„Faktas tas, kad tikrai nebus lengvas kitų metų biudžeto formavimas, nes jau šiemet, kiek žinome iš viešos informacijos, biudžeto pajamų prasme yra atsilikimas nuo plano.

Tai visiškai natūralu, susiję su įjungtomis pagalbos priemonėmis: mokestinėmis paskolomis, „Sodros“ įmokų atidėjimais. Pajamų dalis bus tikrai labai įtempta“, – penktadienį nuotolinėje konferencijoje žurnalistams sakė jis.

V. Vasiliauskas sakė, kad kol biudžeto projektas dar nėra parengtas, jį vertinti sunku.

„Mes savo nuomonę apie jį pasakysime spalį, – sakė jis. – Mano galva, labai svarbu tuos papildomus pinigus, kurie ateis Europos mastu (kalbu apie Atsigavimo fondą), panaudoti tikslingai, sukuriant prielaidas ateičiai. T. y. ne einamosioms reikmėms, o sukuriant potencialą. Tik ekonominė plėtra ateityje padės mums suvaldyti šiandien natūraliai išaugusią valstybės skolą.“

Centrinio banko vadovas taip pat vylėsi, kad į biudžeto projektą bus įtrauktos visos valstybės išlaidos.

„Skirtingai šiandienai, kai parama Covid-19 kontekste yra už biudžeto. Taip neturėtų būti, mano asmenine nuomone“, – sakė jis.

Geriau nei tikėtasi

Ketvirtadienį posėdžiavusi Europos centrinio banko valdančioji taryba, kaip ir tikėtasi, nepakeitė nei palūkanų normų, nei kiekybinio skatinimo programos apimties.

Reaguojant į birželį patvirtintą Europos Sąjungos paramos ekonomikai paketą, ECB pagerino 2020 metų euro zonos BVP augimo prognozę nuo -8,7 iki -8,0 proc., o infliacijos nepakeitė 2020 metams (tikimasi 0,3 proc. kainų augimo) ir padidino nuo 0,8 iki 1,0 proc. 2021-iesiems.

V. Vasiliauskas komentavo, kad šiuo metu esame laukimo stadijoje.

„Daug neapibrėžtumo ateityje, o svarbiausia rizika ir faktorius yra susijęs su vakcina, jos atsiradimu. Iš kitos pusės, ekonomikos po truputį prisitaiko, žmonių elgesys prisitaiko. Su tuo susiję ir geresni, nei tikėtasi, rezultatai.

Kalbant apie fiskalinį stimulą, kol kas dar nevisiškai aišku, kaip tai paveiks. Didžiausias poveikis bus kitais metais. Kalbant apie skolas, bendra įžvalga – kad einame tolyn ir tikimės, kad aiškumo bus daugiau“, – kalbėjo jis.

V. Vasiliauskas apibendrino, kad šiuo metu bendra vyraujanti nuotaika dėl ekonomikos augimo yra „geriau, nei buvo galima tikėtis“.

Lietuvos bankas savo naujausiais ekonomikos prognozes pristatys rugsėjo 28 dieną. V. Vasiliauskas teigė, kad laukiami rodikliai turėtų būti pozityvesni nei anksčiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)