Žurnalistai buvusio bankininko klausė, kaip veikia sankcijos, kai paskelbiama, jog pinigai banko sąskaitose įšaldomi.

„Pats liūdniausias dalykas, su kuriuo aš susidūriau, tai nurodymų vykdymas autopilotu”, - teigė buvęs bankininkas ir nepamiršo dėl savo bėdų apkaltinti Lietuvos.

Lietuva, kuri de jure yra dalis Europos Sąjungos, o de facto priešakinė Rusijos teritorija, išleidžia popierėlį su reikalavimais, kuriuos europinė valdžia tiesiog privalo vykdyti. <...> Mano šeimos automobilius, kuriuos pirkau Maskvoje, areštavo – ką nors įrodyti, beviltiška”.

Pasak jo, statytiniai, kurių vardu atidaromos sąskaitos – praeitis. Dabar esą yra kiti būdai, kaip atidaryti nuasmenintas sąskaitas.

„Štai aš, idiotas, savo pinigus „juodai dienai” saugojau Šveicarijoje, o reikėjo jas (sąskaitas) atidaryti kitose vietose, visiškai kitaip. Aš suprantu, kaip sutvarkyta europietikų bankų logika ir kaip ji veikia”, - teigė V. Antonovas ir čia pat pridūrė, kad daugiau pinigų nelaikytų nei viename europiniame banke – verčiau rinktųsi Rusija.

„Man užblokavo 20 tūkst. dolerių viename iš vietinių bankų. Aš gavau visus įmanomus dokumentus, kad turiu teisę pasiimti pinigus, tačiau juos sugebėjau atsiimti tik po keturių mėnesių. Per tą laiką dokumentai vaikščiojo kažkokiuose koridoriuose, miestuose ir departamentuose. Mano banke tokie reikalai būdavo išsprendžiami ilgiausiai per tris dienas.

Kitas pavyzdys. Šveicarijos bankuose buvo mano asmeniniai pinigai. Kada viskas įvyko („Snoro” bankrotas – red. past.), aš paprašiau pervesti juos į mano sąskaitas „Konversbank Ukraina”, kad padidinčiau minėto banko likvidumą. Tai štai abu šveicarų bankai pasakė, kad greičiausiai negalės to padaryti, nes pinigai, greičiausiai, užblokuoti”, - kartėlį liejo V. Antonovas.

Paklaustas, ar įmanoma V. Janukovičiaus klano pinigus grąžinti į šalį, V. Antonovas daug vilčių nesuteikė.

„Būdų, kaip galima paslėpti pinigus arba juos investuoti tokiu būdu, kad niekas nerastų – be galo daug. Tam sukurtos ištisos korporacijos, kuriuos užsiima tokiais reikalais. Surasti teisingai paslėptus pinigus praktiškai neįmanoma, kas tuo beužsiimtų. Tai bus nuolatinis bėgimas rate: kas ką besivytų, vis tiek nieko nepagaus”, - teigė jis.

Pasak V. Antonovo, reikia ieškoti mechanizmų, kad „Šeimos” nariai patys grąžintų pinigus į Ukrainos ekonomiką.

Paklaustas, ką jis galėtų palinkėti ukrainiečių oligarchams ir politikams, V. Antonovas teigė, kad „nelinkėtų ir priešui patekti į tokią situaciją. Galvoju, kad tie žmonės, jų draugai ir artimieji, šiandien jaučia itin negeras emocijas. Ne mano reikalas juoktis iš to, ką jie padarė. Pas kiekvieną savo likimas”.

Primename, kad ne viena valstybė įšaldė V. Janukovyčiaus ir jo aplinkos žmonių bankų sąskaitas.

Be V. Janukovyčiaus, jo sūnaus Aleksandro, N. Azarovo ir brolių Kliujevų, į sąrašą pateko beveik visi buvę ministrai ir kai kurie kiti asmenys: Sergejus Arbuzovas, Raisa Bogatyriova, Michailas Dobkinas, Genadijus Kernesas, Jurijus Ivaniuščenka, Aleksandras Klimenko, Borisas Kolensnikovas, Jurijus Kolobovas, Vladimiras Kozakas, Elena Lukaš, Nikolajus Prisiažniukas, Viktoras Pšonka, Eduardas Stavickis, Aleksandras Efremovas ir Vitalijus Zacharčenko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)