„Prieš porą metų abu slidinėjome Austrijoje. Skambučio ir pasiūlymo atidaryti NT agentūrą Ispanijoje sulaukėme, kai kilome keltuvu į trasos pradžią. Kol leidomės žemyn, nebuvo kada apie tai galvoti. O paskui abejonių nekilo – mūsų biure dirbantys profesionalai per metus parduoda NT už daugiau nei 20 mln. eurų. Tikėjome, kad nepražūsime ir Ispanijoje“, – šypsosi A. Jonaitis.

Verslo partneriai įvertino savo galimybes, rinkos potencialą ir sukirto rankomis – taip Valensijoje buvo atidarytas biuras. Ispanijoje yra daug vietinių NT agentūrų, tačiau pamatę, kaip jos dirba, lietuviai suprato, kad konkurencijos bijoti nereikia – jie iš karto įžvelgė, ką gali padaryti geriau. Per porą metų jiems pavyko pakelti Valensijos NT rinkos lygį – dabar ir vietinės agentūros lygiuojasi į lietuvių taikomus objektų aprašymo, nuotraukų kokybės ir klientų aptarnavimo standartus.

Siesta ispanams – kaip Kūčios lietuviams

Verslininkus iš pradžių stebino ir kriterijai, pagal kuriuos būstą renkasi pirkėjai. „Lietuviams, perkant NT, svarbu dydis, išplanavimas, o ispanai remiasi emocija, jiems visai nesvarbu, kiek būste kvadratinių metrų. Jeigu patalpose jie jaučiasi gerai, mato, kad viskas tilps, tai ir perka“, – sako A. Jonaitis.

Per porą metų lietuvaičiai išmoko prisitaikyti prie vietinės kultūros. „Svarbiausi dalykai ispanams yra maistas ir laikas. Paskutinius pinigus jie gali išleisti gerame restorane. Taip pat labai vertina laiką, praleistą su draugais ir šeima. O kiekvieną dieną nuo 14 iki 17 valandos trunkanti siesta jiems yra šventas laikas. Būdavo, kad iš pradžių jiems tokiu laiku paskambindavome aptarti darbo reikalų. Bet vėliau supratome, kad geriau to nedaryti. Skambinti ispanui per siestą yra tas pats, kas lietuviui – Kūčių vakarą“, – pasakoja A. Naumčik.

Andrej Naumčik, Ant Gokcek, Andrius Jonaitis
Viena iš priežasčių, kodėl lietuviai įkūrė agentūrą Ispanijoje – jų noras įgauti tarptautinio verslo patirties. Dabar sako, kad jos gavo su kaupu. „Biure dirba apie 20 brokerių, tarp kurių yra ir
vietinių ispanų, ir lietuvių, ukrainiečių, rusų, venesueliečių. Mūsų klientai – taip pat iš įvairiausių šalių. Be to, mumis patikėjo ir neseniai prisijungė nauji partneriai – verslininkai iš Turkijos Ant Gokcek ir Tevfik Nazli, kurie turi labai daug darbo patirties su klientais iš Artimųjų rytų. Jie mano, kad Ispanijos rinkoje galime daug nuveikti“, – pasakoja A. Jonaitis.

NT kainos Valensijoje – kaip Vilniuje

NT Valensijoje perka ne tik vietiniai gyventojai. Apie 16 proc. būstų čia įsigyja užsieniečiai – daugiausiai britai, vokiečiai ir rusai. Turėti NT šalyje, kuri yra viena iš populiariausių turistinių krypčių – gera investicija.

„Į Ispaniją taip pat dairosi investuotojai iš šalių, kurios nepriklauso Europos Sąjungai. Ten valiutų kursai svyruoja, todėl jiems apsimoka investuoti ir grąžą gauti tose šalyse, kur atsiskaitoma eurais. Įsigiję NT už pusę milijono eurų ar daugiau, jie taip pat gauna ir „Auksinę vizą“, leidžiančią gyventi ir dirbti Ispanijoje“, – apie Ispanijos NT rinkos subtilybes pasakoja A. Jonaitis.

Kodėl lietuviai siūlo rinktis Valensiją, o ne Barseloną, Alikantę, Marbelą ar Malagą? Todėl, kad Valensija yra ne tik visas įmanomas vandens pramogas siūlantis kurortas, bet ir uostas bei istorinį senamiestį, daugybę universitetų, smagų kultūrinį gyvenimą ir infrastruktūrą šeimoms su vaikais turintis miestas. Negana to, šioje Ispanijos pakrantėje temperatūra net žiemą nenukrenta žemiau nei 15 laipsnių šilumos, o būsto kainos mažesnės nei kitur šalyje.

„Valensijoje NT kainos yra panašios kaip Vilniuje. Tik iš apartamentų, kurie Valensijos centre
kainuoja 100 tūkst. ar 150 tūkst. eurų, per 10 ar 15 minučių nueisite iki jūros. Kainos čia auga, bet lėčiau nei bendrai Ispanijoje ir yra vis dar mažesnės nei prieš krizę 2007-aisiais. Ispanijoje NT visada bus likvidus, nes tai penkta pagal dydį Europos ekonomika, nuolatinė atostogų kryptis su tobulu oru“, – teigia A. Naumčik.

Nuomos pajamos augo 12 proc.

Valensijoje yra lietuvių, kurie čia jau įsigijo būstus. Tušti jie nestovi. Kai šeimininkų nėra, jie
išnuomojami turistams, kurių čia netrūksta visus metus. Visiems apie tai dar tik svarstantiems, pirkimo procesą siūloma suderinti su atostogomis. „Paaiškinti apie Ispanijos NT rinką ir pirkimo sąlygas bei atsirinkti būstus apžiūrai galite dar Vilniuje, nes biurą turime ir čia. O nuvykus į Valensiją beliks malonumai – susipažinti su senamiesčiu, virtuve, paplūdimiais, išbandyti jėgos aitvarus ar vandens motociklus ir išsirinkti būstą“, – priduria A. Jonaitis.

Per pastaruosius trejus metus nuomos pajamos Valensijoje išaugo apie 12 proc. Pernai NT kainos Valensijoje kilo 2,6 proc., o bendrai Ispanijoje – 3,5 proc. Remiantis Ispanijos nacionalinio statistikos instituto 2017 m. duomenimis, NT sandorių skaičius šioje šalyje pernai paaugo beveik penktadaliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)