Ji turėtų užtikrinti nepriklausomybę geologinių žvalgymų srityje. Spalio 13 dieną RBK pranešė, kad valstybės vadovas su A. Chloponino pasiūlymu sutiko, skelbia newsru.com.

Užsienio naftos bendrovėms nutraukiant bendradarbiavimą su Rusijos naftos įmonėmis, šių veikla naujų telkinių žvalgyme yra paralyžiuojama - neturima pakankamai technologijų naujų telkinių žvalgybai ir įsisavinimui.

Pajamos iš naftos ir dujų - gyvybiškai svarbios Rusijai.

„Smarkiai paaštrėjusios tarptautinės situacijos kontekste, reikiamą geologinių ir aptarnavimo darbų lygį užtikrinančios nacionalinės kompanijos formavimas yra pagrindinis šios pramonės šakos uždavinys siekiant tvaraus mineralinių iškasenų atkūrimo Rusijoje ilgalaikei perspektyvai“, – teigiama vicepremjero laiške.

Naująją valstybinę korporaciją siūloma suformuoti kontroliuojančios bendrovės „Rosgeologija“ pagrindu. Ji buvo įsteigta 1918 metais. Visas kompanijos kapitalas yra valstybės nuosavybė. „Kontroliuojanti bendrovė teikia visas paslaugas, susijusias su geologiniais žvalgymais: nuo regioninių tyrinėjimų iki parametrinio gręžimo ir mineralinių iškasenų būklės stebėjimo. „Rosgeologija“ pasižymi unikaliomis kompetencijomis, ypač jūrų geologijos ir darbų šelfe srityje“, – teigiama kompanijos interneto svetainėje.

A. Chloponino laiške pažymima, kad jo pasiūlymą palaikė Gamtos apsaugos ir išteklių ministerija, Federalinė žemės gelmių išteklių valdymo agentūra ir Saugumo taryba. Tačiau, kaip rašo RBK, šią iniciatyvą sukritikavo „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas ir „Lukoil“ vadovas Vagitas Alekperovas. Be to, analogišką nuomonę išsakė ir vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius, vyriausybėje kuruojantis kuro ir energetikos kompleksą.

„Jeigu mus įpareigos pateikti užsakymus, tai apskritai toli nuo rinkos. Mes sukursime naują monopolininką“, – I. Sečino žodžius cituoja TASS.

Kaip anksčiau sakė gamtos išteklių ir ekologijos ministras Sergejus Donskojus, pasiūlęs „Rosgeologijos“ pagrindu sukurti nacionalinį pramonės šakos operatorių, naujoji valstybinė korporacija padės Rusijos naftininkams spręsti problemas, iškilusias įvedus sankcijas. Ministrų kabineto narys RBK aiškino, kad ši iniciatyva jau buvo aptarta vyriausybėje. Tai patvirtino ir A. Chloponino atstovas.

Pažymima, kad šiai idėjai realizuoti neprireiks papildomų išlaidų iš biudžeto, tereiks atlikti aktyvų konsolidavimo mechanizmą naujos struktūros pagrindu, o taip pat parengti ir pateikti Valstybės Dūmai federalinio įstatymo projektą „Dėl valstybinė korporacijos „Rosgeologija“. Taip pat siūloma, kad nauja struktūra gautų valstybės dalį penkiolikoje geologinio žvalgymo įmonių, įskaitant bendroves „Dalmorneftegeofizika“, „Sevmornaftegeofizika“ ir „Sojuzmorgeo“, atliekančias darbus šelfe.

Rugsėjo pabaigoje Rusijos prezidentas V. Putinas ir Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas pradėjo bendrą projektą „Eurazija“. Vykdant jį, planuojama aptikti angliavandenilių telkinius septynių-devynių kilometrų gilyje Kaspijos įdubos rajone, kurios trečdalis yra Rusijos teritorijoje. 

Susidomėjimą šiuo projektu jau parodė „Lukoil“, „Rosneft“, taip pat Vakarų partneriai, konkrečiai, „Shell“ ir „Chevron“. Šis projektas bus pradėtas įgyvendinti kitais metais – „Eurazija“ numatyta penkeriems metams ir vertinama puse milijardo dolerių (1,36 milijardo litų).

Po to, kai Krymas buvo aneksuotas, santykiai tarp Rusijos, JAV ir Europos Sąjungos stipriai pablogėjo. ES ir Vašingtonas kelis kartus įvedė sankcijas prieš Maskvą, kurios, be kita ko, palietė ir energetikos, finansų bei naftos sektorius. Reaguodamas į tai, Kremlius įvedė embargą maisto produktams. Tarp uždraustų maisto produktų atsidūrė mėsa, pienas ir jo produktai, daržovės, šakniavaisiai, vaisiai, riešutai, žuvis, jūros produktai ir dešros iš JAV, Europos Sąjungos, Kanados, Australijos ir Norvegijos. Sankcijos netaikomos vaikų mitybos produktams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)