Dėl nevykdomų įsipareigojimų užtikrinti teisinės valstybės principų laikymąsi, Budapeštas negali gauti iš viso apie 13 mlrd. eurų ES išmokų, nors dėl jų neskyrimo Bendriją kaltina politikavimu.
„Išlieka vertinimas, kad lėšos turi būti suspenduotos (...). Sakyčiau, kad tai toks aiškus patikinimas visiems europiečiams, kad EK gina ir gins vertybes, kuriomis grindžiama ES“, – Eltai sakė M. Vaščega.

Siūlymą toliau blokuoti lėšas Komisija pateikė ES Tarybai, kuri dėl to turi apsispręsti iki gruodžio 19 d. Kad būtų galima sustabdyti lėšų skyrimą, pakanka kvalifikuotos balsų daugumos, o ne vienbalsio visų šalių sutarimo.

Anot EK, nors Budapeštas įgyvendino arba dar vykdo dalį numatytų reformų, iki lapkričio 19 d. termino šalis nesugebėjo priimti visų 17-os būtinų taisomųjų priemonių, dėl kurių buvo įsipareigojusi.

M. Vaščegos teigimu, taisytini aspektai susiję tiek su teismų sistema, tiek su tuo, kaip skaidriai panaudojamos ES skiriamos lėšos.

„Būtent dėl šios priežasties ir žengiami tokie sunkūs žingsniai, nes ES yra kaip šeima. Aišku, šeimoje visko pasitaiko, nesinori imtis tokių (priemonių – ELTA). Bet jei tą pavyks išspręsti, manau, kad ši šeima bus tik stipresnė“, – sakė jis.

Praėjusią savaitę EK nusprendė palikti galioti savo pradinį rugsėjo 18 d. pasiūlymą sustabdyti 65 proc. įsipareigojimų trims pagal sanglaudos politiką vykdomoms veiksmų programoms, kurių vertė siekia 7,5 mlrd. eurų, taip pat ES ekonomikos gaivinimo fondo (RRF) išmokų.

Savo ruožtu Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas vietinei žiniasklaidai kritikuoja Bendriją, esą „Briuselio biurokratai“ lėšų neskiria, nes jo šalies vyriausybė yra nusiteikusi prieš migrantus ir sankcijas Rusijai.

Be to, Vengrija kaltinama blokuojant 18 mlrd. eurų pagalbos Ukrainai paketą ateinantiems metams, dėl kurio antradienį Briuselyje tariasi ES finansų ministrai.

Lietuvai Ekonomikos ir finansų reikalų tarybos (ECOFIN) posėdyje atstovaujanti Gintarė Skaistė naujienų agentūrai „Reuters“ antradienį teigė, kad Vengrija šį paketą „amoraliai“ blokuoja, taip siekdama išsiderėti RRF lėšas neatlikus būtinųjų reformų.

Anot Lietuvos Finansų ministerijos, Budapeštas mainais į savo veto dėl šio paketo reikalauja išmokėti suteikti 5,8 mlrd. eurų iš RRF fondo. Jei iki metų pabaigos Vengrijos planas nebus patvirtintas, šalis gali netekti 70 proc. finansavimo.

Vis tik M. Vaščega nebuvo linkęs spekuliuoti, ar Vengrija ES sprendimus dėl Ukrainos blokuoja tyčia bei teigė besiviliąs, kad nesutarimus tarp Budapešto ir Briuselio pavyks išspręsti taikiai.

„Grįžčiau prie minties, kad visos 27 šalys esame, sakyčiau, šeimos nariai. Reikėtų žiūrėti į tą situaciją su daugiau solidarumo ir daugiau noro atrasti bendrus sprendimus“, – patikino EK atstovas Lietuvoje.

„Tikimės, kad Vengrija žengs reikalingus žingsnius, nes diskusijos su ja taip pat vyksta. Buvo įvardinti atskiri dalykai, kurie turėtų būti įgyvendinti. Tiesiog matome, kad šiandien, deja, jie dar nebuvo įgyvendinti“, – pridūrė jis.