"Svarbu pritaikyti priemones, jeigu tai reikalinga, tai padaryti greitai ir didžiąją dalį jų įgyvendinti per krizę", - per interviu Stokholme sakė V. Dombrovskis.

Latvijos ekonomika 2009-aisiais susitraukė 18 proc. - daugiausiai iš visų Europos Sąjungos (ES) valstybių. Tačiau V. Dombrovskio vadovaujama vyriausybė kartu su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) įgyvendino sėkmingą taupymo programą, ir 2010-aisiais šalies ekonomika ir vėl augo. Pernai Latvijos ūkis išaugo daugiau nei 5 proc. Europos Komisija prognozuoja, kad Latvijos biudžeto deficitas šiemet sumažės iki 3,3 proc., palyginti su 9,7 proc. 2009-aisiais.

Nerimas dėl taupymo planų vykdymo Europoje įsivyravo po sekmadienį Prancūzijoje ir Graikijoje vykusių rinkimų, per kuriuos rinkėjai savo balsus atidavė už prieš griežtą taupymą pasisakantiems politikams.

"Žinoma, taupymas niekada nebus populiarus, ir šiuo atveju klausimas yra, ar yra realių alternatyvų. Valstybė gali pasakyti "taupymas mums nepatinka", tačiau tada ji, pirma, turėtų savęs paklausti, kas finansuos biudžetų deficitus, nes finansų rinkos dabar nėra nusiteikusios finansuoti didžiulius deficitus", - kalbėjo V. Dombrovskis.

"Tam, kad ES ir toliau teiktų finansinę pagalbą Graikijai ir kitoms valstybėms, Bendrija nori matyti įtikimus ir skubius sprendimus, padėsiančius toms valstybėms atkurti tvarius finansus. Niekas nenori mesti pinigų į kiaurą kibirą", - mano Latvijos premjeras.

Gegužės 2 d. tarptautinė reitingų agentūra "Standard & Poor's" padidino Latvijos skolinimosi reitingą iki BBB- ir pirmą kartą nuo 2009-ųjų kilstelėjo jį iki investicinio lygio.

"Atsižvelgiant į finansų rinkų vertinimus, mūsų reitingas dar gerokai per mažas, todėl tikimės, kad šiemet jis bus toliau didinamas", - sakė V. Dombrovskis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)