Gyvenimo ir išlaidų santykis neadekvatus

Norint Indijoje gyventi įprastais vakarietiškais standartais, neįmanoma apsieiti be vakarietiškos algos, nes gyvenimo ir išlaidų santykis didžiojoje šalies dalyje yra neadekvatus. Na nebent kam nors pakaktų gyvenimo be elektros, vandens, kanalizacijos ir kitų svarbiausių aptarnavimų bei pasitenkintų gatvės maistu, gaminamu itin nehigieniškomis sąlygomis, kurio paragavęs nežinia kuo gali susirgti.

Stebina, tačiau kai kurių, ypač vakarietiškų, prekių kainos šalyje viršija net lietuviškas (žr. lentelę), tuo tarpu minimalus atlyginimas, kuris priklauso nuo darbo sektoriaus ir valstijos, varijuoja nuo 150 iki 252 Lt per mėnesį. Net Kinijoje minimalios algos dvigubai didesnės, lyginant su Indija. Tiesa, tokia dalia dažniausiai tenka atokiose neurbanizuotose vietovėse gyvenantiems indams, dažniausiai moterims.

Žemės ūkyje dirbantiems kartais tenka išgyventi už mažiau nei už 6 Lt per dieną, kai tuo tarpu Lietuvoje šią sumą atitinka minimalus valandinis atlygis (t.y. 6.06 Lt). Beje, Indijoje už minimumą dažnai tenka dirbti ne 40 val. kaip Lietuvoje, o 60-70 ar daugiau per savaitę. Lietuvoje, kaip žinia, minimalus atlyginimas šiandien dienai yra 1000 Lt.

Lentelė. Produktų (paslaugų) kainų vidurkis Bangaloro mieste 2013 m. gegužės mėn.

Nr.Produktas (paslauga)Kaina Indijoje (Lt)
1.Geriamasis vanduo ( 1,5 l) 1,25
2. Ryžiai (1 kg)2,25
3. Bulvės (1 kg)1,25
4. Aliejus saulėgrąžų (1 l)6,75
5. Pienas (1 l)1,37
6. Kiaušiniai (10 vnt.)2
7. Jogurtas natūralus (330 g)2, 3
8. Šviežios sultys (250 ml)1, 25
9. Bananai (1 kg)2 ,5
10. Obuoliai (1 kg)6
11. Alus (0,5 l )4
12. Pietūs kavinėje15
13. Tualetinis popierius (4 vnt.)9
14. Benzinas (1 l)3,75
15. Kv. metro kaina perkant butą centre3767,35

Straipsnio autorės sudaryta lentelė

Kvalifikuoti specialistai Indijoje uždirba daugiau nei Lietuvoje

Pasak tarptautinės Ekonominio bendradarbiavimo ir vystymosi organizacijos (OECD), Indija per 1-2 artimiausius metus įveiks Japoniją, o 2030 m. ir euro zonos šalis, tapdama trečiąja pasaulio ekonomine galia pagal perkamosios galios rodiklį (PPP) po JAV ir Kinijos. Nors kaimo vietovėse šiuo metu ekonominiai rodikliai yra labai žemi - Pasaulio banko duomenimis 2010 m. šalyje 32,7 proc. gyveno žemiau skurdo ribos, - tačiau akivaizdžią bendrąja šalies augimo tendenciją atsveria nuolat ekonomiškai stiprėjantys miestai dėl užsienio investicijų ir naujai kuriamų darbo vietų.

Pavyzdžiui, 2013 m. šalyje planuojama į naujai sukurtas darbo vietas pakviesti 1,1 mln. Tuo tarpu, sparčiai auganti išsilavinusi vidutinė klasė pateisina lūkesčius. Šalia to, jaunieji „protai“ baigę mokslus užsienyje grįžta į tėvynę, nes lengvai randa jų poreikius atitinkačius darbus. Miestuose uždarbis už kvalifikuotą darbą irgi auga greitu tempu – 2013 metais planuojamas 12,5 proc. procentų šuolis. Beje, jau 2012 m. algos buvo labai panašios į Lietuvos.

Pavyzdžiui, sostinėje Naujajame Delyje, vidutinis darbo užmokesčio vidurkis siekė 2036 Lt. (bruto), o Silicio slėnyje - Bangaloro mieste, - pasižyminčiame aukščiausiomis šalies algomis, net 2555 Lt. Tuo tarpu Vilniaus miestas, irgi pirmaujantis savo algomis Lietuvoje, deja, bet jau šiek tiek atsiliko savo vidutiniu darbo užmokesčiu, kuris 2012 m. siekė 2523,4 Lt.

Lietuvos milijonieriai Indijoje atrodytų tik kaip minimalios algos gavėjai

Skaičiai tvirtina, jog kvalifikuoti specialistai Indijoje jau dabar dažnai uždirba daugiau nei lietuviai. Tačiau nereikia pamiršti, jog Indija 50 kartų didesnė už Lietuvą. Ji užima beveik visą subkontinentą ir nežymiai nusileidžia bendrai ES šalių narių sudaromai teritorijai. Šalyje kas 1,21 sekundės gimsta kūdikis, tad populiacija šiandien siekia jau 1,27 mlrd. Kita vertus, iš jų tik 40 proc. gyvena miestuose.

Netikėta, tačiau Indija išskirtinai pasižymi itin pasiturinčia turtingųjų klase, kurios leidžiamai prabangai nėra ribų. Šalia jų Lietuvos milijonieriai atrodytų tik kaip minimalios algos gavėjai. Tyrimai rodo, jog elitas ilgainiui dar sparčiau augs, todėl atotrūkis tarp socialinių klasių ir regionų taip pat didės. Į akis taip pat akivaizdžiai krinta stipriai įsitvirtinusi hierarchija bei vis dar pastebima klasinė/kastų diskriminacija ne tik gyvenime, bet ir versle.

Akivaizdu, jog Indija yra didelis kalbų ir kultūrų mišinys, su sneefektyvia teisine sistema, todėl korupciniai nusikaltimai ir toliau nenuilstamai vykdomi. O kur dar šalį persekiojantis prievartavimų šešėlis? Šalia jau paminėtų faktų dar pridėjus ir tai, kad Indijoje apskritai dirba tik maždaug 40 proc. šalies populiacijos, o susisiekimo infrastruktūra žeme yra apgailėtina, lietuvaičių akys turėtų prašviesėti suprantant, kad nėra jau taip blogai gyventi Lietuvoje.