Nuo pirmadienio nebebus leidžiama be galimybių paso lankytos įvairiose parduotuvėse ar naudotis kontaktinėmis paslaugomis – išskyrus pagal patvirtintą išimčių sąrašą.

Tarp išimčių yra ir bankai, vaistinės, pašto paslaugos ir kitos būtinosios paslaugos, kurios dažnai veikia prekybos centruose.

Tačiau tokios paslaugos prekybos centruose be galimybių paso liks neprieinamos.

„Ministerija patvirtino, kad patekimo į prekybos centrus patikra bus vykdoma prekybos centro lygmeniu – tai yra prie įėjimo į prekybos centrus, o ne kiekvieno atskiro nuomininko. Tam bus parengti operacijų vadovo sprendimo pakeitimai, ir iš tiesų mes su tuo sutinkame, kadangi tai gerokai supaprastina pačią patikros procedūrą, o lankytojams tai didina patogumą ir saugumą prekybos centruose“, – sako M. Statulevičius.

Jis pripažįsta, kad dalies veiklų savininkai dėl to gali būti nepatenkinti – pagal Vyriausybės numatytas išimtis, visiems gyventojams galima naudotis, pvz., bankų, vaistinių, pašto paslaugomis.

„Žinau, kad „Lietuvos paštas“ yra išplatinęs prekybos centrams savo raštą ir nuomonę, kad turėtų būti užtikrinamas patekimas į jų patalpas, nes jie atlieka svarbią visuomeninę funkciją. Žinau, kad vaistinės taip pat išreiškė pageidavimų rasti tų sprendimų. Na bet reikia suprasti, kad tokių galimybių tiesiog nėra. Nes tada kiekvieną tokį objektą, o jų gali būti keliolika viename prekybos centre, reikėtų įrengti po atskirą tunelį, arba priskirti po atskirą žmogų, kuris lydėtų kiekvieną be galimybių paso atvykstantį klientą. Kitu atveju išvengti maišymosi tarp žmonių su dokumentu ir be dokumento tiesiog nėra“, – sako M. Statulevičius.
Mindaugas Statulevičius

Anot jo, būtų absurdiškas ir scenarijus, jei kiekvienas prekybininkas galimybių pasus tikrintųsi atskirai – tada viename prekybos centre būtų ir 300 patikros taškų.

„Manau, kad gal nebus visi patenkinti, bet turime suprasti, kad ne vien prekybos centruose yra vaistinės, bankai ir paštai, yra alternatyvų. Žinant vakcinacijos lygį didmiesčiuose, kur yra prekybos centrai, tikrai nebus didžiajai daliai žmonių problema. Taip, kažkam tai bus nepatogumas. Bet tokia kaina, kad galėtume veikti, kad nebūtų karantino“, – sako M. Statulevičius.

Pasak jo, ministerijos nuomonė sutampa.

„Ministerija pritarė, kad jei tos veiklos yra prekybos centruose, uždarose erdvėse, joms turėtų būti taikomi tie patys reikalavimai kaip ir likusioms parduotuvėms – tai yra galimybių pasas turi būti tikrinamas prie patekimo į prekybos centrą, kuriame yra vaistinė arba paštas“, – patikina M. Statulevičius.

Gali būti užvertų durų – liko kelios dienos pasiruošti

Pirkėjai pirmadienį gali tikėtis nesklandumų, kadangi operacijų vadovo sprendimas dar nėra paskelbtas, o jam įgyvendinti lieka vis mažiau laiko.

„Gaila, kad nusitęsė viskas, jau antrą savaitę derinomės su ministerija, prašydami šito susitikimo, bet yra kaip yra. Prekybos centrai vykdys fizinę patikrą – greičiausiai tai bus apsaugos įmonių darbuotojai, tiek apsauginiai, tiek samdomi papildomi žmonės, kurie atliks patikras. Su apsaugos įmonėmis kalbamės jau beveik mėnesį nuo rugpjūčio, kai buvo priimtas Vyriausybės sprendimas, resursai renkami. Bet gali būti, kad kažkur truks, gali būti, kad kažkur dėl to teks sumažinti įėjimų skaičių – šiai dienai dar sunku pasakyti, nes situacija keičiasi kasdien. Šiandieną yra pasirašinėjamos sutartys su apsaugos įmonėmis dėl paslaugų teikimo“, – sako M. Statulevičius.

Jis patikina, kad nėra daug galimybių prekybos centruose atskirus įėjimus pritaikyti veikloms, kuriose pagal išimtis galės lankytis ir asmenys be galimybių paso.

„Deja čia nėra taip lengva, kaip buvo pavasarį, kažkam palikti atskirą įėjimą ir pan. Kiek vertinome, vienas kitas galės palikti atskirą patekimą į vaistinę, tačiau daugumoje atvejų to tiesiog techniškai, fiziškai negalima padaryti, nes PC nėra taip kurti, kad turėtų daug atskirų įėjimų.

Kurjeriai taip pat rodys galimybių pasą

Kurjeriai, maisto pristatymo paslaugų teikėjai išskirtinių galimybių patekti į prekybos centrus taip pat neturės.

„Mums buvo aktualu dėl tiekėjų, kurie patenka į prekybos centro patalpas – tarkime visokie maisto pristatymo paslaugų teikėjai, kurjeriai ir pan., kurie būna sąlyginai trumpai, bet jie vis tiek patenka, tai yra jų darbo vieta. Ir čia mūsų nuomonė sutapo – jiems tie patys reikalavimai turėtų būti keliami kaip ir lankytojams. Tai reiškia, galimybių paso dokumentus jie turėtų turėti ir turėtų būti tikrinami patekdami į PC“, – sako M. Statulevičius.

Galutinė tvarka paaiškės tuomet, kaip operacijų vadovas – sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys – paskelbs sprendimus teisės aktų informacinėje sistemoje.

Gagė: vaistai yra būtinosios pekės

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė pabrėžia, kad vaistai yra būtinosios prekės, žmogus negali nuspręsti tiesiog jų nebevartoti – tokiu atveju tai gali grėsti ligos komplikacijomis, liga taptų nebekontroliuojama, dėl to žymiai pablogėtų pacientų sveikata bei savijauta.

„Valstybei tai kainuotų dar daugiau, nes tokie asmenys patektų į gydymo įstaigas, kurios dabar ir taip apkrautos. Suprantame valstybės norą ir tikslą, kad kuo daugiau žmonių pasiskiepytų ir jį palaikome. Vaistinės prisideda ir vakcinuodamos, ir teikdamos informaciją gyventojams apie COVID-19 vakcinų naudą, o šiuo metu ir išduodamos galimybių pasus Lietuvos gyventojams (šiai dienai jau esame išdavę 122 tūkst. galimybių pasų). Vis dėlto laikomės pozicijos, kad į visas Lietuvos vaistines turi patekti visi Lietuvos gyventojai“, – teigia K. Nemaniūtė-Gagė.

JI tikisi, kad bus išvengta situacijų, kai žmogus negali ateiti į vaistinę, kurioje nori pasiimti galimybių pasą arba pasiskiepyti nuo COVID-19.

„Suprantame, kad šioje sudėtingoje situacijoje turime visi susitelkti ir galvoti ne tik apie patogumą atskiriems verslams, bet apie tai, kaip laikantis saugumo reikalavimų užtikrinti būtinųjų paslaugų teikimą. Sprendimai gali būti labai paprasti – pavyzdžiui, užtikrinti galimybę visiems pacientams patekti į vaistinę, tačiau apribojant galimybę iš jos patekti į prekybos centrą, kur visi kiti klientai yra su galimybių pasais. Turint norą, tikrai galima rasti techninių galimybių tai įgyvendinti, nes svarbiausi yra pacientų interesai“, – vertina vaistinių atstovė.

Vaistinių tinklo „Camelia“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė patvirtina – be galimybių paso klientai prekybos centruose patekti negalės.

„Mūsų nuomone, šis sprendimas yra neteisingas, nes vaistinės suteikia būtinąją farmacinę paslaugą – čia pacientai ir konsultuojasi, ir įsigyja vaistus. Į vaistines, esančias prekybos centruose, buvo galima patekti ir karantino metu, tam nereijo ir atskiro įėjimo, tad, manome, kad dabartinis ribojimas yra neteisingas. Taip pat akcentuojame, kad, tarkime, mūsų vaistinės, kuriose atliekamas skiepijimas nuo COVID-19, Vilniuje yra prekybos centruose – „Nordika“ ir „Helios City“. Jei nebus pakeistas dabartinis sprendimas, į vaistines gyventojai ateiti pasiskiepyti nuo COVID-19 negalės“, – sako A. Budrikienė.

Į vaistines, kurios turi atskirą įėjimą iš lauko, pacientai ir toliau galės įeiti be galimybių paso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (283)