A. Kudrino pranešimas prasidėjo teiginiu, kad Rusijos šiandien laukia ilgas lėto augimo periodas, palygintinas netgi su 1980-ųjų laikotarpiu, t.y. prieš Sovietų Sąjungos žlugimą.

Reformatoriaus teigimu, to priežastys – ne tik žemos naftos kainos ar Vakarų sankcijos.

„Pagrindinės Rusijos problemos yra struktūrinės ir institucinės“, – sakė A. Kudrinas ir pridūrė, jog žemas šalies technologijų ir inovacijų lygis prisideda prie artėjančios demografinės krizės.

Maskvos liberalų ypač mėgstamas ekonomistas aiškino, jog Rusija kenčia nuo neefektyvių ir nenormaliai veikiančių valstybės institucijų.

„Mūsų šalyje dominuoja valdžios aparatas, todėl reformas reikia pradėti nuo jo“, – sakė jis.

Pranešėjas teigė, kad kosmetinių pataisymų neužteks. Reikia fundamentalių pokyčių, ypač teismų sistemoje.

„Reikia keisti darbuotojų atrankos sistemą ir įkurti nepriklausomą arbitražą. Tačiau tai neįmanoma be vyriausybės valdymo reformos. Pasaulis keičiasi ir mes turime keistis taip pat greitai“, – kalbėjo jis.

Saugumo klausimas

A. Kudrinas tvirtino, jog jo siūlomos reformos yra ir nacionalinio saugumo bei pagarbos iš kitų šalių klausimas.

„Jei netapsime pažangia valstybe, mums grės gynybinio potencialo nunykimas“, – kalbėjo reformatorius.

Jei Rusija nieko nedarys, tada, A. Kudrino teigimu, ekonomikos augimas išliks labai žemas. Tačiau įgyvendinus reformas, įmanomas bendrojo vidaus produkto šuolis iki 4 proc. per metus.

Tada tikėtina, kad iki 2035 metų Rusijos gyventojų pajamos pasivys kai kurias Vakarų valstybes.

Aleksejus Kudrinas

A. Kudrinas mano, kad vienu iš augimo šaltinių galėtų tapti eksportas – reikia didinti dalį, kuri nėra žaliavos ar energija.

Jis taip pat užsiminė apie galimus pakeitimus mokesčių sistemoje bei pensijinio amžiaus padidinimą.

„Vyrams iki 65 metų, moterims – 63, bet tai tik pasiūlymas“, – sakė jis.

Buvęs finansų ministras sakė, kad šiuo metu Rusijoje yra aukštas žmonių pasitikėjimas prezidentu, tačiau kitų institucijų vertinimai nėra tokie geri.

„Nuo 30 iki 15 proc. pasitiki parlamentu, policija ar ministerijomis – tokioje aplinkoje daryti reformas gali būti sunku“, – sakė jis.

A. Kudrinas pridūrė, kad pokyčių įgyvendinimą gali stabdyti ir pačių rusų nepasitikėjimas vienas kitu.

Visą A. Kudrino pranešimą galima pažiūrėti vaizdo įraše (rusų kalba):

Įžvelgia palaikymą

Kai kurie apžvalgininkai svarsto, kad tokie A. Kudrino pasiūlymai gali nepatikti Kremliui, nes yra rizikingi ir gali būti nesuderinami su šiuo metu vyraujančia politine sistema.

Britų leidinio „The Economist“ biuro Maskvoje vadovas Arkadijus Ostrovskis sakė, kad žmonės labai laukė šio A. Kudrino pranešimo.

„Salė buvo sausakimša, žmonės stovėjo, vos nekabėjo ant lempų, į ją buvo neįmanoma patekti. Tai rodo, kad lūkesčiai tam, ką jis pasakys buvo labai dideli“, – radijo stoties „Echo Moskvy“ eteryje sakė jis.

A. Ostrovskis pastebėjo, kad tarp A. Kudrino klausiusių žmonių buvo daug Rusijos regionų vadovų. Tai jis interpretavo kaip savotišką jų palaikymą A. Kudrinos idėjoms.

„Manau, kad jie sąmoningai atėjo jo pasiklausyti. Kitose forume vykusiose diskusijose, pavyzdžiui, Tatarstano prezidentas Rustamas Minichanovas pasisakė už tai, kad jie turėtų daugiau įgaliojimų, daugiau pinigų skirstytų savarankiškai, o tai sutampa su A. Kudrino mintimis apie valdžios decentralizaciją“, – pastebėjo žurnalistas.

Pasaulio banko rekomendacijos

Gaidaro forume taip pat buvo pristatyta naujausia Pasaulio banko Rusijos ekonomikos apžvalga.

Pagrindinis joje įvardytas iššūkis – kaip atgaivinti augimą ir priversti ekonomiką plėstis ilguoju laikotarpiu.

„Rusijai reiks didinti produktyvumą visuose lygiuose (šalies, įmonių ir asmenų), diversifikuoti augimą nuo naftos, investuoti į žmones ir kokybiškas paslaugas“, – teigia Pasaulio bankas.

Rusijos centrinis bankas tikisi, kad šalies ūkis 2017 metais augs 0,5–1 proc. Prognozuoja, kad 2016 metais Rusijos BVP smuko 0,5–0,7 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (462)