„Atlikus patikrinimus galime konstatuoti, kad inspektoriai rado taršą, buvo nustatyta atsekamumo trūkumų. „Maxima“ nepateikė įrodančių dokumentų, kad atsekamumas tinkamas“, – žurnalistams pirmadienį sakė Valstybės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius.

„Tai yra 3 partijos mėsos, apie 20 tonų mėsos. (...) Tikrinant vienoje iš mėsos perdirbimo vietų, identifikavome, kad gauta mėsa ir pagaminamas produktas neatitinka. Vadinasi, jie gauna daugiau, bet pagamina mažiau. Neatitiko gauto ir pagaminto produkto kiekiai“, – pridūrė jis.

Jis taip pat pridūrė, kad „Maxima“ apie nesaugius produktus žinojo vasario 3 dieną, bet tarnybą informavo tik vasario 7 dieną.

Paklaustas, ar už pažeidimus numatytos baudos, M. Staškevičius sakė, kad pirma norima baigti tyrimą.

„Atrinkome pakankamai didelį kiekį laboratorinių tyrimų visame etape – nuo mėsos atvežimo, išpjaustymo, transportavimo, ir bus taikomos priemonės. Jas bus galima identifikuoti, kai turėsime visą eilę laboratorinių tyrimų protokolų išvadų, kai žinosime, iš kur tas patogenas galėjo patekti“, – kalbėjo M. Staškevičius.

Jo teigimu, pirmųjų laboratorinių tyrimų rezultatų galima tikėtis šios savaitės pabaigoje.

Anot M. Staškevičiaus, tarnyba negavo skundų nei iš vartotojų, kad jie būtų užsikrėtę salmonelioze.

Jis taip pat pridūrė, kad „Maxima“ apie nesaugius produktus žinojo vasario 3 dieną, bet tarnybą informavo tik vasario 7 dieną.

„Maxima“ penktadienio vakarą sustabdė prekybą šviežia mėsa, kilus įtarimams dėl dalies mėsos kokybės. Šeštadienį šviežios mėsos tiekimas prekybos tinkle buvo atnaujintas.

„Maximoje“ norėjo įsitikinti

„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė pirmadienį popiet sakė, kad atliekant tyrimus, jų rezultatai gaunami per 4–5 dienas.

„Pirmuosius savikontrolės tyrimus laboratorijai pridavėme sausio 28 dieną. Mėginiai buvo imti iš mėsos cecho Elektrėnuose. Atsakymus gavome vasario 3 dieną, jog viename iš tirtų gaminių yra mikrobiologinė tarša. Apie gautus rezultatus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuota nebuvo, nes jau buvo priimtas planinis sprendimas vasario 2 dieną cechą uždaryti.

Tuo metu užfiksavome, kad mėsa tiems gaminiams buvo atvykusi iš vieno tiekėjo. Dar vieni mėginiai laboratorijai buvo priduoti sausio 29 dieną iš Pilaitėje esančios mėsinės. Rezultatus gavome vasario 4 dieną, o VMVT informavome vasario 5 dieną dėl gauto laboratorijos protokolo apie mikrobiologinę taršą. Kilus įtarimų dėl taršos, mėsinėje buvo atliktas generalinis valymas ir darbo vietų dezinfekcija. Mūsų mėsinėse kasdien, baigus darbo dieną, vyksta įprastinis valymas ir dezinfekcija“, – sakė ji.

„Maximos“ atstovė teigė, kad trečia mėginių serija laboratorijai priduota sausio 30 dieną (mėsos galiojimo trukmė – vasario 2 diena ir vasario 6 diena), o tyrimų rezultatai gauti vasario 4 dieną, jie patvirtino įtarimus dėl mikrobiologinės taršos.

„Tačiau norėdami būti visiškai įsitikinę, laukėme tyrimų rezultatų, kurių mėginiai buvo priduoti sausio 31 dieną (mėsos galiojimas – vasario 5 diena). Jų sulaukėme vasario 7 dienos rytą. Rezultatai dar kartą patvirtino, kad galimai nesaugi yra būtent iš „Biovelos“ gauta mėsa ir marinuoti pusgaminiai.

Matydami pasikartojančius tyrimų rezultatus dėl nesaugios mėsos, ėmėmės griežtesnių priemonių, nei rekomenduoja VMVT. Vasario 7 dieną nedelsiant iš parduotuvių prevenciškai pašalinome visą šviežią mėsą ir jos pusgaminius, dėl galimos kryžminės taršos valėme ir dezinfekavome savo parduotuves ir mėsos cechus,“ – „Delfi“ atsiųstame komentare cituojama E. Dapkienė.