„Su euru viskas tvarkoje“, - po euro įvedimo nakties spaudos konferencijoje kalbėjo V. Vasiliauskas.

Lietuvos banko vadovas už sklandų euro įvedimo procesą dėkojo tiek savo darbuotojams, tiek pinigų pervežimo įmonių darbuotojams.

„Perėjimas prie naujos valiutos perėjo sklandžiai ir tvarkingai“, - užtikrino jis.

Pasak V. Vasiliausko, naujų metų naktį visi suplanuoti darbai pereinant prie euro buvo įvykdyti laiku arba net greičiau nei planuota.

Pirmosios operacijos bankuose (pinigų išgryninimas) buvo atliktos jau 15 sekundžių po vidurnakčio.

Internetinė bankininkystė visu pajėgumu veiks nuo sausio 2 d.

V. Vasiliauskas teigė sausio 1 d. rytą pasitikrinęs savo sąskaitos likutį ir užtikrino, kad litai į eurus perskaičiuoti tiksliai.

Sausio 1 d. nuo 12 val. gyventojai litus į eurus gali pasikeisti Lietuvos banko skyriuose Vilniuje ir Kaune. Valiuta ketvirtadienį keičiama dar apie 40 komercinių bankų skyrių. Sausio 2 d. ir vėliau gyventojai litus į eurus galės keisti beveik 700 komercinių bankų skyriuose visoje Lietuvoje.

V. Vasiliauskas pažymėjo, kad 2014 m. Lietuva užbaigė su rekordiškai mažu grynųjų pinigų kiekiu apyvartoje. Gyventojams suskubus į bankus sunešti grynuosius, jų apyvartoje sumažėjo 51 proc. Iš 12 mlrd. Lt liko 5,81 mlrd. Lt arba 1,68 mlrd. eurų.

Šiuo metu bendrai apyvartoje yra 622 mln. eurų. Nauji eurai sudaro apie 28 proc. grynųjų pinigų apyvartoje. Tikimasi, kad euras savo kiekiu apyvartoje aplenks litus po sausio 10 d.

Kalbėdamas apie pinigų pervedimo sistemas V. Vasiliauskas pabrėžė, kad metai pradedami su nauja mokėjimų sistema, kurioje įskaitymai bankuose vyks nebe 4, o 9 kartus. Taip pat vėliau bus vykdomas paskutinis užskaitymas – 17 val.

Kiek bankams kainavo euro įvedimas, Lietuvos banko vadovas pasakyti negalėjo, tačiau teigė, kad didiesiems bankams tai kainavo po 30-40 mln. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)