Tarnybos duomenimis, oficialus nedarbas balandžio pradžioje siekė 15,1 proc. – 1 punktu mažiau nei prieš mėnesį. Ingos Balnanosienės teigimu, nedarbas mažėja dėl sezoniškumo, tačiau situacija išlieka sudėtinga dėl koronaviruso pandemijos ir karantino.

„Pavasarį kiekvienais metais registruojama daugiau laisvų darbo vietų, pradedami registruoti sezoninio darbo vietų pasiūlymai ir nedarbas tiesiog natūraliai pradeda mažėti. Daugiau žmonių pradeda verstis savarankiška veikla, teikti pavežėjų paslaugas ar kitas, kurios šuo metu leidžiamos“, – BNS sakė tarnybos vadovė.

„Visgi šiemet procesai vyksta lėčiau dėl situacijos, kuri visiems akivaizdi – verslo ribojimai ir išliekanti sudėtinga pandeminė situacija“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, tikėtina, kad nedarbo pikas jau buvo pasiektas sausio pabaigoje-vasario pradžioje.

„Jei pandeminė situacija išliks tokia, kokia yra dabar, nedarbo situacija lygiai taip pat po truputį mažės, bet aišku, nuosaikiau. Prieš naujus metus buvo galvota, kad jau balandžio mėnesį turėsime šiek tiek didesnį nedarbo sumažėjimą, nes bus atlaisvinta daugiau veiklų, bet taip neatsitiko. Didesnio nedarbo sumažėjimo galima tikėtis vasarą, su sąlyga, kad pandeminiai rodikliai vėl nešaus į viršų ir verslo kryptys bus atlaisvintos maksimaliai, kiek tai yra galima“, – sakė I. Balnanosienė.

Ji sako, kad judėjimo tarp savivaldybių ribojimo panaikinimas taip pat turėtų teigiamai paveikti darbo rinką, tačiau tai dar priklauso ir nuo susijusių paslaugų – spa, sporto klubų ir kitų pramogų atvėrimo.

Balandžio 1-ąją šalyje darbo ieškojo 259,8 tūkst. žmonių – 17,2 tūkst. mažiau nei prieš mėnesį, bet 90,4 tūkst. daugiau nei prieš metus.

Darbo paklausa kovą, palyginti su vasariu, šoktelėjo 30,6 procento. Darbdaviai per mėnesį Užimtumo tarnybos informacinėje sistemoje įregistravo 31,2 tūkst. laisvų darbo vietų, pernai tokiu laikotarpiu buvo 23,1 tūkst. darbo pasiūlymų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)