„Suprantu „fintą“, kad su biudžetu teikiame pakeitimus ir tada viskas tvarkoje – gali įsigalioti nuo naujų metų. Šiaip esu prikišęs nagus prie Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimų, kuriais įvesta 6 mėnesių atidėjimo taisyklė.

Esmė ten buvo visai kita, nei dabar interpretuojama. Pagrindinė taisyklė – visi mokestiniai pakeitimai, ar jie gerina, ar blogina mokesčių mokėtojo padėtį, papildomi tarifai, lengvata – įsigalioja po 6 mėnesių.

Pasiruošti reikia ne tik mokesčių mokėtojui, bet ir administratoriui. Tik išimtinais atvejais numatyta, kad gali įsigalioti anksčiau, jei eina su biudžetu, arba jei tai Europos teisės pakeitimai. Tokios buvo išimtys, o dabar panašu, jog tai tapę taisykle. Dovanokit, bet jei būčiau miręs, tai grabe vartyčiausi. Ne toks buvo užmanymas“, – penktadienį žurnalistams sakė jis.

Tokios patirties dar nebuvo

V. Vasiliauskas teigė, kad per visą karjerą viešajame sektoriuje nėra turėjęs tokios valstybės biudžeto rengimo patirties.

„Tai pirmas toks biudžetinis procesas. O juk aplinkybės neatsiranda iš gamtos, tai nulemta subjektyvių žmogiškųjų faktorių. Toks lengvas chaosėlis. Dėl mokestinių dalykų – vykdomajai ir įstatymų leidžiamajai valdžiai geriau matyti, bet ko aš pasigendu, tai – sisteminio požiūrio ir sisteminio priėjimo prie klausimų.

Mano galva, tai nekelia pasitikėjimo valstybės institucijomis, o tai nėra gerai. Mokesčių mokėjimo moralė Lietuvoje nėra aukštame lygyje, o tokie greiti sprendimai procedūrine prasme neprisideda prie jausmo, kad viskas teisinga, įvertinta, paskaičiuota. Matau erdvės, kur būtų galima tobulėti“, – sakė jis.

V. Vasiliauskas akcentavo įstatymo kūrimo procesą.

„Žiūrint į visumą, jei manęs kas nors klaustų patarimo, tikrai nesivelčiau į tokį chaotišką procesą.

Dabar atskiri gabaliukai sukaliojami. Ten ratas pakeičiamas, ten – vairas. Ar nuo to automobilis yra geresnės kokybės? Ne, kaip buvo 15 metų senumo „dyzeliukas“, taip elektromobiliu netaps.

Reiktų normaliai padirbėti metus laiko ir tada išeiti su pasiūlymais, diskutuoti su visuomene, interesų grupėmis. Kalbėti apie esminį modelio pasikeitimą“, – ragino centrinio banko vadovas.

2020 metų valstybės biudžeto priėmimas Seime numatytas gruodžio 17 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)