ECB vakar pranešė, kad euro zonos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet augs tik 1,1 proc., nors anksčiau prognozuota 1,7 proc. Tuo tarpu kad infliacija šiemet sudarys 1,2 proc., o ne anksčiau prognozuotus 1,6 proc. Primename, kad ECB tiklsas – pasiekti artimą 2 proc. infliaciją.

Be to, ECB anksčiau prognozavo, kad palūkanų norma nebus keičiama iki šių metų vasaros. Dabar ši prognozė nutolinama. Teigiama, kad nebus keičiama iki šių metų pabaigos.

V. Vasiliausko teigimu, buvo įvertinti pasikeitę duomenys dėl ekonominės situacijos euro zonoje.

„Kaip matėte buvo sumažinta prognozė šiems metams ir sumažinta pakankamai dideliais skaičiais. (…) Atkreipčiau dėmesį į paraginimą valstybėms narėms, atsižvelgti į specifines rekomendacijas šalims (ang. country-specific recommendations for fiscal policies). Jų tokį nelabai vykusį įgyvendinimą. Vis dėlto ieškoti būdų, kaip prisidėti prie tos ekonominio lėtėjimo situacijos prevencijos“, – penktadienį žurnalistams teigė V. Vasiliauskas.

Anot jo, kad prognozės sumažintos nestebina, tačiau stebina tai, kiek jos sumažintos.

„Dabar klausimas yra, ar čia mes turime „V“ raidės lėtėjimą, ar kažkokį kitokį. Iš to, ką mes matome dabar, tuos duomenis, tą analizę, su kuria susipažinome, kurią diskutavome posėdžio metu, panašu, kad kalbama apie „V“ raidės laikiną sulėtėjimą. Vidutiniu laikotarpiu galime kalbėti apie tam tikrą atšokimą“, – teigia jis.

Lietuvos banko vadovo teigimu, mažinant prognozes atsižvelgta į globalias tendencijas.

„Kvaila būtų atsistoti į vagą ir važiuoti nesidairant aplinkui. Reaguojame į tai, kas vyksta aplinkui, nes Europos Centrinis Bankas, ne kartą yra pabrėžęs, kad kantrybė ir toks atsargus žingsnis po žingsnio, judėjimas tokiame daug neapibrėžtumų turinčiame pasaulyje, šiai dienai yra prioritetas. Tuo ir pagrįsti sprendimai, kuriuos mes priėmėme paskutinio posėdžio metu. (…) Sprendimai priimami visai euro zonai. Ne paslaptis, kad kai kuriuose šalyse bankai vis dėlto dar susiduria su problemomis savo veikloje. Dėl to iš tikrųjų tas skolinimosi kanalas, kuris labai svarbus pinigų politikos perdavimo kanalas, jis šlubuoja. Atsižvelgiant į tai, būtent ir tą prognozuojamą laikiną sulėtėjimą, buvo nuspręsta tiesiog palaikyti toliau kreditavimo skatinimą. Kaip taisyklė, tai periferinės šalys. (…) Tos grėsmės nuolat kartojamos. Tai be jokios abejonės „Brexit“, prekybinės diskusijos. Tai JAV ir Kinijos prekybinės diskusijos, pietryčių Azijos ekonominė situacija, pirmiausiai turint omenyje Kiniją. Jos perėjimą prie kitokio modelio ir ką tai galėtų reikšti globaliai“, – kalbėjo V. Vasiliauskos.

Be abejonės prastėjančioms prognozėms įtakos turėjo ir eksporto rinka. Tai itin svarbus aspektas ir Lietuvai.

„Prastėjantys makroekonominiai rodikliai, visų pirma, daugiau susiję su globalios ekonomikos lėtėjimu. Natūralu, euro zona atvira kaip eksportuojanti ekonomika. Eksporto klausimas, eksporto apimčių mažėjimas. Sakyčiau čia pagrindiniai momentai, tai iš principo daugiau su tarptautine prekyba susiję. (…) Prognozuodami šiuos metus (Lietuvos - DELFI) mes jau pamažinome prognozes. Dabar, kuomet ateis naujas prognozavimo raundas matysime, ar tai keis. Bet, be abejo, mūsų eksportui tai turi įtaką ir mes vertindami ir prognozuodami šiuos metus atsižvelgėme į eksporto lėtėjimą“, – patikino V. Vasiliauskas.

ECB prognozuoja, kad šiemet euro zonos BVP augs 1,1 proc., 2020 metais – 1,6 proc., 2021 metais – 1,5 procento. Infliacija šiemet sieks 1,2 proc. , 2020 metais turėtų pakilti iki 1,5 proc., o 2021 metais – iki 1,6 proc.

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir toliau sudarys rekordinius 0 proc., o palūkanų norma, naudojantis ribinio skolinimosi galimybe, – 0,25 procento. Palūkanų norma, naudojantis indėlių galimybe, tebesudarys -0,4 proc., o tai reiškia, kad bankams ir toliau teks mokėti už savo indėlius euro zonos centriniame banke.

Taip pat ECB bankams pasiūlys pigių paskolų. Tai vadinamoji trečioji tikslinių ilgesnės trukmės refinansavimo operacijų serija (TITRO-III), kuri bus pradėta vykdyti rugsėjį ir užbaigta 2021 metų kovą. Vykdant operacijas, kuriomis bus siekiama padėti „išsaugoti palankias bankų skolinimo sąlygas“, bus siūlomos dvejų metų trukmės paskolos už patrauklias palūkanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)