„Pirminiais duomenimis, du iš dešimties žmonių įtariami dirbantys nelegaliai. Iš pradžių buvo manoma, kad lentpjūvėje dirbs 12 žmonių“, – DELFI iškart po reido sakė VDI Vilniaus skyriaus vyriausiasis inspektorius darbo teisei Ovidijus Norvilas.

Vėliau paaiškėjo, kad iš viso, įtariama, bendrovės „Woodexpo" lentpjūvėje oficialiai nebuvo įdarbinti penki žmonės, tiesiog trys iš jų turėjo darbo sutartis, bet apie juos nebuvo pranešta „Sodrai".

VDI yra gavusi 10 žmonių skundus, kad toje pačioje vietoje įsikūrusi bendrovė jiems nemoka atlyginimų. Tačiau trečiadienį apsilankius lentpjūvėje čia jau buvo įsikūrusi kita įmonė, nors joje darbuojasi tas pats direktorius ir dalis darbuotojų.

Pirmą kartą į toje pačioje vietoje įsikūrusią lentpjūvę VDI inspektoriai buvo atvykę prieš keturias savaites, tada jie rado keturis, įtariama, nelegalius darbuotojus.

Džiaugėsi pirmu darbu per 2 metus

„Vakar tik sutarėm dėl darbo, juk reikia pabandyt, gal mums nepatiks, gal pasirodys per sunku. Buvom sutarę, kad šiandien sutartis atveš“, – DELFI sakė viena moterų, neturėjusių darbo sutarties.

Jos kolegė, taip pat dirbusi be dokumentų, tvirtino pirmą kartą gyvenime susidūrusi su VDI patikrinimu: „Pirmą kartą gyvenime toks šposas, anksčiau yra buvę, kad įmonė bankrutuoja ir visi uždirbti pinigai dingsta“.

DELFI paklausta, ar nebijo, kad dirbdama nelegaliai ji irgi gali likti be uždirbto atlyginimo, moteris atsakė: „Ne, juk, matot, žmonės dirba, būtume matę, jei kas blogai“.

Abi ukmergiškės dirbo pagalbinėmis darbininkėmis – į maišelius dėjo sukapotas malkas.

Dar viena moteris, kuriai inspektoriai liepė rašyti paaiškinimą, DELFI tvirtino dokumentus turinti, tačiau pamiršusi namuose.

„Aš dirbu antrą dieną, bet per žioplumą dokumentus palikau namie. Aš taip apsidžiaugiau šiuo darbu, nes pirmą kartą per dvejus metus man darbo birža pasiūlė darbą. Jūs manot Ukmergėj labai lengva rasti darbą moteriai, kuriai per 45 metus?“ – kalbėjo Aušra pristačiusi darbininkė.

Ji sakė, kad su įmonės savininku sutarusi dėl minimalaus atlyginimo, o darbo jai labai reikia, nes trijų asmenų šeimai sunku verstis tik su vyro 1100 Lt atlyginimu.

Inspektoriams tikrinant darbuotojų dokumentus ir renkant paaiškinimus, į lentpjūvę užsuko vyras, ieškojęs vadovo.

Paaiškėjo, kad kaip tik tuo metu jis buvo sutaręs pasikalbėti su vadovu dėl įsidarbinimo. Pamatęs, kad direktoriaus nėra, o visur vaikštinėja inspektoriai, jis apsisuko ir pasakė: „Viskas aišku, koks čia darbas, jei mokesčiai vaikščioja“.

Direktorius – į policiją

„Įmonės direktorius su inspekcija nebendrauja: jam buvo skambinta, oficialiai siųstas kvietimas, buvome prašę policijos jį atvesdinti, bet oficialiai jo vis neranda. Per šį reidą prisiskambinti jam pavyko, bet jis atsisakė bendrauti net ir su ekonomine policija“, – teigė O. Norvilas.

Tačiau po kurio laiko į lentpjūvę atvyko ir jos direktorius Tomas Lukoševičius. Po trumpos diskusijos su VDI specialistais ir ekonominės policijos pareigūnais jis sutiko nuvažiuoti į Ukmergės policijos komisariatą.

Per porą valandų policijoje, kaip teigė O.Norvilas, įmonės vadovui buvo surašyti keturi administracinių teisės pažeidimų protokolai: du už nelegalų įdarbinimą, po vieną už darbo užmokesčio nemokėjimą ir VDI reikalavimų nevykdymą.

Su pačiu įmonės vadovu DELFI pakalbėti nepavyko, po apsilankymo policijoje jis neatsiliepė mobiliuoju telefonu.

Vienas inspektorių DELFI sakė, kad lentpjūvės patalpos jiems sukėlė įtarimų ir dėl galimų darbų saugos pažeidimų. Įtariama, kad sukrautų malkų rietuvės gali būti per aukštos ir kelti pavojų darbininkams, taip pat buitinės sąlygos gali būti netinkamos: tualetas tik lauke, tekančio vandens nusiprausti nėra, darbininkams tenka jo eiti prašyti iš kitų įmonių, poilsio kambarėlyje išsitenka ne daugiau penkių žmonių.

DELFI jau rašė, kad VDI nuo rugpjūčio suaktyvino nelegalių darbuotojų paiešką – penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose pradėjo veikti specialios mobilios grupės.

Iš viso Lietuvoje yra 160 VDI inspektorių.

Jeigu žmonės pripažįstami dirbę nelegaliai, tuomet juos samdžiusiam darbdaviui gresia 3-10 tūkst. Lt bauda už kiekvieną nelegaliai dirbusįjį. Baudą skiria teismas.

VDI skelbia, kad šiais metais net dvigubai pagausėjo skundų ir pranešimų dėl nelegalaus darbo. Dažniausiai apie tai pranešama VDI pasitikėjimo telefonu.

Pirmąjį šių metų ketvirtį VDI nustatė 2,5 karto daugiau dirbančių nelegaliai nei pernai per tą patį laikotarpį. Šiemet iš viso nustatyta per tūkstantis nelegaliai dirbusių žmonių.
VDI duomenimis, nelegalus darbas dažniausiai yra paplitęs „mobiliuose“ darbuose: statybose, medžio apdirbimo įmonės, aptarnavimo sferoje.

Šiuo metu Lietuvoje darbo oficialiai neturi apie 230 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)