pristatymą pašto tinkle.

O per „LP Express“ paštomatų ir kurjerių tinklą siunčiamų siuntų srautams augant, kalėdiniu laikotarpiu papildomai įdarbinsime iš viso apie 90 darbuotojų.

Norėdami pritraukti reikalingų specialistų kalėdinio piko laikotarpiui, jų atrankos procesą pradedame anksčiau, esant poreikiui pasitelkiame ir darbuotojų nuomos kompanijas, taikome kitus sprendimus“, – pažymi Lietuvos pašto Organizacijos vystymo departamento vadovė Inga Rinkevičienė.

Samdo darbuotojus su 12 darbo dienos sutartimis

Prekybininkai taip pat intensyviai ruošiasi šventiniam vajui. Štai didžiausias prekybos tinklas „Maxima“ Kalėdų laikotarpiui planuoja įdarbinti panašiai kaip ir pernai – apie 200 darbuotojų, o esant trumpalaikiui darbo jėgos poreikiui – pasitelks personalo nuomą. Šventiniam laikotarpiui papildomų darbuotojų ieškoma darbui „Maxima“ parduotuvėse, maisto gamybos cechuose, logistikoje.

„Pavyzdžiui, pernai Kalėdų laikotarpiu buvome pasamdę per 100 darbuotojų su trumpalaikėmis 1–2 darbo dienos sutartimis. Tai yra mums pasiteisinęs sprendimas, nes suteikia lanksčią galimybę pasisamdyti papildomų darbuotojų, kai reikia suvaldyti nenumatytas situacijas“, – aiškina „Maxima“ Personalo departamento direktorė Tatsiana Ihnatovich.

Panašiai tiek pat darbuotojų ieško ir su „Maxima“ dirbanti elektroninės maisto ir kasdienių prekių parduotuvė „Barbora“. Vadovo teigimu, šiuo metu kalėdiniam sezonui jau beveik pasiruošta, el. parduotuvė ieško nedidelio kiekio naujų prekių surinkėjų ar kurjerių. Anot jo, darbo rinka išlieka įtempta, tebejaučiama konkurencija dėl darbuotojų, ypač artėjant šventėms.

„Kalėdiniam laikotarpiui pradedame ruoštis iš anksto, nes „Barboroje“ intensyvusis sezonas prasideda ne su artėjančiomis Kalėdomis, o rudenėjančiais orais, kai gyventojai daugiau laiko leidžia namuose ir dažniau renkasi patogų apsipirkimą ir prekių pristatymą į namus. Spalio pradžioje pradėjome ieškoti apie 200 papildomų prekių surinkėjų Vilniuje ir Kaune“, – komentuoja „Barbora“ vadovas Andrius Mikalauskas.

Į pagalbą ateina administracijos darbuotojai

Kitas prekybos tinklas „Rimi Lietuva“ papildomai kalėdiniam laikotarpiui didžiuosiuose Lietuvos miestuose ieško apie 40 naujų darbuotojų.

„Šventiniu periodu kolegoms parduotuvėse tradiciškai padeda ir biuro darbuotojai – savanoriai, kurie papildo prekėmis lentynas, padeda surinkti prekes e-parduotuvės užsakymams, supakuoti dovanų rinkinius ir atlikti daugybę kitų darbų. „Rimi“ šią tradiciją turime jau daugelį metų, kolegos mielai jungiasi ne tik padėti, bet ir pasinaudoja šia proga artimiau pažinti mūsų verslą, pabendrauti tarpusavyje ir su klientais“, – pasakoja „Rimi Lietuva“ Personalo vadovė Vaida Kaikarienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad kalėdinis laikotarpis nebūtinai susijęs su šventine prekyba, mat šiemet atidaryta ne viena parduotuvė, visoms joms reikėjo suformuoti naujus kolektyvus, o kai kurios darbo vietos pildomos ir šiuo metu.

Lidl Lietuva“ šiuo metu ieško apie 100 darbuotojų įvairiuose Lietuvos miestuose, daugiausiai – parduotuvėse Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje. Tačiau tai irgi nebūtinai susiję tik su šventiniu laikotarpiu.

Prekybos tinklas „Iki“ papildomai darbuotojų Kalėdiniam laikotarpiui neieško. Kaip pasakoja tinklo atstovė Vaida Budrienė, gruodžio mėnesį visa „Iki Lietuva“ administracija eina padėti kolegoms parduotuvėse.

Kurjeriai gali užsidirbti iki 1600 Eur į rankas

Visos minėtos įmonės savo svetainėse skelbia darbo skelbimus, juose galima pasidairyti, kokie atlygiai siūlomi ieškomiems darbuotojams.

Pavyzdžiui, siuntų bendrovė „DPD“ Vilniuje naktiniam darbui ieško krovėjo. Siūlomas atlygis – 900–1100 Eur į rankas.

Kauno raj. ieškomas siuntų paruošimo operatorius (-ė) papildomam darbui anksti rytais (3 val.). Nurodytas darbo užmokestis – 450–500 Eur į rankas.

Kurjerių „DPD“ ieško visuose miestuose, bet atlygis skelbime nenurodytas. Pati bendrovė apie darbuotojus ir jiems siūlomus atlygius nepakomentavo.

Siuntų bendrovė „Venipak“ Elektrėnuose, Lentvaryje ir Vilniuje ieško kurjerių. Nurodytas atlygis – 1400–2640 eurų „popieriuje“ (iki 1600 Eur į rankas). Tuose pačiuose miestuose ieškomi ir siuntų skirstytojai (atlygis – 1248 eurai popieriuje).

Bendrovė savo komentare aiškina, kad kurjerių atlyginimą sudaro fiksuota dalis ir „bonusai“. Priklausomai nuo darbo krūvio ir apimčių, atlyginimas gali svyruoti nuo 900 iki 1600 Eur į rankas, o patyrę kurjeriai uždirba ir daugiau. Šiais metais atlyginimas kilo vidutiniškai 10 proc.

Omniva paštomatas

„Omniva LT“ terminuotam laikinam kurjerio darbui Vilniuje ir Šiauliuose siūlo 1200–1950 eurų atlyginimą popieriuje (iki 1200 eurų į rankas). Kaune ieškomas klientų aptarnavimo specialistas, nurodytas atlygis – 1010–1400 eurų popieriuje (iki 900 eurų į rankas).

Skelbimuose paminėta, kad galimi priedai prie atlyginimo už rekomenduotus ir sėkmingai prie komandos prisijungusius kolegas.

„Mūsų kurjerių valandinis atlygis priklauso nuo daug faktorių ir dedamųjų – tarp jų efektyvumas, darbo tikslumas bei kokybė. Yra ir galimybė užsidirbti papildomai, pavaduojant kolegas, pasirenkant tam tikrus maršrutus ar pristatant didesnius siuntų skaičius. Taip pat svarbu, ar kurjeris pristato siuntas į paštomatą, ar verslo klientams“, – komentuoja „Omniva LT“.

Lietuvos pašto atlyginimai – kuklesni. Nors bendrovė komentare nurodė, kad „LP Express“ šventiniam laikotarpiui ieško kurjerių, tokių darbo skelbimų nepavyko rasti. Tačiau svetainėje nemažai jų – laiškininkams, kurių atlygis siekia iki 800 eurų popieriuje. Skirstytojų-operatorių atlyginimai – dvigubai didesni, ir pavyzdžiui, Kaune siūloma 1600 Eur popieriuje.

„Tinkamas finansinis atlygis už atliktą darbą – itin svarbi darbuotojo motyvavimo dalis, todėl atidžiai stebime tendencijas ir ieškomiems specialistams siūlome situaciją rinkoje atitinkantį atlyginimą“, – nurodo Lietuvos paštas.

Parduotuvėje siūlo iki 900 eurų į rankas

Prekybininkų atlyginimai ieškomiems darbuotojams kuklesni.

„Rimi“ Kauno raj. ir Vilniuje pardavėjams (darbas kasoje ir salėje) siūlo 800–1160 eurų popieriuje (dirbant 168 val./mėn.) arba iki 760 eurų į rankas.

„Siūlomas atlyginimas siekia 800–1050 Eur prieš mokesčius (iki 720 eurų į rankas) už pilną darbo mėnesį. Tikslus atlyginimas priklausys nuo išdirbto laiko, taip pat ar bus naktinių valandų, ar darbo per šventines dienas, nes šis laikas yra apmokamas didesniu tarifu“, – apie atlyginimus šventiniu laikotarpiu įsidarbinantiems darbuotojams komentuoja „Rimi Lietuva“ personalo vadovė.

Prekybos centro kasos

Nors „Iki“ teigė, kad papildomų darbuotojų šventiniam laikotarpiui neieško, svetainėje – per 160 aktyvių skelbimų. Štai keletas pavyzdžių:

Salės darbuotojui Vilniuje siūlomas atlygis – 750–920 Eur popieriuje. Kasininkui Šiauliuose – 800–1 040 Eur popieriuje. Prekių surinkėjui Vilniuje – 820–1 574 Eur popieriuje (iki 1000 eurų į rankas).

„Iki“ priklausančioje platformoje „LastMile“ taip pat auga kurjerių-partnerių skaičius, bet tikslaus neįvardijo.

„Reaguojant į energetinę krizę ir pakilusias kuro kainas, lyginant su praėjusiais metais, bendradarbiavimo įkainius kurjeriams už nuvažiuotus kilometrus didinome iki 80 proc. už kilometrą. Atskiroms partnerių grupėms įkainius didinome iki 40 proc.“, – sako „LastMile“ vadovas Tadas Norušaitis.

„Maxima“ savo svetainėje turi 180 darbo pasiūlymų. Pavyzdžiui, kasininkui-pardavėjui Vilniuje siūloma 790–890 eurų popieriuje. Skelbime nurodyta, kad per pastaruosius 3 mėnesius vidutinis mėnesio darbo užmokestis su priedais šioje pareigybėje, dirbant pilnu etatu, siekė 980 eurų (neatskaičius mokesčių) arba apie 680 eurų į rankas.

Salininkuose ieškomas salės darbuotojas, kuriam siūlomas darbo užmokestis – 770–870 eurų neatskaičius mokesčių. Teigiama, kad per pastaruosius 3 mėnesius vidutinis mėnesio darbo užmokestis su priedais šioje pareigybėje, dirbant pilnu etatu, siekė 940 eurų (neatskaičius mokesčių) arba apie 660 eurų į rankas.

„Šių metų pradžioje bazinės algos didintos 90 proc. arba daugiau nei 10 tūkst. darbuotojų. Vidutinis atlygis, lyginant su pernai, yra išaugęs apie 12 proc. Kas mėnesį „Maxima“ darbuotojai, priklausomai nuo jų pasiektų rezultatų, gauna premijas.

Be to, bendrovės Kolektyvinėje sutartyje yra numatytas itin platus socialinių naudų darbuotojams paketas, pavyzdžiui, papildomas sveikatos draudimas, išmoka gimus vaikui, papildomos 3 dienų apmokamos atostogos vestuvių proga, stipendijos geriausiai besimokantiems darbuotojų vaikams ir kitos įvairios išmokos“, – vardija „Maxima“ Personalo departamento direktorė.

IKI darbuotojai

„Lidl“ svetainėje – per 60 aktyvių pasiūlymų.

Keli pavyzdžiai: Vilniuje pardavėjui siūlomas atlygis siekia nuo 1085 iki 1400 eurų popieriuje (iki 909 eurų į rankas). Kaune jis kiek mažesnis ir siekia nuo 1005 iki 1300 eurų (iki 855 eurai į rankas).

„Rinkoje išsiskiriame didžiausiais atlyginimais savo darbuotojams ir visuomet siekiame reaguoti į bendrą ekonominę situaciją ir prireikus imamės papildomų priemonių. Rekvizitai.lt duomenimis, mūsų siūlomas vidutinis visų darbuotojų atlyginimas šių metų rugsėjį siekė 1761 eurus neatskaičius mokesčių [1105 į rankas – red.]“, – pažymi „Lidl Lietuvos“ valdybos narė ir personalo vadovė Sandra Savickienė.

Papildomai skirs pinigų komunaliniams

Be to, augant išlaidoms už komunalines ir kitas paslaugas, taip pat iki metų pabaigos prekybos tinklas skirs papildomą finansinį pastiprinimą savo parduotuvių ir logistikos centro darbuotojams.

Dar viena papildoma nauda „Lidl“ darbuotojams – dovanų kortelės. Kaip tikina, parduotuvių ir Kauno logistikos centro darbuotojai greta atlyginimo ir kitų naudų artimiausius tris mėnesius gaus „Lidl“ dovanų kortelių (nuo 30 iki 45 eurų per mėnesį). Už rekomendacijas ir pažįstamų įsidarbinimą taip pat skiriama 50 eurų vertės „Lidl“ dovanų kortelė per pirmą mėnesį nuo draugo darbo pradžios, o po sėkmingo bandomojo laikotarpio – dar 150 eurų vertės kortelę.

„Atsižvelgiant į įvairius ekonominius pokyčius, atlyginimų biudžetą peržiūrime nuolatos. Šiais metais atlyginimų biudžetą jau didinome – nuo sausio 1 d. visiems įmonės darbuotojams atlyginimai padidėjo nuo 5 iki 15 proc., nepriklausomai nuo užimamų pareigų, o iš viso algų biudžeto didinimui nuo šių metų pradžios iki 2022 finansinių metų pabaigos (2023 m. kovas) papildomai skirsime 9 mln. eurų.

Parduotuvių ir logistikos centro darbuotojams taip pat siūlome ir įvairius finansinius motyvacinius priedus bei platų papildomų naudų krepšelį. Šiais finansiniais metais papildomų naudų ir premijų krepšelis taip pat buvo padidintas – jis sieks beveik 4 mln. eurų“, – komentuoja S. Savickienė.

Kurjeriamsiki 1300 į rankas

El. parduotuvės „Barbora“ siūlomi atlygiai – vieni aukščiausių. Prekių surinkėjo pozicijai siūloma nuo 1008 iki 1750 eurų popieriuje. Skelbime teigiama, kad remiantis spalio mėn. duomenimis, vidutinis surinkėjo atlyginimas 877 eurai į rankas.

Kurjerio atlyginimas – 1000–1300 eurų į rankas. Atlygis priklauso nuo darbo rezultatų. Skelbimuose paminėta, kad už atvestą darbuotoją į komandą bus išmokėta 200 eurų.

„Šį rudenį norėdami suteikti darbuotojams daugiau finansinio stabilumo padidinome nekintamą bazinį atlyginimą, kuris į rankas siekia iki 700 Eur, o galutinis atlyginimas priklauso nuo darbuotojo individualių darbo rezultatų.

Šių metų vidutinis surinkėjų atlyginimas spalio mėnesį buvo 200 Eur (neatskaičius mokesčių) didesnis nei pernai spalį“, – pažymi „Barboros“ direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)