Antradienį Briuselyje tebetęsiamos intensyvios konsultacijos, kuriose dalyvauja Belgijos i Europos Sąjungos pareigūnai, kad įtikintų pakeisti nuomonę Valoniją, užkirtusią kelią ES ir Kanados prekybos sutarties pasirašymui, nes prieštaraujant Valonijai Belgija negali jos patvirtinti; šią sutartį turi patvirtinti visos 28 ES valstybės.

„Noriu, kad būtų aišku – mes jau gavome tris ultimatumus ir netoleruosime ketvirtojo, nesvarbu iš kur jis ateitų“, – sakė P.Magnette žurnalistams, eidamas derėtis su Belgijos vyriausybės pareigūnais.

Kanada, Europos Komisija ir Europos Vadovų Taryba palaiko vadinamąją Išsamiąją ekonomikos ir prekybos sutartį (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA).

„Jeigu bus dar ketvirtas ultimatumas, mes nutrauksime derybas“, – tačiau pareiškė Valonijos vadovas.

„Niekas negali spaudimu priversti mus nusileisti; niekas negali prašyti, kad būtų apeitas parlamentinis patikrinimas ir procedūros“, – pridūrė P.Magnette.

Belgijos ministras pirmininkas Charles Michelis pirmadienį sakė, kad jo vyriausybė negali pasirašyti CETA, žlugus Briuselyje deryboms, kuriomis siekta įtikinti Valoniją ir dar du Belgijos regionus pritarti šiai sutarčiai.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pareiškė, kad jo ir Kanados premjero Justino Trudeau susitikimas, per kurį turi būti pasirašyta istorinė Bendrijos ir Otavos prekybos sutartis, gali įvykti kaip planuota – ketvirtadienį, nors šio pakto dar nėra pasirašiusi Belgija.

J.Trudeau atstovas sakė, kad Kanados lyderis vis dar planuoja skristi į Briuselį ketvirtadienį pasirašyti CETA sutarties.

„Kanada yra pasiruošusi pasirašyti CETA, tačiau kamuolys yra Europos pusėje, ir atėjo laikas Europai atlikti savo darbą“, – sakė Kanados prekybos ministrė Chrystia Freeland.

CETA turėtų sujungti 500 mln. gyventojų turinčios ES rinką su 10-ąja didžiausia pasaulyje ekonomika.

3,5 mln. gyventojų turinčio prancūzakalbio Valonijos regiono lyderiai vadovavo nepritarimo CETA kampanijai. Jie argumentavo, kad turi būti užtikrintos labiau įpareigojančios garantijos, jog vietos interesai dėl šio pakto nenukentės.

P.Magnette ir kiti kritikuoja sutartyje apibrėžtas sąlygas tarptautiniams investuotojams apginti; anot jų, tuomet tie investuotojai turėtų galimybę priversti šalis keisti įstatymus prieš žmonių valią.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)