Reidų metu bus tikrinama, ar lydintys turistų grupes ir ekskursijas vedantys gidai turi jų profesinę kvalifikaciją patvirtinantį VTD išduotą gido pažymėjimą, o užsienio gidai - leidimą laikinai ar kartais teikti gido paslaugas Lietuvoje.

„VTD duomenimis, gidų nuolat daugėja. Šiuo metu Lietuvoje yra per 4000 gidų, kurie turi VTD išduotus gido pažymėjimus. Visgi turizmo sektoriuje šiuo metu jaučiamas profesionalių gidų trūkumas, todėl prognozuojame, kad gidų skaičius augs ir tikimės, kad turizmo sezono piko metu vykdomi reguliarūs gidų reidai paskatins atsakingiau žiūrėti į gido veiklą bei užtikrins sąžiningą konkurenciją," - sako VTD Turizmo veiklos priežiūros vedėjas Tadas Žentelis.

Gido pažymėjimas išduodamas turintiems aukštąjį išsilavinimą asmenims, taip pat baigusiems specialius gidų kursus bei išlaikiusiems egzaminus. VTD kasmet organizuoja ir gidų kvalifikacijos kėlimo mokymus.

Pernai vasarą per 5 VTD inicijuotus neteisėtai gido veikla užsiimančių asmenų patikrinimo reidus buvo patikrinti 67 gidai, lydėję turistų grupes. Dėl neteisėtų gido veiklos atvejų, nustatytų reidų metu, buvo pradėtos 6 teisenos. Gidai palankiai įvertino šiuos reidus. Jų teigimu, informacija viešojoje erdvėje apie šiuos reidus yra veiksminga prevencinė priemonė, skatinanti atsakingiau žiūrėti į gido profesinę veiklą.

Už neteisėtą gido veiklą, neturint pažymėjimo taikoma administracinė atsakomybė. Administracinių teisės pažeidimų kodekso 173 straipsnis numato atsakomybę ir baudas už neteisėtą vertimąsi komercine, ūkine, finansine ar profesine veikla neturint veiklos licencijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)