Tiesioginiame televizijos eteryje atsakinėdamas į šalies gyventojų klausimus V. Putinas teigė, kad Maskva taip pat nepanaikins Vakarų šalims taikomų sankcijų.

Rusijai taikyti sankcijas JAV bei kitos šalys pirmą kartą pradėjo 2014 metų kovą aneksavus Rusijos Krymo pusiasalį, o Ukrainos rytuose prasidėjo kariniai veiksmai.

Apribojimai buvo nustatyti tiek individualiems fiziniams ir juridiniams asmenims, taip pat ištisiems Rusijos ekonomikos sektoriams.

Situaciją Rusijos ekonomikoje jis pavadino „pilka juosta“, pastebėdamas, kad valstybės tarptautinių atsargų užteks krizei įveikti, netgi jų nedidinant, jų turėtų užtekti dar ketveriems metams, informuoja „Reuters“.

„Tarptautinių valstybės atsargų lygis grįžo į 2014 m. pradžios lygį, jos netgi kiek didesnės – anksčiau siekė 385,5 mlrd. dolerių, o dabar – 387 milijardus dolerių. Ir primenu, mes turime du vyriausybės atsargų fondus – Atsargų fondą ir Nacionalinės gerovės fondą, jie sumažėjo, bet labai nedaug ir šiandien sudaro atitinkamai 50 mlrd. ir 71 mlrd., arba 10,5 proc. šalies BVP“, – sakė V. Putinas, paneigdamas spėliones, esą šaliai atsargų užteks tik metams.

„Tai reiškia, kad jeigu mes jas leisime tokia pačia tvarka, kaip ir, sakykime, praėjusiais metais, mums jų užteks dar ketveriems metams, net ir tuo atveju, jeigu jų nepildysime ir nieko nedarysime. Tačiau mūsų prognozėmis, šalies ūkis kitais metais jau augs, todėl atsargų fondų greičiausiai neprireiks naudoti, netgi tiek, kiek naudojome. Tad šiuo klausimu neturėtų būti jokio pagrindo nerimauti“, – pridūrė jis.

Atsargų fondas antrus metus iš eilės bus pagrindiniu deficitinio biudžeto finansavimo šaltiniu. Šiais metais Finansų ministerija planuoja iš Atsargų fondo panaudoti bent 2,1 trln. rublių iždo spragoms padengti, pernai ministerija panaudojo 2,6 trln. rublių.

Į klausimą, kokia dabar juosta ekonomikoje, juoda ar balta, V. Putinas atsakė: „Pilka, ir pasakysiu kodėl. Todėl, kad situacija dar nepasikeitė, bet vis dėlto tendencija teigiama“.

Rusijos BVP 2015 metais nusmuko 3,7 proc. Šiais metais vyriausybė prognozuoja 0,3 proc. nuosmukį, o 2017 metais – 1,4 proc. prieaugį.

Anot Rusijos prezidento, tendencija, kai žmonių, gyvenančių už skurdo ribos, dalis auga, kelia didelį susirūpinimą.

„Vyriausybės svarbiausias uždavinys ne spausdinti pinigus, o keisti ekonomikos struktūrą. Tai labai sudėtingas uždavinys, bet vis dėlto judame ta kryptimi“, – sakė jis ir įvardino akivaizdžius to judėjimo požymius, pavyzdžiui, pramonės gamybos prieaugis vasarį, šalies technologijų produkcijos eksporto augimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1573)