Ž. Vaičiūnas spaudos konferencijoje kalbėjo, kad prieš 2 savaites Vyriausybė patvirtino ekonomikos skatinimo ir pagalbos verslui planą, o viena jo sudėtinių dalių buvo įmonių likvidumo užtikrinimas.

Kalbėdamas apie naujai priimtus sprendimus, jis tikino, kad pagalbos, apie kurią skelbiama šiandien prioritetas, kad ją įmonės gautų kuo greičiau, kad ji būtų teikiama kuo daugiau įmonių ir kad šioje pagalboje galėtų dalyvauti kuo daugiau finansinių institucijų.

Žygimantas Vaičiūnas

„Visas „Invega“ paketas – daugiau nei 1 mlrd. Eur (1,1 mlrd. Eur- red.). Tad Vyriausybė padvigubino finansinių priemonių skaičių ir visą sumą nuo daugiau nei 500 mln. Eur padidino iki daugiau nei 1 mlrd Eur. Didžiausia suma bus skiriama garantijoms“, – sakė jis bei pranešė, kad artimiausiu metu valstybė verslui pagelbės trimis priemonėmis: atsiras paskolų atostogos, bus suteikiamos garantijos skolinantis bei duodamos lengvatinės paskolos.

„Pirmiausia, kalbant apie paskolų atostogas, ji startuoja šią savaitę ir bus skirta įmonėms padengti palūkanas už paskolas tokiu atveju, jeigu bankai sutinka pratęsti paskolas 6 mėn., visos palūkanos 100 proc. bus kompensuojama.

Pagalba verslui

Garantijos startuos kitą savaitę. Beveik 500 mln. Eur. Jos bus taikomos tiek paskoloms, tiek lizingo sandoriams.

Trečioji – paskolos, jos bus skiriamos labiausiai nukentėjusioms įmonėms, kurioms yra paveiktos krizės, bus orientuojamasi į smulkias ir vidutines įmones“, – trumpai aptarė Ž. Vaičiūnas.

Pagalba verslui

K. Motiejūnas kiek smulkiau pristatė paketą.

Anot jo, svarbioji žinutė yra ta, kad didelė dalis šio paketo jau dabar yra prieinama verslininkams, todėl jau šiandien galima ieškoti informacijos, kalbėtis su savo finansuotojais ir ieškoti sprendimų.

Kalbėdamas apie konkrečias pagalbos priemones jis tikino, kad „Invega“ duoda pažadą, jog jeigu kovo 16 dieną ar vėliau įmonėms bankai padarė paskolos ar lizingo mokėjimo atidėjimą iki 6 mėn., „Invega“ įsipareigoja kompensuoti palūkanas už 6 mėn. laikotarpį.

„Kaip minėjau, tie mokėjimų sustabdymai gali būti įvykę ne tik nuo šiandien, bet ir nuo kovo 16 dienos“, – pabrėžė jis.

Taip pat K. Motiejūnas aiškino, kad įmonėms, kurios labiausiai nukentėjo nuo koronaviruso, bus suteikiamos lengvatinės paskolos likvidumui palaikyti. Į jas pretenduoti galės toks įmonės, kurios labiausiai nukentėjo, kurių veikla šiandien yra uždrausta, apyvarta nukrito visiškai arba daugiau nei 60 proc.

„Joms mes rengiame sprendimą, kurio esmė, kad padėsime įmonėms su paskolomis, kas mėnesį suteiksime paskolas, kuri natūraliai yra reikalinga būtinoms išlaidoms padengti“, – patikslino jis.

Paklaustas, kaip atrodytų lengvatinių paskolų modelis, „Invega“ vadovas aiškino, kad būtų kalbamasi su įmone ir būtų nustatomas būtinųjų lėšų poreikis kas mėnesį.

„O tada sutarta suma įmonei bus mokama per mėnesį. Tai paskola, kuri verslininkui bus išmokama kas mėnesį“, – sakė jis. Taip pat buvo teigiama, kad paskolų grąžinimas turėtų prasidėti po karantino ir po jo ateinančių trijų mėnesių laikotarpyje.

„Mokėjimai turėtų būti išdėliojami mažiausiai 24 mėn., su galybe pratęsti iki 36 mėn.“, – sakė K. Motiejūnas bei tikino, kad palūkanos bus minimalios ir simbolinės.

Kaip trečią priemonę „Invega“ vadovas pristatė suteikiamas garantijas finansų įstaigoms.

Pagalba verslui

„Tai dar viena iš „Invega“ priemonių ir pati gausiausia. Viso pakete garantijoms esame numatę daugiau nei 800 mln. Eur. Tokią sumą paskolų valstybė yra pasirengusi jau šiandien garantuoti finansų institucijoms už verslo paskolas“, – sakė jis.

Daugiau informacijos apie naują ir esamą paramą verslui galima rasti čia.

Teigė, kad bankai neskolina

„Delfi“ jau rašė, kad verslai, siekiant išvengti bankrotų, yra linkę skolintis, tačiau bankai skolinti pastariesiems tiesiog atsisako. Tuo tarpu alternatyvaus skolinimo platformos Lietuvoje stebi penkiskart išaugusį klientų užklausų skaičių, tačiau teigia atvirai: „Kai kuriems pinigų pritrūks.“

Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė, kalbėdama apie verslo padėtį šiandien bei apie jo galimybę pasiimti paskolas aiškino, jog situacija šiuo metu yra labai sudėtinga.

„Jie (bankai-red.) atsisako skolinti tiek smulkiam, tiek vidutiniam verslui“, – aiškino ji bei tikino, kad tam tikros įmonės turi ir visas „Invega“ bei Žemės ūkio paskolų fondų garantijas, tačiau bankams tai nė motais.

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius anksčiau portalui teigė, kad akivaizdu, jog situacijai keičiantis, skolinimosi rizika gali augti.

„Todėl labai sveikiname valstybės iniciatyvą garantuojant esamą ir naują skolinimą verslui. Efektyviai spręsti kylančius iššūkius galime tik veikdami išvien.

Vadovaudamosi Vyriausybės patvirtintu ekonomikos skatinimo ir pagalbos verslui planu, šiuo metu Finansų ministerija, Ekonomikos ir inovacijų ministerija bei „Invega“ drauge ieško sprendimų dėl valstybės garantijų suteikimo sąlygų pritaikymo ir išplėtimo, pasikeitus aplinkybėms.

Lietuvos bankų asociacija teikia darbo grupei savo įžvalgas ir ekspertinę pagalbą“, – sakė LBA prezidentas bei pridūrė, kad šiuo metu visų bendras tikslas – sukurti aiškias taisykles, kuriomis galėtų vadovautis tiek sprendimų šiuo neapibrėžtu laikotarpiu ieškantis verslas, tiek jam padėti pasirengę bankai, tiek valstybė, o procesas vyktų greičiau, lankstesnėmis sąlygomis, šitaip padedant kuo daugiau įmonių, kurioms reikalingas palaikymas. Daugiau apie tai skaitykite čia.

„Delfi“ primeena, kad „Invega“ yra valstybės įsteigta finansų įstaiga, kurios pagrindiniai veiklos tikslai yra teikti finansines paslaugas, įgyvendinti ir administruoti finansines bei kitokio pobūdžio verslo finansavimo priemones.

Taip pat, BNS primena, kad Vyriausybė kovą, jau prasidėjus karantinui, puse milijardo eurų padidino bendrovės „Invega“ ir Žemės ūkio paskolų garantijų fondo prisiimtų įsipareigojimų pagal garantijas limitą iki 768 mln. eurų.

Vyriausybė pakeitė anksčiau priimtą nutarimą, kuriame nustatytas bendras 267,77 mln. eurų limitas. Taip siekiama sudaryti galimybę šioms institucijoms labiau prisidėti prie verslo subjektų, susidūrusių su apyvartinių lėšų trūkumu, kreditavimo skatinimo koronaviruso krizės akivaizdoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)