Apie tai po posėdžio Vyriausybėje pranešė premjeras Algirdas Butkevičius.

Tai reiškia, kad ji pasieks 1035 litus arba maždaug 300 eurų.

A. Butkevičius teigė, kad MMA ketinama dar kartą didinti ir kitąmet, tačiau kol kas neprognozavo, nuo kada ir kiek ji didės.

„Buvo išsakytos kai kurios mintys, kad nuo sausio 1 dienos būtų netikslinga didinti, nes galime susidurti su įvairiomis kitomis problemomis (nuo sausio Lietuvoje įvedamas euras - BNS). Tad šiandien sutarta ir priimtas kompromisinis sprendimas minimalią mėnesio algą didinti nuo šių metų spalio 1 dienos 35 litais“, - tvirtino Vyriausybės vadovas.

Anot jo, padidinti MMA iki 1035 litų šiemet reikės papildomai 5 mln. litų.

A.Butkevičius teigė, kad šiuos pinigus savivaldybės ir institucijos privalės rasti savo biudžetuose, nes neketinama peržiūrėti nacionalinio biudžeto.

„Mes manome, kad savivaldybės turi vidinių rezervų, taip pat ir kitos biudžetinės organizacijos, kurios turės padidinti asignavimus išmokant darbo užmokestį darbuotojams, kurių atlyginimas susisietas su minimalia mėnesio alga irgi suras“, - sakė premjeras.

Profsąjungoms - staigmena

"Šis MMA padidinimas žmonėms nebus reikšmingas, - sakė Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė. - Bet smagu, kad didinimas vyks jau nuo spalio, reikia tikėtis, kad po Naujųjų metų MMA vėl bus didinama, galbūt vasario mėnesį."

Profsąjungos tikėjosi, kad Vyriausybė sprendimą priims spalį ir dėl didesnės MMA dar bus tariamasi, o ji didės nuo sausio.

Ji priminė, kad profesinės sąjungos siekė, kad būtų nustatyta MMA didinimo sistema ir šis atlyginimas būtų susietas su kitais ekonomikos rodikliais, pavyzdžiui, vidutiniu darbo užmokesčiu.

"Reikia kalbėti ir apie tai, kad kvalifikuotas žmogus negali gauti MMA, reikia kvalifikacinės sistemos, kad kiekvienai įmonei tai būtų aišku", - sakė G. Gruzdienė.

Ji priminė, kad MMA Lietuvoje yra didinama Trišalės tarybos sprendimu, tačiau galutinio susitarimo joje nebuvo. Taryboje nesant susitarimui, MMA didinimo klausimą sprendžia Seimas.

Kitąmet planuoja didinti dar

A.Butkevičius sakė, kad esama planų kitąmet dar didinti minimalią algą: „Yra mūsų planuose ir kitąmet MMA dar kartą didinti. Bet šiandien dar negalime pasakyti, kokiu dydžiu.“

Socialinės apsaugos ir darbo bei finansų ministrams pavesta įvertinti galimybę didinti pagal darbo sutartis dirbančių biudžetinio sektoriaus darbuotojų atlyginimus.

„Kad neatsirastų visiškas suplokštėjimas. Kad tų, kurie gauna minimalią algą ir yra žemos kvalifikacijos, atlyginimas netaptų panašus į darbuotojų, kurie dirba pagal darbo sutartis baigę aukštuosius mokslus, atlyginimais“, - aiškino premjeras.

Pramonininkai pritaria

"Pramonininkai pritaria šiam minimalios algos didinimui primenant, kad vidutinis darbo užmokesčio dydis šalies pramonėje siekia 2500 Lt ir yra didesnis nei šalies vidutinis. Todėl nuosaikus didinimas didelės įtakos pramonės kaštams neturės. Tuo pačiu viliamės, kad Vyriausybė žengs darbo rinkai svarbesnį žingsnį – sumažins darbo mokesčius dirbantiesiems, reformos darbo kodeksą, leidžiant visoms pusėms lanksčiau prisitaikyti prie besikeičiančios darbo rinkos," - sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Gediminas Rainys.

MMA šiuo metu yra 1 tūkst. litų - pernai sausį ji padidinta 150 litų.

Swedbank“ prognozuoja, kad MMA 2016 metų pabaigoje gali siekti 350 eurų (apie 1200 litų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (507)