Tokias Užimtumo įstatymo pataisas siūlo penki „valstiečiai“, keturi konservatoriai, po vieną socialdemokratą, Laisvės frakcijos ir Mišrios Seimo narių grupės atstovą.

Subsidijos būtų mokamos du mėnesius: pirmąjį jos siektų iki 0,9 minimalios mėnesio algos (MMA) arba beveik 578 eurus, o antrąjį – 0,6 MMA (385 eurus).

Tiek pat laiko ir tokio pat dydžio subsidiją siūloma mokėti ir prastovose esantiems darbuotojams, ir savarankiškai dirbantiems bei ieškantiems darbo.

„Taip neutralizuojama paskata darbuotojus laikyti prastovose“, – BNS sakė vienas pataisos iniciatorių „valstietis“ Tomas Tomilinas.

Buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras „valstietis“ Linas Kukuraitis teigė, kad darbdavys galės rinktis, ar palikti žmogų prastovoje, ar grąžinti į darbą ir gauti tą pačią pagalbą iš valstybės.

„Vadinasi, žmones pradedame išiminėti iš prastovų, nes prastovose esantis žmogus nekuria pridėtinės vertės, o darbdaviui parama vienoda, ar jis paskelbęs prastovas, ar ne“, – teigė L. Kukuraitis.

L. Kukuraitis prognozuoja, kad didžioji dalis darbdavių rinksis savo darbuotojų grąžinimą arba kurs naujas darbo vietas.

Be kita ko, jis mano, kad nauja paramos forma, kai subsidija nebesieks 100 proc. atlyginimo, paskatins darbdavius apsispręsti, ar tęsti veiklą, ar dalį žmonių atleisti.

Jis suskaičiavo, kad dviejų mėnesių tik poprastovinės subsidijos valstybei kainuotų apie 35 mln. eurų. Pasak jo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija vėliau pateiks skaičiavimus, kiek lėšų reikėtų subsidijoms prastovose esantiems darbuotojams.

Pasak jo, vasarį-kovą prastovose buvo 94 tūkst. žmonių.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas BNS teigė, kad pataisomis siekiama padėti tiems, kurie rizikuoja prarasti darbo vietą, bei paskatinti darbuotojus grįžti į darbo rinką.

Valdantieji Seimui yra pateikę projektą, kuriuo siūloma subsidijas už prastovose esančius darbuotojus skirti tris mėnesius po karantino: pirmą mėnesį subsidija siektų 100 proc. atlyginimo, bet ne daugiau kaip 1 MMA (642 eurai), antrą – 90 proc., trečią – 70 proc. MMA. Poprastovinės subsidijos numatytos atlyginimo dydžio, bet ne didesnės kaip 1 MMA.

Abu šiuos variantus penktadienį svarstys parlamentiniai Socialinių reikalų ir darbo bei Biudžeto ir finansų komitetai ir spręs, kurį teikti Seimui.

Nuo šių metų pradžios už prastovose esantiems darbuotojams mokamas visas prastovų metu priskaičiuotas užmokestis, bet ne daugiau kaip 1,5 MMA (963 eurai).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)