Darbo ieško studentai, moksleiviai, emigrantai ir didžiųjų miestų darbuotojai

Remiantis „Creditreform Lietuva“ duomenimis, šiemet vasarį-balandį Palangos įmonių personalas susitraukė 1,2 proc. Pernai per tą patį laikotarpį darbuotojų gausėjo 4,4 proc. Kaip rodo gegužės vidurio duomenys, Lietuvos kurortų įmonės vėl samdo. Tačiau personalas auga tik pajūrio kurortuose.

Palangos Viešbučių ir restoranų asociacijos (VRA) prezidentė Ingrida Valaitienė pažymi, kad gegužę viešbučiai tik startavo su savo veikla. Tuo metu restoranai ir kavinės duris pravėrė anksčiau. Anot jos, visi palaipsniui susigrąžina darbuotojus iš prastovų, o birželiui jau ieškoma ir naujų darbuotojų komandos papildymui.

„Dėl susiklosčiusios karantino situacijos ir jo pasekmių darbo rinkoje darbuotojų, kurie ieško darbo, netrūksta. Sulaukiame moksleivių, studentų ir emigrantų, kurie grįžo dar iki karantino paskelbimo, bei darbuotojų iš didžiųjų miestų – Vilniaus, Kauno, kur galimai dar įmonės nepradėjo veiklos po karantino arba darbuotojai galimai buvo atleisti, užklausų dėl darbo.

Dėl nukeltų abiturientų egzaminų šie norėtų startuoti su darbais vėliau nei įprastai, kai kurie pasiryžę pradėti dirbti įprastu laiku, tad stengsis susidoroti ir su darbu, ir su egzaminais“, – pasakoja I. Valaitienė.

Pašnekovė atsargiai prognozuoja, kad liepos ir rugpjūčio mėnesiais darbuotojų paklausa turėtų būti tokia pati, o gal ir didesnė, nei praėjusiais metais. Visgi ji pažymi, kad dėl atšauktų renginių, užsienio rinkų ribojimo – uždarytų sienų, skrydžių maršrutų – birželį darbuotojų paklausa gali likti ir šiek tiek mažesnė nei pernai.

Dažniausiai Palangos viešbučiai ir restoranai ieško virtuvės pagalbinių darbuotojų, virėjų, padavėjų, kambarinių. Šiuo metu didžiausia paklausa yra virėjų.

Ingrida Valaitiene

Šiemet surasti darbą bus sudėtingiau: 5 kartus mažiau pasiūlymų

Specialistų ir darbo paieškos portalo „CV-Online“ rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė atkreipia dėmesį, kad šiemet susirasti sezoninį darbą bus sudėtingiau dėl mažesnės darbo pasiūlos.

Ji pažymi, kad sezoninius darbus dažniausiai dirba vyresnių klasių moksleiviai, studentai. Šiemet taip pat portalas sulaukia daug moksleivių ir studentų užklausų dėl sezoninio darbo, tačiau darbų pasirinkimas nėra toks gausus.

„Visų sričių darbo pasiūlymų kiekis dar tik vejasi praėjusių metų kiekį, o turizmo sektoriaus darbo pasiūlymų kiekio augimas bus gan lėtas. Tačiau jau matome pozityvių atsigavimo ženklų – kurortuose pradedama ieškoti virtuvės darbuotojų, viešbučiai skelbia apie atnaujintą veiklą ir pan.“, – įžvalgomis dalijasi R. Karavaitienė.

„Šių metų sezoninių darbo pasiūlymų turizmo, viešbučių, maitinimo sektoriuje kiekis gerokai nusileidžia praėjusių metų gegužės mėnesiui. Pernai balandį ir gegužę paskelbdavome apie 100 darbo pasiūlymų, skirtų turizmo, viešbučių, maitinimo srities darbuotojams, daugiausiai darbui Lietuvos kurortuose. Šiemet šios srities darbuotojams skirtų skelbimų gegužės pabaigoje yra 20. Darbo pasiūlymų šioje srityje yra bene mažiausiai, palyginus su kitomis veiklos sritimis“, – sako pašnekovė.

Maža to, šiemet sezoninių darbuotojų paieškos gerokai nusikėlė – įprastai jų paieška prasidėdavo jau balandžio mėnesį ir dažniausiai būdavo ieškoma darbuotojų darbui Lietuvoje arba užsienyje. Šiemet, nors jau gegužės pabaiga, sezoninių darbuotojų paieška dar tik prasideda, ir, žinoma, siūlomas sezoninis darbas tik Lietuvoje.

„Kadangi turizmas ir poilsis šiemet daugiausiai vyks šalies viduje, darbuotojų reikės, bet jų paieška šiemet įsibėgės tik birželio viduryje, tačiau darbo pasiūlymų kiekis gali nepasiekti pernai metų lygio“, – prognozuoja R. Karavaitienė.

Rita Karavaitienė

Viešbutis vasarai ieško 40 darbuotojų

Viešbučio „Palangos žuvėdra“ vadovas Kristupas Šliogeris taip pat pažymi, kad šiemet itin nusikėlė sezoninių darbuotojų paieškos. Jei anksčiau darbuotojų priėmimą pradėdavo nuo balandžio pradžios, tai šiuo metu viskas nusikėlė į gegužės pabaigą ir birželį.

„Anksčiau mes sezoninius darbuotojus priimdavome per tris mėnesius, juos išbandydavome, apmokydavome, kad birželį galėtume startuoti. Šiemet viskas vyks iškart: priimame ir dirbam“, – pasakoja K. Šliogeris.

„Palangos žuvėdra“ planuoja priimti panašų kiekį darbuotojų kaip ir pernai – apie 30-40 žmonių. Nuolatinių darbuotojų čia dirba nedaug – apie 20, o vasarą kolektyvas išsiplečia bene trigubai – iki beveik 60 žmonių. Pašnekovas tikina, kad visi viešbučio darbuotojai jau dirba pilnu pajėgumu, o nuo šio penktadienio pradeda priimti ir sezoninius darbuotojus.

„Didžioji dalis nuolatinių darbuotojų karantino metu ėjo apmokamų atostogų, dalis dirbo, nes buvo ūkinių darbų, kai kurių pareigybių darbuotojai visą laikotarpį dirbo, ir tik du žmonės buvo prastovose.

Šiuo metu grįžtame į darbo ritmą, viešbutis dirba pilnu pajėgumu ir ruošiamės sezonui. Dalį darbuotojų priimsime nuo šio penktadienio, dalį – kitą savaitę, kai kuriuos dar vėliau“, – pasakoja viešbučio vadovas.

Viešbutis ieško viso pluošto pareigybių: kambarinių, ūkio darbininkų, administratorės, restorane – padavėjų, virėjų, pagalbinių darbuotojų ir indų plovėjų.

Restoranas visų norinčiųjų priimti negali

Palangoje ir Vilniuje įsikūrusio „Restoranas 4“ vadovė Vesta Žemaitė pasakoja, kad Palangos restorane įprastai ne sezono metu dirba apie 20 darbuotojų. Atėjus vasarai, įmonė savo personalą padvigubina, o liepą darbuotojų skaičius kartais išauga triskart.

„Įprastai ieškom sezoninių darbuotojų nuo balandžio pradžios ir gegužės pradžioje jau turime susidarę sąrašą, kiek žmonių prie mūsų prisijungia ir tik liepą pasipildydavome komandą. Šiemet dauguma pradeda darbuotis nuo birželio pradžios. Šiuo metu pas mus dirba nuolatinė komanda“, – pasakoja V. Žemaitė.

Anot restorano vadovės, darbuotojų paieškose gelbėja jau buvusių darbuotojų duomenų bazė, mat dalis jų vis sugrįžta kasmet. Pašnekovė pažymi, kad šiuo metu darbo ieškosi pilnamečiai abiturientai, studentai bei į Lietuvą grįžę ir užstrigę emigrantai.

„Ši vasara tuo ir skiriasi, kad darbuotojų netrūksta, gal tik kai kurių profesijų visada Lietuvoje yra šiek tiek mažiau, nes darbuotojai išvažiuoja. Šiais metais yra tokių, kurie užstrigę ir ieškosi darbo, o rudenį planuoja iškart išvažiuoti. Darbo pokalbio metu informuoja apie planus rudenį išvažiuoti ir kai tik bus galima, emigruos“, – sako „Restoranas 4“ vadovė.

Kandidatų susidomėjimas šiemet itin išaugęs, bet bėda, kad visų priimti restoranas negali. „Kad ir kaip būtų gaila, kad žmonės darbo nesusiras ar susiras kur nors prasčiau, bet visų priimti negali. Šiais metais tikrai daugiau nei pernai kreipiasi, ypač padavėjų“, – pažymi ji.

Palangos restoranas ieško padavėjų, plovėjų, valytojų, pusryčių padavėjų, barmenų. Anot V. Žemaitės, itin sudėtinga rasti virtuvės personalą: „Tai – kritinė pozicija, kurią sudėtinga surasti, kad atvažiuotų dirbti sezonui, nes ir apgyvendinimo reikia ieškoti ir suteikti.“

Restorano vadovė pasakoja, kad gegužės pradžioje tik pravėrus duris Palangoje, viešbutyje ir restorane po truputį pradėjo daugėti žmonių. Atitinkamai kas savaitę vienas po kito darbuotojai sugrįžo iš prastovų.

„Nuo karantino pradžios maisto išsinešimui negaminome, kadangi šioje rinkoje niekada nebuvome, tai yra sudėtinga įšokti į važiuojantį traukinį. Todėl nusprendėme užverti durtis, nes buvo didesni kaštai nei pajamos. Visi darbuotojai nuo kovo 18 d. išėjo į prastovas“, – sako pašnekovė.

Sanatorijos susigrąžino ne visus darbuotojus, dirba 15 proc. pajėgumu

Vis dėlto dar ne visi Palangos paslaugų sektoriaus verslai iš prastovų susigrąžino visus savo darbuotojus. Palangos VRA prezidentė užsiminė, kad situacija sudėtingesnė sanatorijose ir reabilitacijos centruose, kur dėl paslaugų apribojimų dar ne visiems reikia tokio paties darbuotojų srauto.

Reabilitacijos centro „Palangos Linas“ vadovas Algirdas Jonaitis „Delfi“ pasakojo, kad šiuo metu sveikatingumo kompleksas dirba 15 proc. pajėgumu, mat didelė dalis darbuotojų – vis dar prastovose. Anot jo iš 130 nuolatinių darbuotojų į darbą grįžo apie 40.

Anot jo, viskas priklauso nuo klientų – daugėjant žmonių, sanatorija iš prastovų kviečiasi po vieną kitą darbuotoją.

„Jeigu turėsim darbo kaip ir įprastai visomis vasaromis, darbo turės visi, neliks nė vieno prastovoje be darbo. Tačiau viskas priklauso nuo klientų“, – akcentuoja A. Jonaitis.

„Palangos Lino“ vadovas tikina šiuo metu nepastebintis itin didelio skirtumo dėl darbuotojų klausimo – iki karantino ir šiuo metu jų reikia tiek pat.

„Situacija nelabai ir pasikeitė – kaip reikėjo kvalifikuotų bendrosios praktikos slaugytojų ir gydytojų reabitologų, taip ir reikia“, – apie kvalifikuotų darbuotojų trūkumą užsimena pašnekovas.

Reabilitacijos centras vasarą papildomai samdo tik kelis darbuotojus: kiemo darbininkus, kambarines ir padavėjas: „Turime nuolatinius moksleivius, studentus, kurie iškart vasaros pradžioje klausia, ar priimsim atgal, ar ne. Kadangi juos esame patikrinę, tai ir priimame. Šią vasarą jiems visiems bus darbo. Tik dėl padavėjų nežinau, nes priklausys nuo klientų srautų. Į kiemą priimsim darbuotojus, nes žolė auga vienodai.“

Atlyginimai Palangoje traukėsi

Netikrumo migla, kurioje iki šiol skendi naujas vasaros sezonas, neigiamai paveikė ir kurortų įmonių mokamus atlyginimus, pastebi CR.lt analitikai. Kaip rodo „Sodros“ duomenys, tris pirmuosius 2019 metų mėnesius vidutinė alga daugiau kaip 3 darbuotojus turinčiose Palangos įmonėse augo 1,6 proc, o šiemet trijų mėnesių rezultatas – neigiamas.

„Jei sausį-vasarį atlyginimai dar stiebėsi į viršų, tai kovas stumtelėjo algas žemyn. Jei lyginsime vidutines kurortų įmonių mokėtas sumas sausį-kovą, matysime, kad labiausiai algos susitraukė Palangoje (9,8 proc.), kur vidutinė alga siekė 678 Eur“, – rašoma CR.lt pranešime.

Palangos VRA prezidentė I. Valaitienė pažymi, kad kol kas įmonės tik pradeda darbą po karantino, tad esant didelei darbuotojų pasiūlai, atlyginimai turėtų išlikti tame pačiame lygyje kaip ir iki šiol, išskyrus tų darbuotojų, kurių darbo užmokesčio kintama dalis tiesiogiai priklauso nuo svečių srauto ir pardavimų.

„Nepasiekus užsibrėžtų rodiklių, kintama dalis šiems darbuotojams gali būti ir mažesnė, nei planuota. Tačiau nesinorėtų užprogramuoti blogojo scenarijaus, norisi išlaikyti optimizmą ir galvoti apie tai, kaip prikviesti į kurortą daugiau svečių, kaip patobulinti paslaugas, sukurti pridėtinę vertę klientui, o tada galima kalbėti ir apie didesnius priedus“, – sako I. Valaitienė.

Ji taip pat užsimena, kad visuomet jaučiamas kvalifikuotų darbuotojų trūkumas, tad darbdaviai, norėdami išlaikyti aukštos kvalifikacijos darbuotojus, dažnai yra pasiruošę mokėti daugiau. „Tačiau šiais metais, kol bus baimių dėl antros viruso bangos, atlyginimų kėlimas gali būti paliktas ateičiai, t. y. kitiems metams“, – atkreipia dėmesį viešbučių ir restoranų atstovė.

Emigrantų algų lūkesčiai prasilenkia su realybe: nori keturis kartus daugiau

Be kita ko, I. Valaitė teigia pastebinti, kad čia užsibuvusių emigrantų atlyginimų lūkesčiai – itin dideli: „Panašu, kad jiems bus sudėtinga prisitaikyti prie Lietuvoje mokamo darbo užmokesčio, dėl ko darbo paieškos gali užtrukti.“

Tokią pačią tendenciją pastebi ir „Restoranas 4“ vadovė. Anot jos kandidatų lūkesčiai itin skiriasi: „Vienas grįžęs iš Londono, patekęs Lietuvoje į karantiną ir negalintis išvažiuoti tikisi Londono darbo užmokesčio, kitam, galbūt dirbusiam Lietuvos rinkoje ir netekusiam savo darbo vietos, užtenka ir lietuviško valandinio atlygio. Lūkesčiai svyruoja nuo 3,5 Eur „į rankas“ iki 14 Eur, kas sugrįžęs iš Londono.“

V. Žemaitė spėja, kad atlyginimai pajūryje vasarą turėtų mažėti, tačiau tikina, kad restoranas planuoja išlaikyti tą pačią darbo užmokesčio struktūrą.

„Vasarai žmonės atvažiuoja užsidirbti, tai faktas, kad jie nori gauti truputėlį daugiau. Gauna daugiau ir tie, kurie dirba visus metus. Todėl stengiamės neskriausti savo komandos narių‘, – komentuoja ji.
Viešbučio „Palangos Žuvėdra“ vadovas svarsto, kad sezono piko metu atlyginimai neturėtų mažėti.

„Žmonės mažiau uždirbs gegužę-birželį ir galbūt rudenį, bet atlyginimas per piko sezoną – liepą ir rugpjūtį, – nemanau, kad keisis, jis bus beveik toks pat kaip pernai‘, – tikisi K. Šliogeris.

Tuo metu „Cv-Online“ rinkodaros vadovė R. Karavaitienė pažymi, kad šiuo metu siūlomi atlyginimai išliko panašiame lygyje kaip ir pernai. Priklausomai nuo pareigų, darbo valandų ir pan., sezoninio darbuotojo atlyginimo vidurkis yra apie 600 Eur „į rankas“.

Pernai „Delfi“ rašė, kad sezoninių darbuotojų lūkesčiai svyruoja nuo 600 iki 1000 Eur. R. Karavaitienė atkreipia dėmesį, kad šiemet darbo ieškantys asmenys jau neturėtų būti tokie išrankūs ir kiekvienas darbo pasiūlymas galėtų būti svarstomas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (495)