Ministras atkreipė dėmesį, kad liepos 30 d. Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministerija pakeitė branduolinių elektrinių licencijavimo procesą – vietoj bendros licencijos bus išduodami leidimai atskiriems etapams, šiandien jau išduota licencija, leidžianti krauti branduolinį kurą į pirmąjį reaktorių ir šis pradedamas krauti.

„Toks skubėjimas, tikėtina, nulemtas savaitgalį vyksiančių rinkimų, kelia daug klausimų apie šios elektrinės saugumą ir patvirtina abejones apie projektą lydinčias rimtas problemas. Kartu tai kelia klausimą, ar Baltarusijos branduolinės energetikos reguliuotojas nepatiria politinio spaudimo, nes Branduolinės saugos konvencija aiškiai sako, kad privaloma užtikrinti branduolinės energetikos reguliatoriaus nepriklausomumą priimant sprendimus.

Branduolinė sauga yra aukščiausias TATENA prioritetas, todėl šiuo atveju TATENA turi užtikrinti, kad branduolinė sauga Baltarusijos BE nekeltų abejonių ir turėtume atsakymus į klausimus, kurie nėra atsakyti. Nuolatiniai ir aktyvūs veiksmai užtikrinant branduolinę saugą yra TATENA atsakomybės klausimas prieš Lietuvą ir visą regioną“, – sako energetikos ministras Ž. Vaičiūnas.

Ministras akcentavo, kad Lietuvos institucijos iki šiol nėra gavusios jokios oficialios informacijos ir atsakymų dėl keliamų Baltarusijos BE branduolinės saugos, rezervų užtikrinimo ir kitų aktualių klausimų. Toks elgesys dar kartą patvirtina Baltarusijos nenorą šiuo klausimu skaidriai ir atvirai bendradarbiauti.

Liepos pradžioje energetikos ministras kreipėsi į TATENA dėl Baltarusijos elektros energijos sistemos pasirengimo Astravo BE paleidimui ir galimiems sutrikimams pradėjus elektros energijos gamybą. Ministras akcentavo, kad Lietuvos institucijos iki šiol nėra gavusios patvirtinimo, kad Baltarusija yra apsirūpinusi būtinaisiais rezervais, kurie yra reikalingi užtikrinti elektros sistemos veikimo stabilumą atsijungus Astravo BE.

Ministras pažymėjo, kad TATENA turėtų siekti, kad Baltarusija nepradėtų Astravo BE eksploatacijos, kol nėra parengusi savo elektros energijos sistemos ir nekeltų pavojaus kaimyninėms valstybėms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)