Hiustone ministras dalyvaus pirmajame aukšto lygio ministrų forume dėl transatlantinio bendradarbiavimo energetikos srityje (P-TEC, angl. Partnership for Transatlantic Energy Cooperation).

Forumas organizuojamas JAV energetikos sekretoriaus Ricko Perry'io (Riko Perio) iniciatyva, ja siekiama stiprinti energetinį saugumą Centrinėje ir Rytų Europoje.

„Forumo metu energetikos ministras skaitys pranešimą apie SGD importo poreikius Lietuvoje ir regione, pasidalins sėkminga patirtimi įgyvendinant strateginės reikšmės energetinės infrastruktūros projektus bei pristatys Lietuvai ir regioninėms partnerėms kylančius energetinius iššūkius“, – BNS teigė ministro patarėja Aurelija Vernickaitė.

Ž. Vaičiūnas taip pat dalyvaus „CERA Week 2019“ konferencijos renginiuose ir dvišaliuose susitikimuose, kur bus aptartos SGD importo į Lietuvą galimybės.

Ministerija informavo, kad P-TEC iniciatyva siūloma didinti vyriausybinę ir privačių kompanijų paramą Trijų jūrų iniciatyvoje dalyvaujančių šalių (tarp jų ir Lietuvos) projektams kritinės energetinės (elektros ir dujų perdavimo) infrastruktūros ir kibernetinio saugumo, branduolinės energetikos, anglies pramonės, gamtinių dujų srityse.

„P-TEC iniciatyva atitinka Lietuvos ir kitų regiono šalių energijos šaltinių ir kelių diversifikacijos tikslus bei Lietuvos interesą stiprinti santykius su JAV ir kurti atsvarą Rusijos įtakai regione“, – teigia ministerija.

Ž. Vaičiūnas pastarąjį kartą JAV viešėjo pernai gruodį, kartu su juo vyko „Klaipėdos naftos“ ir „Lietuvos energijos tiekimo“ (LET) vadovai. Tuomet tartasi dėl galimybių iš JAV importuoti SGD.

Pernai lapkritį JAV viešėjo energetikos viceministras Egidijus Purlys, taip pat aptaręs SGD importo iš Amerikos klausimus.

Ž. Vaičiūnas rugsėjo pabaigoje dalyvavo transatlantiniame saugumo forume Vašingtone. Ministras tuomet teigė, kad stiprinant Europos Sąjungos (ES) energetinį saugumą būtina didinti SGD importą – pirmiausia iš JAV.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)