Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Osvaldas Čiukšys taip pat pripažįsta girdįs signalų iš įvairių šaltinių, tačiau nesiima prognozuoti, kokie produktai pirmiausiai gali būti įleidžiami į Rusiją.

„Tokie užsienio valstybių politikų ir įvairių pareigūnų pareiškimai yra akivaizdus signalas, kad tuo klausimu tam tikrose sostinėse dirbama. Manau, kad tai mums yra naudinga ir reikia pasinaudoti situacija“, - DELFI sakė O. Čiukšys.

Pasak jo, šiuos signalus patvirtina ir kitose šalyse dirbantys LPK partneriai.

Pašnekovas mano, kad tai elgtis Rusijos valdžią verčia ekonominė situacija.

Osvaldas Čiukšys
„Ko gero, akivaizdu, kad Rusijos maisto produktų rinkoje kainos yra pakilusios 30-50 proc. gąsdina ir sprendimus priėmusius vadovus, nes jeigu bus šalta žiema, tiesiog nebus, ką pensininkams valgyti, Jeigu 40 rublių mokama už vieną dolerį, tai Rusijos gyventojų pajamos labai sparčiai nuvertėja. Kiekvienas ekonomistas pasakytų, kad vienintelė priemonė situacijai pagerinti yra rinkos atvėrimas“, - DELFI kalbėjo O. Čiukšys.

Antradienį vykusioje spaudos konferencijoje jis taip pat svarstė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali taip pasielgti galvodamas ir apie savo reitingus.

„Akivaizdu, kad žiemą ponas Putinas nenori prarasti aukštų reitingų, Aš taip įsivaizduočiau, jeigu galėčiau samprotauti. Tokiu atveju, be abejo, mūsų produktai turėdami gerą kokybę, kainą ir žinomumą toje rinkoje labai greitai turėtų neblogų perspektyvų", - kalbėjo O. Čiukšys.

Tačiau LPK generalinio direktoriaus pavaduotojas nesiėmė prognozuoti, kokia dalis pramonės norėtų grįžti dirbti į Rusiją, jei sankcijos būtų panaikintos. 

O. Čiukšys skaičiavo, kad dabartinis Rusijos draudimas importuoti produktus yra dešimtas arba vienuoliktas per Nepriklausomybės istoriją, taigi esą verslas buvo pasiruošęs galimiems netikėtumams Rusijoje.

DELFI primena, kad Rusijos žiniasklaida skelbė, jog Rusija atnaujina kai kurių pieno produktų importą iš Lietuvos, Lenkijos, Suomijos ir Italijos.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas portalui DELFI teigė, kad oficialiai Lietuva informacijos apie produktų importo draudimo panaikinimą tam tikriems pieno produktams neturi.

Portalo DELFI žiniomis, Europos Komisijos atstovai Maskvoje trečiadienį organizuoja šalių narių atstovų susitikimą, tikimasi, kad jame bus pateikta daugiau informacijos.

Rusijos naujienų tarnybai RBK pirmadienį Rusijos oficialūs pareigūnai pareiškė, kad importas atnaujinamas.

Pasak Rusijos mokslinių tyrimų instituto techninės ir cheminės kontrolės laboratorijos vadovės Jelenos Jurovoj, tai aiškinama tuo, kad puskiečiuose ir kietuosiuose sūriuose nėra laktozės, todėl juos galima be kliūčių įvežti į Rusiją.

„Rusijos parduotuvių lentynose artimiausiu metu turi atsirasti išvardintose šalyse gaminamas sviestas bei sūriai. Į leistinų įvežti rūšių sąrašą bus įtrauktas ir populiarusis itališkas parmezanas", rašoma publikacijoje.

Priminsime, kad pieno ir mėsos produktų, taip pat vaisių, daržovių ir kai kurių kitų maisto produktų iš ES šalių, Norvegijos, JAV, Kanados ir Australijos embargas buvo įvestas 2014 metų rugpjūčio 7 dieną. Po dviejų savaičių, rugpjūčio 20 dieną, buvo leista importuoti laktozės neturinčią produkciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (538)