2022 metais daugiausiai pranešimų apie grupės darbuotojų atleidimus pateikė apdirbamosios gamybos (26), švietimo (12), transporto ir saugojimo (11) veiklą vykdančios įmonės. Pirmą kartą per penkerius metus negauta pranešimų apie grupės darbuotojų atleidimus iš finansinės ir draudimo veiklomis užsiimančių įmonių. Mažiausiai jų gauta iš statybos sektoriaus bei administracinės ir aptarnavimo veiklas vykdančių įmonių.

Šį skaičių labiausiai išaugino atleidimai iš transporto ir saugojimo sektoriaus.

Atleidžiamų darbuotojų sąraše – daugiausia buvusių didelių šalies darbuotojai: iš LTG grupė (1950), AB „Lietuvos paštas“ (592), AB „Kaišiadorių paukštynas“ (395), UAB „Birių krovinių terminalas“ (136), sanatorijos „Belorus“ (111).

Dažniausiai įmonių nurodomos grupės darbuotojų atleidimo priežastys – darbo organizavimo pakeitimai, reorganizacijos, neretai informuojama, jog dėl susitraukusių užsakymų ir mažėjančių veiklos mastų dalies darbuotojų atliekamos funkcijos tampa perteklinės. Pranešimų dėl bankroto gauta 13 (numatyta atleisti 0,5 tūkst.), dėl įmonės likvidavimo – 6 (numatyti atleisti 0,2 tūkst.). Pranešimų dėl bankroto 2022 metais gauta mažiausiai per penkerius metus.

„2022-m. pirmąjį pusmetį gautuose grupės darbuotojų pranešimuose darbuotojų atleidimų priežastys buvo susijusios su geopolitiniais neramumais, o antrąjį – su energetikos kainomis, problemomis tiekimo grandinėse“, – sakė Užimtumo tarnybos Priemonių įgyvendinimo organizavimo skyriaus patarėja Brigita Blavaščiūnienė.

Pasak jos, praėjusių metų grupės darbuotojų atleidimai esminio poveikio šalies ar regionų ekonominei padėčiai neturėjo. Atleidimai vyko skirtingose ekonominės veiklos srityse, o pagrindiniai dideli atleidimai buvo suvaldyti bendradarbiaujant darbdaviams ir Užimtumo tarnybai. Ypač aktyviai dirbome su LTG grupe, VšĮ „Belorus“ administracija.

Užimtumo tarnybos duomenimis, apie 37 proc. atleistų ir per praėjusių metų pirmąjį pusmetį Užimtumo tarnyboje registruotų asmenų sugrįžo į darbo rinką.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją