aA
Prekybos centrų lentynose vartotojai vis dažniau ieško maisto produktų be „E“ raidelių, kuriomis žymimi maisto priedai. Pastebėję naują tendenciją, nesnaudžia ir gamintojai. Užrašus „be konservantų“, „be jokių E“ galima pamatyti ne tik majonezų, padažų ar gėrimų, bet ir dešrelių bei kitų mėsos gaminių etiketėse, kas anksčiau atrodė neįsivaizduojama. Mat buvo teigiama, jog šiandieninėmis technologijomis ką nors pagaminti be maisto priedų neįmanoma. Tačiau, kaip aiškėja, net ne visada galima tikėti ir išvaizdžiomis etiketėmis.
© Corbis/Scanpix

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) neseniai uždraudė realizuoti vieną „Veiverių majonezo be konservantų“ partiją, nes jo etiketė klaidino vartotojus. Nepriklausomo tyrimo metu, kurį užsakė su maisto produktų gamyba nesusiję asmenys, nustatyta, jog majonezas neatitiko specifikacijoje nurodytų riebumo ir konservantų rodiklių. Riebalų kiekis sudarė 53,3 proc., nors etiketėje buvo deklaruotas 65 proc. riebumas. Taip pat rasta konservantų – 0,164 g/kg sorbo rūgšties ir 0,206 g/kg benzoinės rūgšties.

Nors šie rūgščių kiekiai neviršija leistinų normų, tačiau produkto pavadinime buvo akcentuojama, kad jis be konservantų. Taigi jų ir neturėjo būti.

Nustatyti pažeidimai

Tyrimo metu buvo tirti dar trys majonezai, tačiau juose esančių konservantų Kauno maisto instituto laboratorijos aparatūra, fiksuojanti jų kiekį tik nuo 0, 005 g/kg, negalėjo nustatyti. Anot specialistų, bet kuriuo atveju tai reiškia, kad konservantų juose gali būti tik pėdsakai.

Tačiau dviejuose iš tirtų majonezų, kurių vienas – lietuviškas, kitas – lenkiškas, rasta mūsų organizmui toksiškos eruko rūgšties. Ji čia greičiausiai patekusi su maisto pramonėje plačiai vartojamu rapsų aliejumi, kuriame susidaro natūraliai. Nors majonezuose ji sudarė vos 0,6 ir 1,6 proc. visų riebalų rūgščių ir neviršijo leistinų 2 proc., visgi pamatę užrašą, kad produkte nėra maisto priedų, tikimės, kad jis bus visapusiškai sveikesnis ir saugesnis.

Deja, niekada negalime būti tikri, kad įsigyto gaminio sudėtis 100 proc. atitinka išvardytą etiketėje. Kartais gamintojai apgaudinėja sąmoningai, kartais net jie patys to nežino. Pavyzdžiui, pagal receptūrą konservantų iš tiesų nedėta, tačiau jie atkeliavo su nesąžiningų tiekėjų žaliava.

Konservantai gali patekti be gamintojų žinios

„Gamintojas, kuris gamina majonezą, limonadą ar bet kokį kitą gaminį, pagal savo įmonės pasitvirtintą standartą ir gaminio receptūrą turi būti numatęs, kaip dažnai tikrins savo produkcijos parametrus, kuriuos svarbu deklaruoti. Pavyzdžiui, jeigu aš etiketėje rašau, kad produktas be konservantų, turiu būti įsitikinęs, kad jų tikrai nėra. Jeigu jų yra, turiu keisti ženklinimą.

Dėl „Veiverių majonezo“ – nors gamintojai sako, kad tai buvo nesąmoningas dalykas, mes manome, kad sąmoningas. Gamybinis procesas buvo praktiškai nekontroliuojamas arba kontroliuojamas nekvalifikuotai – t. y. konservantų buvo dedama tiek, kad jie peržengė prietaisų jautrumo ribą.

Tam tikrais atvejais konservantų reikalauja technologinis procesas, bet jeigu tu nori pagaminti švarų, ekologišką produktą be konservantų, jų iš viso neturi būti. Antraip tai jau nesąžiningas verslas ir vartotojų apgaudinėjimas“, - teigė VMVT direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius.

Anot pašnekovo, ši problema aktuali ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje. Europos Komisija yra paskelbusi vadinamąją „Žaliąją knygą“, kurioje akcentuojama, kad šiandien vartotojui neužtenka valgyti saugų ir kokybišką produktą. Jam jau reikia žinoti, ką jis valgo. Todėl vėl atsigręžta į maisto produktų sudėtį bei tikslesnį jos ženklinimą. Be to, raginama išsaugoti tautinį paveldą, regioninius valgius, kad Europoje išliktų skonių įvairovė, o ne vieno standarto maistas, kur bebūtum – Ispanijoje, Lietuvoje ar Amerikoje.

„Šis naujas virsmas visiems kelia rūpesčių. Kai kurie verslininkai nori plėsti asortimentą ir gundyti pirkėją natūralesniais produktais, bet tam reikia įdėti finansinių ir fizinių pastangų. Pagaliau darbo padaugėja ir kontroliuojančioms institucijoms. Kai kurios šalys šį klausimą sprendžia taip – neperspėjęs ateina į cechą tam tikros institucijos specialistas, paima produktą tyrimams – ir verslininkas pasitikrina, ir institucija nustato gamintojo patikimumą, ir vartotojui gerai.

Mes irgi parengę panašią programą. Manau, pirmo ketvirčio pabaigoje turėsime daugiau duomenų šiuo klausimu“, - tikino VMVT atstovas.

Produktus galima rinktis pagal galiojimo laiką

Z. Stanevičiaus teigimu, pagaminti produktą be konservantų nėra sudėtingiau, tačiau jo galiojimo laikas trumpesnis, o turint omeny, kad produktai, prieš patekdami į prekybos centrų lentynas dar turi būti transportuojami, be to, dėl pakankamai didelės konkurencijos tuoj pat neišgraibstomi, tai gamintojams neparanku. Būtent todėl šie produktai neretai kiek brangesni.

Nors tarnyba nesusidūrė su atvejais, kai maiste naudojami uždrausti maisto priedai, atvejų, kai gamintojas, norėdamas pagerinti prekės įvaizdį bei pritraukti daugiau klientų, etiketėje ką nors nutyli arba rašo nebūtus dalykus, pasitaiko. Bene daugiausiai triukšmo sulaukė pasirodžiusios dešrelės bei kiti maisto produktai, pagal etiketę esą skirti vaikams.

„Rekomenduojama, kad vaikų iki trejų metų maiste būtų, kaip įmanoma, kuo mažiau maisto priedų, tačiau mūsų tyrimai parodė, kad vaikiškos dešrelės pagal savo receptūrą ir žaliavas niekuo nesiskiria nuo skirtų suaugusiems“, - teigė pašnekovas.

Beje, skirtingi pasaulio regionai turi pasitvirtinę skirtingus leidžiamus maisto priedus. Pavyzdžiui, JAV maisto papilduose leidžiama naudoti eritroziną, kuris padidina jautrumą šviesai saulės spinduliams jautriems žmonėms, ES jis draudžiamas, todėl pernai į Lietuvą buvo neįsileistos net trys papildų iš JAV siuntos. Minėtuose maisto papilduose kai kuriais atvejais net nebūdavo nurodyta, kad juose yra eritrozino.

„Rusija turi dar griežtesnius reikalavimus maisto papildams. Kitas klausimas, ar jie patys laikosi jų. Kad jie laužia importuotojus – tai faktas, bet ar jie tokie pat griežti savo rinkos gamintojams?“ - svarstė Z. Stanevičius.

Maisto priedai gali sukelti alergines reakcijas

Anot pašnekovo dar viena niša pažeidimams – ekologiški produktai. Pramoninių produktų gamintojai, užsidėję atitinkamą etiketę, gali ja sėkmingai pasinaudoti, jei nebus tinkamos kontrolės.

„Anksčiau buvo problema, kad ekologinė produkcija buvo maišoma su pramonine. Dabar jau yra atskiri skyriai, tačiau Lietuvoje jos apyvarta dar nėra didelė. Užsienyje tam tikros ekologinės prekės jau lenktyniauja su pramoninėmis – pavyzdžiui, ryžiai, bulvės, pomidorai, pieno produktai. Jaunos šeimos dažniausiai jas perka savo atžaloms, nes labai daug alergizuotų vaikų. Mus supa nepaprastai užteršta, nenatūrali, chemizuota aplinka, kelianti daug sveikatos problemų, todėl vėl grįžta natūralumo mada – gaminami ekologiški rūbai, batai, net baldai“, - sakė specialistas.

Anot alergologų, maistui jautriems žmonėms alergines reakcijas gali sukelti mėsos produktų galiojimo laiko prailginimui naudojami maisto priedai Е250 ir Е251, taip pat Е231 ir Е232. Alergiškiems žmonėms negalima naudoti rūgštingumą reguliuojančios medžiagos E311, kurios yra aliejuose, margarine. Astmos priepuolį gali išprovokuoti Е320 ir Е321 (jie naudojami, pavyzdžiui, kramtomosios gumos gamyboje). Е320 sulaiko vandenį organizme, todėl kenkia ir kepenims.
Nepatartina vartoti produktų su sulfitais (E 221-E 228), kuriais apdorojami džiovinti arba pjaustyti vaisiai ir daržovės, kad atrodytų šviežiau.

Lietuvos alergologijos centras taip pat siūlo vengti benzoinės rūgšties ir kitų benzoatų (E210-219 – naudojami gaminant alų, sultis, sirupus ir kt.), kurių, kaip parodė tyrimas, buvo rasta ir majoneze.

Be to, dažname mėsos gaminyje esantys nitratai bei nitritai (E249, E250, E251, E252), kepant gaminį – tiek keptuvėje, tiek ant ugnies – virsta sveikatai pavojingais kancerogenais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

„Danske Bank“ Lietuvoje nebeteiks bankininkystės paslaugų, veiklą tęs du paslaugų centrai

Laikydamasis strategijos susitelkti į Šiaurės šalių klientus, „ Danske Bank “ nebeteiks...

Metinė infliacija Lietuvoje – kiek didesnė nei vidutiniškai ES (1)

Suderinta metinė infliacija Lietuvoje sausį buvo kiek didesnė nei vidutiniškai Europos Sąjungoje...

Vokietijos biudžeto perteklius – didžiausias nuo Šaltojo karo (3)

Nepaisant visos eilės nerimą keliančių ženklų, Vokietijos biudžeto perteklius pernai buvo...

„Panevėžio kelių“ vadovas: STT tyrimo pabaiga – aštrios konkurencijos ir rinkimų fone

Bendrovės „Panevėžio keliai“ generalinis direktorius Virmantas Puidokas sako, kad prieš...

Dvi dienas kritęs „Swedbank“ akcijų kursas patraukė aukštyn (4)

Dėl įtarimų pinigų plovimu daugiau kaip 20 proc. per dvi dienas kritęs Švedijos banko...

Top naujienos

Juozaitis įspėja apie artėjančią emigracijos bangą ir siūlo mokyklose pradėti karinį mokymą (33)

Prezidento posto siekiantis filosofas, politikas ir rašytojas Arvydas Juozaitis teigia, kad vidaus...

Kilkaus nužudymo byloje – netikėtas posūkis: Baltrūnui, jo žmonai bei draugui panaikinti įtarimai (84)

Ketvirtadienį Aivaro Kilkaus nužudymo byloje įvyko permainos – Laurynui Baltrūnui, Daivai...

Lukašenka siunčia žinią JAV: štai čia maža nepasirodys, Maskvai ir Minskui teks reaguoti (51)

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka mano, kad jo šaliai drauge su Rusija būtina...

Dakare rankas susilaužęs Bardauskas deda tašką motociklininko karjeroje

Šiurpūs sužalojimai, gausybė metalinių įtvarų ir kol kas nė vienos nakties, per kurią bent...

Karolinos Toleikytės mamos atvira išpažintis apie dukrą: kai ji praeidavo, vyrai netekdavo žado, o merginos piktai nužvelgdavo (110)

Tik mamos supras, ką reiškia vieną dieną savo mergaitei dar pinti kasas, o kitą – matyti ją...

Mylimajai Kenijoje pasipiršęs Mantas Katleris – apie kelionės „užkulisius“: Aistė tik per plauką nerado žiedo (5)

Atostogas Kenijoje komikas, internetinės laidos „Kitokie pasikalbėjimai“ vedėjas Mantas...

Rezonansinėje kyšininkavimo byloje – pokyčiai: į laisvę paleisti trys teisėjai ir vienas advokatas (402)

Rezonansinėje kyšininkavimo byloje į laisvę paleisti trys teisėjai ir vienas advokatas,...

Išmaišęs pasaulį grįžo į Palangą: čia mes turime tai, apie ką net nesusimąstome (36)

Susikrauti lagaminą ir išvykti gyventi į kitą šalį net nemokant vietinės kalbos, nežinant, ką...

Šarūnas Marčiulionis – valstiečių sąraše į Europos Parlamentą? papildyta (324)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) penktadienio popietę patvirtins visą kandidatų...

Statybos sostinės širdyje atvėrė žaizdą: darbus apskundę gyventojai papuolė į keistą situaciją (92)

„Lietuvoje siaučia nevaldoma architektų „mafija“, taip teigė į DELFI kreipęsi vieno...