Tai numatyta Finansų ministerijos parengtose įstatymų pataisose. Jos parengtos po to, kai šių metų balandį Seimas atmetė pataisas, kuriomis atsiskaitymai grynaisiais būtų ribojami nuo 10 tūkst. litų.

Pristatant pataisas Seimui buvo teigiama, kad jos turėtų padėti kovoti su šešėline ekonomika, tačiau parlamentarai nuogąstavo, kad jos pakenks verslui, kur atsiskaitoma tik grynaisiais, pavyzdžiui, prekybai naudotais automobiliais, taip pat teigta, kad pataisos būtų naudingos bankams, kurie gautų papildomų pajamų už sandorių aptarnavimą.

Finansų ministerijos teigimu, 5 tūkst. eurų riba gerokai viršija Europos Sąjungos šalių apribojimų vidurkį, kuris yra 3 tūkst. eurų, ir turėtų būti optimali Lietuvai, o 15 tūkst. eurų riba pasirinkta įvertinus, kad žmonės nėra profesionalūs rinkos dalyviai ir jų tarpusavio atsiskaitymai didelėmis grynųjų pinigų sumomis yra išimtiniai.

Taip pat nurodoma, kad gyventojams tai neturėtų sukelti nepatogumų, nes dažniausiai grynaisiais mokamos nedidelės suimos - pernai 95 proc. sandorių neviršijo 3 tūkst. eurų, o iš likusių 5 proc. tik nedidelė dalis buvo atliekama grynaisiais.

Siūloma, kad įstatymų pataisos įsigaliotų nuo 2015 metų pradžios, kai Lietuvoje bus įvestas euras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)