Vien vakcinavimui trūkstama lėšų suma šiemet siekia apie 61 mln. eurų.

„Sutarta suma buvo 65 mln. jau esame išleidę 12 mln. eurų, o dabar sakome ir planuojame, kad poreikis bus 126 mln. eurų“, – informavo viceminsitrė Biudžeto ir finansų komitete.

Ji paaiškino, kad pagal šiuo metu turimus naujausius duomenis ir susitarimus su vakcinų gamintojais, Lietuvai šiemet ketinama pristatyti 8 mln. skirtingų vakcinų dozių. Tai apima jau patvirtintas vakcinas, tiek ir tas, kurios, tikėtina, bus patvirtintos.

„Daliai kompanijų mes turime mokėti avansinius mokėjimus ir po to, daliai – avansinį mokėjimą, ir dalį pristačius vakcinas, kitai daliai kompanijų – tik pristačius vakcinas“, – paaiškino Ž. Simonaitytė.

Viceministrė patikino, kad nors kiekis didesnis, nei Lietuvoje yra gyventojų, tačiau bus galimybė perskirstyti vakcinas, o dar nėra aišku, koks bus revakcinavimo poreikis.

Vakcinų įsigijimui šiems metams reikės 85 mln. eurų, tai yra maždaug 20 mln. eurų daugiau nei planuota iš anksto.

„Tie skaičiai yra gerokai didesni nei įsivaizdavome iš pradžių“, – pripažino Ž. Simonaitytė.

Ji paaiškino, kad papildomi vakcinų kiekiai perkami „šiek tiek kitokiomis“ kainomis, nei buvo numatyta pirminėse sutartyse.

„Tai kainuoja brangiau, bet tai leidžia skiepytis žmones žymiai greičiau“, – patikino viceminstrė.

Kitos su vakcinavimu sisijusios išlaidos taip pat auga – reikia daugiau pinigų kompensacijoms sveikatos priežiūros įstaigoms, transportavimas ir pan.

Viceminsitrė informavo, kad darbo dienomis įstaigoms mokama po 3,37 Eur už skiepijamą asmenį, į tai įtraukiamos kompensuojamos sąnaudos. Savaitgaliais mokama po 4,6 Eur.

Papildomų 47 mln. eurų, šalia jau numatytų 90 mln. eurų, reikės ir laboratoriniams tyrimams.

Dar 80 mln. eurų trūksta kompensuoti medikų atlyginimams už darbą karantino metu – už priedus.

„Skaičiuojame ir įsivaizduojame, kad karantinas Lietuvoje galėtų būti trukti apie pusę metų, galbūt dabar jis truks trumpiau, bet galbūt bus poreikis turėti mėnesį rudenį, to nežinome. Bet tai skaičiuojame, kad apie pusę metų priedus reikėtų dengti iš valstybės biudžeto. (...) Pusės metų sąnaudos ne pačiu intensyviausiu laikotarpiu galėtų būti apie 80 mln. eurų“, – paaiškino Ž. Simonaitytė.
Živilė Simonaitytė

Ž. Simonaitytė patikino, kad šios sumos, tikėtina, nesikeis ir bus įtrauktos į biudžetą.

Daugiau lėšų Sveikatos apsaugos ministerijai reikės ir iš privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto, maždaug 50 mln. eurų medikų priedams.

Dėl COVID-19 reikės 120 mln. eurų iš privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto, vietoje numatytų 45 mln. eurų, tai „suvalgys“ turima fondo rezervą, įspėjo viceministrė.

„370 mln. eurų papildomų išlaidų laukia sveikatos priežiūros srityje, mes čia turbūt daug nepritaupysime, bet atsiskaityti už tas išlaidas vis tiek reikės“, – apibendrino BFK pirmininkas Mykolas Majauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)