„Aš manau, kad kalbant apie bet kurias pensijų reformas, tai yra politinio sutarimo klausimas, ir tai yra bendras darbas tiek Vyriausybės, tiek Seimo, ieškant bendro gero rezultato Lietuvai. Eiti šiuo metu į detales, kuomet esu dar tik kandidatas, patys suprantate, kad tai būtų labiau teorija“, - po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite penktadienį sakė V. Šapoka.

V. Šapoka nesilaiko griežtos pozicijos dėl naujojo Darbo kodekso priėmimo atidėjimo. Pasak jo, vykdant ilgalaikes reformas skubėti nereikėtų.

Pasak V. Šapokos, su šalies vadove buvo aptarta šalies finansų situacija, kitų metų valstybės biudžeto projektas, reformų tęstinumas, Socialinis modelis ir Darbo kodeksas.

LVŽS pasisako, kad naujasis Darbo kodeksas būtų pusmečiui atidėtas, o dabartinė, laikinoji finansų ministrė Rasa Budbergytė teigia, kad atsižvelgus į Europos Komisijos rekomendacijas tai pakenktų Lietuvai, be to padidėtų valstybės biudžeto deficitas. Tačiau kandidatas į finansų ministras nėra toks kategoriškas.

2012 metais nesutikęs tapti koalicinės socialdemokratų, „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ Vyriausybės finansų ministru, darbar V.Šapoka pripažino, jo šioje Vyriausybėje galima pasiekti teigiamų rezultatų.

„Šį kartą sutikau, nes pakalbėjus tiek su ministru pirmininku, tiek su kitais kolegomis, kad pagal tuos planuojamus darbus galima pasiekti teigiamų pokyčių“, - sakė jis.

„Aš manau, kad bendrai susėdus tiek finansų ministrui, tiek Vyriausybės vadovui, tiek Seimo nariams, manau, kad galima rasti sprendimus, kurie turėtų teigiamą poveikį Lietuvos piliečiams, tiek neišbalansuotų valstybės viešųjų finansų“, - teigė V.Šapoka, komentuodamas 2017 metų biudžeto deficito mažinimą.

Kandidatas į finansų ministro postą nekomentavo ir savo nuomonės dėl „valstiečių“ ketinimų pertvarkyti gyventojų pajamų mokestį (GPM), kuris apjungtų dabartinį GPM, privalomąjį sveikatos draudimo (PSD) ir dalį socialinio draudimo mokesčių, bei pensijų draudimo mokestį (PDM).

„Kadangi esu kandidatas, vėl pasikartosiu, sprendžiant tokius sisteminius klausimus, reikia iš pradžių gerai įsigilinti, išanalizuoti ir tada reikšti nuomonę šiais klausimais. Bet kokiu atveju sprendimai dėl mokesčių yra labai svarbūs ir ranka rankon turės dirbti tiek Vyriausybė, tiek Seimas“, - tikino jis.

Kalbėdamas apie galimą naujojo socialinio modelio atidėjimą, V.Šapoka tikino, kad ilgalaikių reformų atidėjimas trumpam neturi esminės įtakos. Tačiau, anot jo, apie tai reikės kalbėti ir su Europos Komisija.

„Mano nuomone, kad mėnesis ten ar mėnesis ten, kai mes darome ilgalaikes reformas, neturi esmės. O su Europos Komisija, žinoma, reikia smarkiai dirbti, pasakoti, ką mes dirbame, kodėl mes dirbame, kokie yra to tikslai“, - teigė V.Šapoka.

V.Šapoka iki šių metų liepos pabaigos Lietuvos banke dirbo Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktoriumi. Iki darbo centriniame banke jis buvo Vertybinių popierių komisijos, 2012-ųjų pradžioje prijungtos prie Lietuvos banko, pirmininkas, anksčiau yra dirbęs tuometiniame Lietuvos taupomajame banke (dabar „Swedbank“), Finansų ministerijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)