Tikrino net du kartus

Bėdos dėl netinkamai panaudotų europinių pinigų Kėdainių rajono savivaldybė sulaukė po dviejų LR valstybės kontrolės atliktų patikrinimų.

Kai buvo atliekama A. Kanapinsko gatvės rekonstrukcija, iš pradžių savivaldybė už panaudotus pinigus atsiskaitydavo Transporto investicijų direkcijai, tačiau šiosios funkcijas perėmus Centrinei projektų valdymo agentūrai, kontroliuojančiai, kaip naudojami europiniai pinigai, prasidėjo problemos.

Praėjusiais metais valstybės kontrolė atliko Kėdainių rajono savivaldybės administracijos įgyvendinamo A. Kanapinsko gatvės rekonstrukcijos projekto patikrinimą ir įvertinusi vykdytą viešąjį pirkimą nustatė, kad savivaldybės administracija, kuriai tuo metu vadovavo Ovidijus Kačiulis, vykdant pirkimą prašydama tiekėjo paaiškinti pasiūlymą, leido tiekėjui padaryti pakeitimą.

Centrinė projektų valdymo agentūra praėjusių metų pabaigoje padarė išvadą, kad Kėdainių rajono savivaldybė, atlikusi tokius veiksmus, pažeidimo nepadarė, tačiau šiais metais tyrimas buvo atnaujintas, ir pačią pirmąją Kėdainių rajono valdžios pasikeitimo dieną – gegužės 17-ąją – pranešta, kad atnaujinus tyrimą pažeidimas vis tik buvo nustatytas.

Pareikalavo grąžinti pinigus

Centrinės projektų valdymo agentūros išvadoje nurodoma, kad dėl nustatyto pažeidimo projekto eigoje pritaikyta 25 proc. finansinė korekcija nuo pradinės sutarties vertės, tenkančios visam A. Kanapinsko gatvės rekonstrukcijos projektui įgyvendinti.

Tai reiškia, kad netinkamomis finansuoti išlaidomis pripažįstama suma – 203 tūkst. 829 eurai ir 74 centai. Iš jų – net 173 tūkst. 255 eurai ir 28 centai – ES fondų lėšos.

Centrinė projektų valdymo agentūra nurodė, kad Kėdainių rajono savivaldybės administracija dėl neleistinų ankstesniosios rajono valdžios atliktų veiksmų rekonstruojant A. Kanapinsko gatvę, privalo grąžinti 174 tūkst. 327 eurus ir 27 centus europinių lėšų, kurios buvo panaudotos neteisėtai.

„Nurodytos finansinės korekcijos bus pritaikytos anksčiau mokėjimo prašymuose deklaruotoms ir ateityje deklaruojamoms tinkamoms finansuoti sutarties išlaidoms“, – rašoma Kėdainių rajono savivaldybei pateiktoje Centrinės projektų valdymo agentūros išvadoje.

Savivaldybė kreipėsi į teismą

Toks Centrinės projektų valdymo agentūros sprendimas naujiesiems Kėdainių rajono vadovams buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus.

Siekdami išsaugoti rajono biudžeto pinigus, naujieji rajono vadovai apskundė šį Centrinės projektų valdymo agentūros sprendimą teismui ir pateikė prašymą taikyti laikinas apsaugos priemones – sustabdyti priimto sprendimo vykdymą.

Centrinė projektų valdymo agentūra nurodė, kad Kėdainių rajono savivaldybės administracija dėl neleistinų ankstesniosios rajono valdžios atliktų veiksmų rekonstruojant A. Kanapinsko gatvę privalo grąžinti 174 tūkst. 327 eurus ir 27 centus europinių lėšų, kurios buvo panaudotos neteisėtai.

Deja, teismas šį pirminį savivaldybės prašymą – taikyti laikinas apsaugos priemones – atmetė, tačiau kol kas Kėdainių rajono savivaldybės skundas dėl reikalavimo grąžinti kone 200 tūkst. eurų teisme dar nėra išnagrinėtas.

Derasi ir su pačia agentūra

Vadinasi, tik nuo teismo sprendimo priklausys, ar rajono savivaldybei teks grąžinti beveik 200 tūkst. eurų kaip neteisėtai panaudotus.

„Tačiau net ir šioje situacijoje nenuleidžiame rankų – Centrinės projektų valdymo agentūros raštu prašėme sustabdyti sprendimo vykdymą ir grąžinti lėšas.

Agentūra sprendimo vykdymo nesustabdė, bet pateikė mums pasiūlymą prašyti atidėti jo vykdymą. Tokiu siūlymu pasinaudojome ir prašymą pateikėme, tad viliamės sulaukti bent sprendimo vykdymo atidėjimo, kol teismas priims savo verdiktą“, – „Rinkos aikštei“ sakė Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius.

Sumokės – Kėdainių mokesčių mokėtojai

Pasak A. Kacevičiaus, jeigu teismas nepanaikintų Centrinės projektų valdymo agentūros priimto sprendimo, tai reikštų tai, kad savivaldybė turėtų skirti daugiau pinigų iš savo biudžeto kitiems Kėdainių rajone vykdomiems ir ES lėšomis finansuojamiems projektams.

„Už projektų įgyvendinimą visada atsako projektų vykdytojas – savivaldybės administracija. Kaip matome, netinkami sprendimai vykdant A. Kanapinsko gatvės rekonstrukcijos projektą priimti dar 2017 metais, tačiau su skaudžiomis pasekmėmis tenka tvarkytis dabar.

Netinkamai padaryti sprendimai ankstesniaisiais metais, kurie atnešė finansinius nuostolius, dabar gali gulti ant viso rajono gyventojų pečių“, – sako A. Kacevičius.

A. Kanapinsko gatvės rekonstrukcija iš viso kainavo 889 tūkst. 966 eurus.

85 proc. šios sumos skyrė ES, o 15 proc. – iš savivaldybės biudžeto.

Netinkamomis finansuoti išlaidomis pripažįstama suma – 203 tūkst. 829 eurai ir 74 centai. Reikalaujama, kad iš šios sumos Kėdainių rajono savivaldybė grąžintų 174 tūkst. 327 eurus ir 27 centus europinių lėšų, kurios buvo panaudotos neteisėtai.