Pavyzdžiui, miškų urėdijos uždirbo 34 mln. eurų konsoliduoto grynojo pelno, o buvo nustatyta ne mažiau kaip 40 mln. eurų. Tam tikrų rodiklių nepasiekė ir AB „Lietuvos geležinkeliai“, VĮ „Lietuvos oro uostai“, AB Telecentras.

Ataskaitoje, kurioje apžvelgiama įmonių ekonominė, finansinė situacija ir ateities raidos kryptys, pažymima, kad apskritai VVĮ įgyvendino apie 63 proc. išsikeltų finansinių tikslų. 17 proc. visų VVĮ nėra išsikėlusios pelningumo rodiklio, o nefinansiniams rodikliams nėra suformuluotų pakankamai aiškių akcininko lūkesčių. Tai apsunkina įmonių vertinimą.

Premjeras Saulius Skvernelis pabrėžia, kad ši Vyriausybė visada reikalaus aiškių valstybės valdomų įmonių veiklos kriterijų ir konkrečių rezultatų.

„Tik išsikėlus ambicingus strateginius tikslus bei uždavinius, šių įmonių našumas ir pelningumas gali augti sparčiau, įnešti didesnį indėlį į valstybės biudžetą“, - teigia Premjeras S. Skvernelis.

Vyriausybė įpareigojo valstybei atstovaujančias institucijas užtikrinti, kad specialiuosius įpareigojimus vykdančios VVĮ įsidiegtų tinkamas apskaitos sistemas, kurios leistų skaidriai atskirti komercinėms ir nekomercinėms funkcijoms tenkančias sąnaudas bei turtą. Taip pat pasiūlyta peržiūrėti ir, prireikus, patobulinti specialiųjų įsipareigojimų finansavimo tvarkas.

Numatyta įgyvendinti VVĮ gerojo valdymo praktiką vadovaujantis Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) Lietuvai parengtomis rekomendacijomis.

Vyriausybei pateiktoje VVĮ veiklos ataskaitoje, be kita ko, nurodoma, kad šių įmonių rinkos vertė 2016 m. pabaigoje sudarė 5,6 mlrd. eurų, o visos VVĮ per metus sukūrė 1,2 mlrd. eurų pridėtinės vertės. Tai sudarė 3,5 proc. bendrojo vidaus produkto.

2016 metais valstybė valdė 118 įmonių, kuriose dirbo apie 39 tūkstančius darbuotojų. Per metus jų skaičius sumažėjo beveik pusantro tūkstančio. Daugiau nei pusė darbuotojų dirbo susisiekimo sektoriuje.

Vidutinė VVĮ vadovų mėnesinė alga 2016 metais siekė apie 2 700 eurų. Lyginant pagal sektorius, ji svyravo nuo 4,5 tūkst. eurų energetikos sektoriuje iki 2,2 tūkst. eurų miškininkystės sektoriuje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją