„Rusijos biudžete numatyti 96 JAV doleriai (apie 260 litų) už barelį. Nors šiuo metu kaina yra mažesnė, aš čia jokios tragedijos nematau. Pirma, dabar, mano manymu, kaina išsilygins, pasikoreguos, ypač atsižvelgiant į tai, kad nė vienas iš rimtų rinkos dalyvių nėra suinteresuotas išlaikyti kainos ties 80 JAV dolerių riba“, - po Europos ir Azijos viršūnių susitikimo Milane įvykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo V. Putinas.

Jo teigimu, kaip rašo newsru.com, skalūnų naftos gavybos projektai JAV pelningi, jei naftos kaina siekia 80 JAV dolerių. „Jei pasaulinės kainos laikysis ties 80 JAV dolerių riba, visa gamyba žlugs, nes pagrindinių naftos gavyba užsiimančių valstybių biudžete numatytos 80 JAV dolerių viršijančios ir prie 90 JAV dolerių ribos artėjančios kainos (...), koregavimų yra ir jie susiję su objektyviomis priežastimis“, - kalbėjo V. Putinas.

V. Putinas nelinkęs atmesti galimybės, kad naftos kainų mažėjimas gali būti susijęs su JAV ir Saudo Arabijos susitarimu. „Kalbant apie sąmokslo teoriją, šie sąmokslai yra galimi, tačiau šiuo atveju jie skaudžiai kerta suokalbio dalyviams, jei tokių yra“, - įsitikinęs jis.
Spalio 17 d. „Brent“ rūšies nafta kainavo 85 JAV dolerius (229,49) už barelį.

Nuo šių metų birželio mėn. fiksuoto 115 JAV dolerių (310,49 litų) už barelį maksimumo, etaloninės „Brent“ rūšies naftos kaina spalio mėn. viduryje nukrito iki 84 JAV dolerių (226,79 litų). Staigus kainos kritimas gali būti siejamas tiek su esminiais faktoriais, pavyzdžiui, paklausos ir pasiūlos balansu, tiek ir su pirmaujančių pasaulio valstybių užkulisiniais susitarimais susijusiomis teorijomis. Vis dėlto nė vienas ekspertas šiuo metu nesiima vertinti, ar dugnas jau pasiektas.

Kol kas bankai linkę prognozuoti, kad naftos kainos vidurkis šiais metais sieks apie 100 JAV dolerių (apie 270 litų) už barelį, tačiau Rusijos biudžetas sudarytas 105 JAV dolerių (283,49) už naftos barelį kainos pagrindu.

Spaudos konferencijoje paklausus V. Putino, kas tokiu atveju galėtų sukelti krizę, jei 41 rublis už JAV dolerį Rusijai krizės nereiškia, V. Putinas atsakė, pasitelkdamas patarlę: „Jei senelė turėtų senelio lyties organus, ji būtų ne senelė, o senelis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1327)