Skundą padavė ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino bičiulis Arkadijus Rotenbergas. Visi, kas kreipėsi į teismą, siekia, kad ES jiems taikomos sankcijos būtų panaikintos. 

Panašu, kad jie turi priežasčių savo galimybes vertinti optimistiškai – ES Bendrasis Teismas jau yra panaikinęs prieš keletą Irane įsikūrusių įmonių ir asmenų taikytas sankcijas. Teismas priėmė sprendimą, kad ES institucijos nepateikė pakankamai įrodymų, susiejančių įmones, kurioms taikytos sankcijos, su Teherano branduoline programa, rašo „Businessweek“. 

Tačiau leidinys atkreipia dėmesį, kad Rusijos atveju ryšius tarp Kremliaus ir įmonių, kurioms pritaikytos sankcijos, įrodyti gali būti paprasčiau, nes valstybei priklauso kiekvienos iš šių įmonių kontroliniai akcijų paketai. Vis dėlto nėra aišku, kaip ES galėtų susieti šias įmones su Rusijos veiksmais Ukrainoje, dėl kurių ir buvo imtasi šių sankcijų taikymo. ES teigia, kad sankcijos – tai bausmė Rusijai už neteisėtą Krymo užėmimą ir tikslingą situacijos Ukrainoje destabilizavimą.

Londone dirbantis teisininkas Saroshas Zaiwalla, padėjęs Irano bankui „Mellat“ pasipriešinti pritaikytoms sankcijoms, interviu kalbėjo, kad šiuo metu atstovauja keletui Rusijos įmonių, kurioms taikomos sankcijos. S. Zaiwalla atsisakė nurodyti šių įmonių pavadinimus ar atskleisti Rusijos įmonių pateiktų skundų detales. 

Skundus ES Bendrajam Teismui be „Rosneft“ pateikė ir gamtinių dujų milžinė „Gazprom“ bei keturi valstybės kontroliuojami bankai: „Sberbank“, VTB Bank, ekonomikos plėtros bankas „Vnešekonombank“ ir šio banko padalinys Ukrainoje „Prominvestbank“. 

Visoms šioms įmonėms uždrausta gauti ilgalaikį finansavimą iš Europos kapitalo rinkų. „Rosneft“ ir „Gazprom“ taip pat pritaikytos su technologijų importu susijusios sankcijos. Milijardierius verslininkas A. Rotenbergas, kurio ES turimos lėšos buvo įšaldytos, padavė du atskirus ieškinius. 

Jei sankcijos ir toliau bus taikomos ilgo bylinėjimosi proceso metu, skundus pateikusios Irano įmonės bei asmenys, o galbūt ir rusai gali nepasitenkinti pirminėmis pergalėmis teisme, jei jiems nepavyktų galiausiai prisiteisti didelių nuostolių atlyginimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (406)