Šiemet vasarį įregistruotos įmonės veikla yra gaminti ir prekiauti gerųjų bakterijų pagrindu pagamintomis buitinėmis valymo, kūno ir augintinių priežiūros priemonėmis. Pasak R. Vogelius, iš pradžių šios priemonės į Lietuvą buvo importuojamos, tačiau gavus licenciją iš gamintojo, palaipsniui gamyba kuriasi ir Lietuvoje.

„Dirbti su šią sritimi pasirinkau dėl to, kad esu Lietuvoje įgijusi medicininį išsilavinimą ir mano siekiamybė visą laiką buvo dirbti gamtos mokslų, ekologijos ar žmogaus sveikatos srityse. Man labai norėjosi imtis netradicinio verslo ir šita sritis, išanalizavus pasaulinę patirtį ir įvairią literatūrą, pasirodė mažai atrasta, pakankamai perspektyvi, tačiau imli darbui“, - sako R. Vogelius.

Anksčiau Lietuvoje dirbusi su Jungtinėje Karalystėje gaminamų probiotinių priemonių platinimu, R. Vogelius pasakoja sugalvojusi šį verslą plėtoti Lietuvoje, t.y. kurti gamybos liniją, vėliau – ir laboratoriją.

„Pradėjome ieškoti investuotojų, kurie galėtų padėti šį verslą išplėsti Lietuvoje, nes veikla yra investicijoms imli, - dėsto ji. - Iki šiol mes vežėme paruoštą produktą iš Jungtinės Karalystės, kuriuo prekiavome Lietuvoje ir per partnerius Danijoje ir Švedijoje, dabar Vilniuje pasistatėme gamybos liniją, su kuria bus paruošiamas ir išpilstomas produktas, bet pagrindinį ingridientą kol kas vešimės iš Jungtinės Karalystės. Tačiau kitų metų pradžioje planuojame Lietuvoje įkurti ir laboratoriją – tuomet ir pagrindinį ingridientą gaminsime Lietuvoje. Mūsų gaminama produkcija bus visiškai analogiška gaminiams iš Jungtinės Karalystės – viskas bus daroma pagal licencijuotas receptūras ir technologijas.“

R. Vogelius sako, kad Vilniuje gamybos linija darbą pradeda pirmadienį, liepos 9 d., o įmonėje šiuo metu dirba 7 žmonės. Verslininkės skaičiavimais, iki metų pabaigos darbuotojų turėtų padaugėti iki 14, o įsteigus laboratoriją bendrovėje dirbs apie 20 žmonių.

Gauti licencijas verslui padėjo Danijoje įgytas antrasis išsilavinimas

R.Vogelius pasakoja, kad jai kreipusis į Jungtinės Karalystės gamintojus dėl licencijos verslui Lietuvoje iš pradžių verslininkė susidūrė su skeptišku vertinimu.

„Kai pirmą kartą su jais susisiekėme, gamintojai labai skeptiškai į mus pažiūrėjo, kadangi nebuvo tikri, kad mes sugebėsime išvystyti pardavimus. Tačiau sužinoję, kad gyvenau, mokiausi ir dirbau Danijoje penkerius metus, mums iškart atvėrė duris, - pasakoja R. Vogelius. - Licencijas buvo nesudėtinga gauti ir dėl mano įdirbio – padėjo Kopenhagos verslo mokyklos magistro diplomas, nes mūsų partnerė Jungtinėje Karalystėje yra dirbusi su šia mokymo įstaiga ir gerai žinojo, kokios ten įgyjamos žinios.“

Verslininkė sako pajutusi, kad įgytas išsilavinimas Danijoje lėmė partnerių palankesnį vertinimą.

„Galbūt Lietuvos universitetų suteikiamų žinių lygis yra mažiau žinomas, aišku, nesakau, kad Lietuvos universitetai yra blogesni, bet Kopenhagos verslo mokyklos vardas ir galbūt atsitiktinumas padėjo, kad gamintojai galėjo greičiau apsispręsti ir žinojo, kad mano kvalifikacijos pakaks šiems produktams gaminti ir platinti“, - mano R. Vogelius.

Ji pasakoja, kad verslą kurdama Lietuvoje nesusidūrė su sunkumais ir sako, kad šis procesas klostėsi sparčiai.

„Lietuvoje įkurti verslą buvo pakankamai lengva - iš valstybės pusės nesusidūriau su jokiomis problemomis, biurokratija, tačiau gal reikia pasakyti, kad Verslo angelų fondas ir visi akcininkai labai pagelbėjo ne tik pinigais, bet ir konsultacijomis, ryšiais, sprendimų priėmimo praktika ir taip toliau“, - atvirauja vadovė.

Pradinė investicija į "ProBioSanus" siekė 1,4 mln. Lt, iš kurių 0,7 mln. Lt investavo Verslo angelų fondas, o likusias lėšas R. Vogelius ir strateginis partneris.

Patirtis užsienyje sustiprino ir verslo angelų pasitikėjimą

Daiva Rakauskaitė
Verslo angelų fondo valdytoja Daiva Rakauskaitė pasakoja, kad investuotojų dėmesį patraukė ne tik idėja, bet ir R.Vogelius patirtis Danijoje.

„Rasa kreipėsi į mus su idėja, kad Lietuvoje reikia atidaryti gamyklą, kuri gamintų probiotines valymo priemones. Mes apsvarstėme jos verslo planą, paskaičiavimus ir nusprendėme, kad į šią veiklą verta investuoti. Įtakos turėjo ir tai, kad Lietuvoje ji siūlė gaminti jau sukurtą produktą, kuris yra pasiteisinęs, keletą metų egzistuoja rinkoje – ir tai turėjo įtakos apsisprendžiant. Be to, mes einame į Europą, o Rasa turi patirties Danijoje, kur verslo papročiai yra šiek tiek kitokie, o tai - svarbu bei sustiprino pasitikėjimą“, - dėsto D. Rakauskaitė.

Anot jos, paprastai skaičiuojama, kad Verslo angelų fondo investicijos turi atsipirkti per 3-5 metus.

“O dėl verslo nišos, mes atlikome tyrimus ir manome, kad probiotiniai produktai Lietuvoje yra nepakankamai išplėtoti. Be to, šita sritis reikalauja mokslinių žinių, o Lietuvoje yra biotechnologų, kurie tą sritį išmano. Mūsų mokslininkai yra pakankamai stiprūs pasauliniu lygiu ir mūsų pasitikėjimas šituo produktu yra stipresnis“, - mano D. Rakauskaitė.

Pasak pašnekovės, dabar probiotiniai produktai yra labiau išvystyti farmacijos ir gyvulininkystės sektoriuje, o R. Vogelius imasi kitos nišos – valymo ir priežiūros priemonių.

Derasi su prekybos centrais dėl platinimo

Šiuo metu įmonės produkcija yra platinama kelių prekės ženklų parduotuvėse, tačiau ateinančią savaitę planuojama pasirašyti sutartį su vienu Lietuvos didžiuoju prekybos centru, o rudeniop – ir su Danijos prekybos centru.

„Mes norime plėstis po truputį, kad išlaikytume kokybę ir gebėtume aptarnauti visus užsakymus laiku - investicijos yra labai didelės. Su prekybos centrais derėtis pradėjome tada, kai tiksliai žinojome, kada pradėsime savo gamybą, kadangi mums reikia užtikrinti tiekimą. Be to, didieji prekybos centrai paprastai derasi tik su gamintojais, o ne su pardavėjais, ypač Danijoje, kur vienintelis būdas pradėti kalbėtis yra pasakyti, kad esi gamintojas“, - dėsto R. Vogelius.

Vadovė pasakoja, kad kol kas į Danijos prekybos centrus keliauja pirmosios produktų partijos ir jei viskas klosis sėkmingai, bus pasirašyta ilgalaikio tiekimo sutartis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)