Galimybė greičiau pažinti žmogų

„Išanalizavę žmogaus veido bruožus galime pasirinkti, ar su juo bendrauti, ir žinoti, ko iš jo laukti, tikėtis“, – teigia veidotyros specialistė Eglė Pelienė.

Veidotyra, arba fiziognomika, – tai daugiau kaip prieš tris tūkstančius metų Kinijoje atsiradęs veido tyrinėjimo mokslas.

Prieš pradėdama pokalbį apie šį išskirtinį metodą specialistė pabrėžė, kad vertėtų kritiškai vertinti kiekvieną žmogaus elgesį paaiškinančią teoriją, todėl šimtu procentų tvirtinti, jog yra būtent taip, o ne kitaip, nederėtų.

Eglė Pelienė
„Fiziognomikoje svarbu ir veido forma, ir kiekvienas bruožas. Juos analizuodami, taip pat kaip dėliodami dėlionę, pirmiausia turėtume atkreipti dėmesį į tai, kas labiausiai krinta į akis. Viename žmoguje gali dominuoti akys, kitame – lūpos ir antakiai, trečiame – veido forma. Kuris bruožas labiausiai patraukia dėmesį, tas ir stipriausiai išreikš charakterį“, – teigia pašnekovė.

Efektyviai naudojama versle

Veidotyra išties plačiai naudojama verslo pasaulyje. Tinkamai išanalizavę žmogaus veido bruožus galime išsirinkti puikų verslo partnerį, lojalų darbuotoją, kūrybingą ar strategiškai mąstantį kolegą.
„Jeigu ieškome seksualaus ar gražiai atrodančio žmogaus, dėmesį kreipiame į putlias lūpas, tačiau versle putlios lūpos ne visada gali duoti naudos. Toks žmogus yra tingesnis, labiau kalbantis nei darantis, o siauros lūpos išduoda ryžtingumą, veiklumą, valingumą“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.
Anot jos, lyderiais paprastai tampa ovalaus veido, gerai išsivysčiusio žandikaulio, didelių ausų ir aukštos bei plačios kaktos žmonės. Lyderiai yra individualistai, nebijo reikšti nuomonės ir rizikuoti. Taigi jiems taip pat būdinga masyvi aukštai esanti nosis.

„Žinoma, verslo pasaulyje yra žmonių, kurie visiškai neturi tokių veido bruožų, tačiau tada galima įtarti, kad jiems ši veikla sudėtinga arba yra kokių kitų priėjimų prie sėkmingo verslo plėtojimo“, – teigia E. Pelienė.

Socialūs verslininkai, anot jos, taip pat dėmesį traukia žemai augančiais antakiais. Aukštų antakių žmonės atrodo orūs, neprieinami ir dažnai būna išrankūs. Geram, smalsiam ir greitai priimančiam sprendimus verslininkui būdingi vešlūs ir žemi antakiai.

Komandoje geriausiai jaučiasi žmogus, kurio nosis trumpa ir nedidelė. Riestanosiai, pasak pašnekovės, iš prigimties yra altruistai ir paslaugūs. Jie rūpinasi visais kolegomis, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad tokie žmonės mėgsta būti pagirti ir dažnai jaučiasi neįvertinti.
„Žmogus, kurio lūpos glebios, iš prigimties yra tingesnis, silpnesnis ir nemėgstantis dominuoti. Visi putlūs veido bruožai, nusklembtas smakras išduoda, kad asmuo turi kompleksų. Taigi galime daryti prielaidą, kad tokie žmonės nelabai tinka verslui“, – pastebi pašnekovė.

Analizuojamos aštuonios veido formos

Išskiriamos aštuonios pagrindinės žmogaus veido formos. Pasak šio mokslo specialistų, stačiakampio veido žmogui būdinga uolumas ir darbštumas, apvalaus – aštrus protas ir gebėjimas adaptuotis, kvadratinio – stabilumas, iniciatyvumas, noras lyderiauti.

Žmogus, kurio veidas ovalus, pasižymi kūrybiškumu, puikiu bendravimu bei nuoširdumu. Trikampio forma išduoda ambicingumą, norą siekti karjeros, didelius protinius gebėjimus. Vadinamieji deimantinio veido žmonės, kurių išraiškingas viršutinis žandikaulis, dažnai yra puikūs savo srities žinovai ir labai vertina idealą.

Trapecijos veido formos žmonės taip pat turi išskirtinių charakterio savybių. Jei veido forma primena trapeciją į viršų, tokie žmonės yra puikūs mąstytojai ir nepakeičiami idėjų generatoriai. Jei primena trapeciją į apačią, gali būti, kad dažnai girdėsite moralizuojant.

Taip pat derėtų atkreipti dėmesį į tai, ar veidas yra siauras, ar platus. „Žmonės, kurių siauras veidas, dažniausiai yra karjeristai, siekiantys tikslų ir puikių rezultatų. O plataus veido žmonės pasižymi konservatyvumu, ekonomiškumu, ištikimybe ir komforto pomėgiu“, – teigia pašnekovė.

Dėmesys kreipiamas į kiekvieną veido bruožą

Veidotyrininkai išskiria net dvylika veido bruožų. Pabandykime panagrinėti pagrindinius veido elementus: akis, nosį, lūpas, antakius ir ausis.

Pasak specialistės, jeigu žmogus patraukia dėmesį dideliu atstumu tarp akių, žinokite, kad jam būdinga ilgai delsti prieš priimant sprendimą. Toks žmogus laukia, kol situacija išsispręs, o veikti pradeda tik tuomet, kai ji tampa visiškai nevaldoma.

Jeigu atstumas tarp akių yra ganėtinai mažas, žmogus siekia tobulumo, viską mėgsta daryti savaip, dažnai būna siaurų pažiūrų ir sunkiai įtikinamas.

„Didelių akių žmonės yra atviri, emocionalūs ir prieraišūs, o mažų akių neretai būna tarsi bejausmiai, nemėgsta rodyti emocijų“, – teigia E. Pelienė.

Analizuojant veido bruožus svarbu atkreipti dėmesį ir į nosį. Žmogui, kurio nosis yra ilga, būdinga jausmingumas, stiprus grožio poreikis ir konkretus planavimas. Jeigu nosis trumpa, žmogus pasižymi greita reakcija, jam svarbūs faktai, konkretumas, be to, prasimuša įžūlumas.

„Žmonės, kurių nosis rytietiška, įlinkusi, dažnai veliasi į intrigas, griebiasi klastos ir nemėgsta vadovauti. Riestanosiai paprastai yra paslaugūs, altruistai, dažnai nesugeba paprašyti atlygio“, – pastebi specialistė.

Be galo daug apie charakterį pasako lūpos. Plonos ir siauros lūpos išduoda ryžtingumą, darbštumą, nebijojimą rizikuoti ir darboholiškumą. Storų ir putlių lūpų žmonės – dažnai seksualūs, įžeidūs, neekonomiški ir atviri.

Jei atstumas tarp lūpų ir nosies yra nedidelis, tokiam žmogui labai svarbi išvaizda, jis daug dėmesio skiria įvaizdžiui. Jeigu atstumas didelis, būdingas aštrus protas, cinizmas ir abejingumas kitų jausmams bei nuomonei.

Antakiai ir jų padėtis bei forma taip pat pasako neįtikėtinai daug. „Žmonės, kurių antakiai yra aukštai, paprastai būna išrankūs, sunkiai prisirišantys, vieniši ir orūs. O žemai esantys antakiai rodo, kad žmogui būdinga komunikabilumas, socialumas, neformalumas“, – teigia E. Pelienė.

Pasak jos, jeigu antakiai arti vienas kito, toks žmogus yra kritiškas ir praktiškas, o jeigu toli, tolerantiškas, atviras ir atsakingas.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į ausis. Plonais ausų kaušeliais apdovanoti žmonės dažnai visą informaciją priima perdėtai ir pasižymi greita reakcija. Stori kaušeliai signalizuoja, kad žmogus yra lėtos reakcijos ir sunkiai suvokia informaciją.

Svarbi simetrija

„Visų žmonių veidai yra šiek tiek asimetriški, tačiau neigiamą signalą galime matyti, kai kairė veido pusė smarkiai skiriasi nuo dešinės. Veido pusės yra susijusios su mūsų smegenų pusrutuliais. Kairysis pusrutulis valdo dešinę pusę, o dešinysis – kairę. Dešinysis yra atsakingas už jausmus, emocijas ir tai, galima sakyti, yra daugiau mūsų vidinis aš. Kairiajame smegenų pusrutulyje yra logika, konkretumas, kitaip tariant, tai yra toks žmogus, koks stengiasi arba yra priverstas būti“, – aiškina specialistė.

Anot jos, kuo abi veido pusės labiau skiriasi, tuo labiau galime įtarti, kad žmogui trūksta harmoningumo. Jeigu gyvenimo nepurto jokie nelaimingi atsitikimai, žmogaus veidas privalo būti bent daugmaž subalansuotas. Visi perkreipti, neestetiški veidai turėtų kelti rimtų abejonių.

ANONSAS: "TOP 11 kūrybingiausių pakuočių diziano sprendimai" ir "K.Rimdžius ir A.Gilytė savo svajonę pradėjo nuo 100 kv.m." ieškokite "bzn start" gegužės mėnesio verslo žurnalo numeryje.