Dzūkai ir sūduviai apsipirkti į Suvalkų prekybos centrus gausiai suvažiuoja kiekvieną savaitgalį, bet tokio jų antplūdžio, kokį teko stebėti Valstybės atkūrimo dieną, lenkų prekybininkai teigė nematę nuo Kalėdinio laikotarpio. „Tesco“ – vienas iš didžiausių Suvalkų centrų ypatingai masinantis pirkėjus iš Lietuvos, nes šio tarptautinio prekybos tinklo parduotuvių, skirtingai nuo, pavyzdžiui, „Lidl“, mūsų šalyje dar nėra.

Vasario 16-osios rytą teko ilgokai pasisukinėti po požeminę „Tesco“ automobilių stovėjimo aikštelę, kol atsilaisvino vieta. Pastatęs automobilį pabandžiau suskaičiuoti, kokia pirkėjų dalis čia atvyko iš Lietuvos – lietuviški numeriai puošė 19 automobilių iš 20, stovėjusių vienoje aikštelės eilėje.

Pasinaudodami šventine diena apsipirkti į Lenkiją atskubėjo ne tik pasienio gyventojai. Iš mano kalbintų lietuvių ilgiausią kelią sukorė šeima, atvykusi iš Panevėžio. Sutikau kauniečių, prieniškių, druskininkiečių, Vilkaviškio ir Lazdijų gyventojų, bet daugiausia pirkėjų buvo iš Marijampolės ir Kalvarijos savivaldybių.

Didžiausią paklausą šiandien turėjo šviežia kiaulienos nugarinė po 11,99 zloto (2,79 euro) už kilogramą. Pirmieji lietuviai, pastebėję sufasuotus po 5 – 6 kilogramus nugarinės gabalus, garsiai svarstė, ar šeima pajėgs tiek suvalgyti, ar dalį reikės užšaldyti. Bet perskaičiavę mėsos kilogramo kainą į eurus ir prisiminę, kiek už ją sumokėtų Lietuvoje, krovėsi į vežimėlį ne po vieną pakuotę, o netrukus prie jų išsirikiavo eilė.

Daugelis lietuviškai kalbančių pirkėjų susigundė fermentiniu sūriu „Sokol“ po 19,99 zloto (4,63 euro) už kilogramą, blokais krovė į vežimėlius ilgai negendančio (galiojimo terminai iki liepos mėnesio) pavirinto pieno pakuotes po 2,19 zloto (0,51 euro) už litrą.

Lenkų prekybininkai, kaip ir mūsiškiai, turi savų gudrybių – brangesnių prekių kainą lentynų etiketėse rašo ne už kilogramą, o už 100 gramų. Ne vienas lietuvis šiandien apsigavo, prisikrovęs į vežimėlį šviežio derliaus agurkų. Manė, kad nurodyta 3,99 zloto (0,93 euro) kaina – už kilogramą. Ir tik prie kasų paaiškėdavo, kad tiek teks mokėti už vieną agurką.

Perpratę šią subtilybę lietuviai ne tik patys krovė agurkus atgal iš savo vežimėlių, bet ir solidariai įspėdavo kitus tautiečius neapsigauti.

Kalbinti parduotuvėje lietuviai ne itin leidosi į šnekas, jeigu pokalbį bandydavau pradėti nuo sveikinimo su Valstybės atkūrimo diena.

„Ar tai mūsų valstybė, jeigu kainos veja mus pas lenkus apsipirkti? Geriau jūs man pasakykit, kaip paprastam žmogui už 200 eurų pensiją išgyvent. Neturit nei gėdos, nei sąžinės čia klausinėt“, – priekaištavo prisistatyti nepanorusi ponia, stumianti įspūdingai prikrautą maisto produktų vežimėlį.

Už ją šnekesnis Vytautas iš Kalvarijos pasakojo dar suspėjęs, prieš išvažiuodamas su žentu į Suvalkus, prie savo namo iškelti Trispalvę. O po pietų abu tikisi suspėti į Valstybės atkūrimo dienos proga Lazdijų hipodrome rengiamas žirgų lenktynes.

Jaunesni pašnekovai sakė tiesiog pasinaudoję nedarbo diena išvykai į Suvalkus, nes buvo skaitę žiniasklaidos pranešimus, kad kiti čia jau seniai važinėja.

„Daugiausiai pirkom sauskelnių, jos čia tikrai gerokai pigesnės. Ir šuns ėdalo, nors jo kaina panaši į lietuvišką, bet jau reikėjo papildyti atsargas. Visa kitą kroviau ypatingai neskaičiuodamas, nes pavargau prie kiekvienos lentynos maigyti telefono skaičiuotuvo aplikaciją. Grįšiu namo, susėsime su žmona, išnagrinėsime kasos čekį ir žinosiu, ar dar kada verta čia sugrįžti“, – atviravo Ernestas iš Prienų.

Panašų lietuvių pirkėjų antplūdį buvo galima stebėti ir Suvalkų „Kaufland“ prekybos centre, o štai „Lidl“ aikštelėje mačiau gerokai mažiau automobilių su lietuviškais numeriais. Lietuvių kalba garsiau negu lenkų šiandien skambėjo „Suwalki Plaza“ ir „Media Expert“ prekybos centruose bei keliose mano aplankytose baldų parduotuvėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2429)