„Delfi“ fotografas šeštadienio popietę užfiksavo lankytojų srautus Vilniaus prekybos centruose „Ozas“ ir „Akropolis“. Matyti, kad prekybos centruose visur sužymėti atstumai, kurių reikia laikytis, pramogų vietos ir maitinimo įstaigos – uždarytos.

Nors prekybos centrai ir dirba, žmonių jie nepritraukia. Iš užfiksuotų nuotraukų matyti, kad lankytojų srautai kritę, nepaisant to, kad artėja kalėdinis metas, kuris įprastai prekybininkams būdavo vienas pelningiausių. Didesnių žmonių susibūrimų galima matyti tik prie maisto prekių parduotuvių.

Trumpina darbo laiką, nebeveikia dalis paslaugų

Paskelbus apie visuotinio karantino įvedimą, dalis didžiųjų prekybos centrų pranešė apie darbo laiko trumpinimą.

Pavyzdžiui, prekybos ir pramogų centro „Ozas“ darbo laikas nuo lapkričio 2 d. sutrumpintas viena valanda, nuo 10 val. iki 21 val. Nuo lapkričio 7 d. nebeveikia kino teatras, sporto klubas, šeimos pramogų parkas. Veiklą taip pat sustabdė ledainės, dalis restoranų ir kavinių, o likusieji, vadovaujantis Vyriausybės sprendimais ir reikalavimais, maistą tieks tiks išsinešti.

„Įvedus karantiną, visų pirma ribosime lankytojų srautus bei didinsime apsaugos darbuotojų skaičių, kad būtų užtikrintas taisyklių laikymasis prekybos ir pramogų centre. Skirsime dar daugiau dėmesio lankytojų informavimui apie galiojančią tvarką – teisingą kaukių dėvėjimą, atstumų laikymąsi, nesibūriavimą.

Neturintiems savo apsaugos priemonių, kaip ir iki šiol nemokamai suteiksime vienkartines veido kaukes. Taip pat užtikrinsime dar dažnesnę patalpų ir dažniausiai liečiamų paviršių dezinfekciją, intensyviai vėdinsime prekybos centro erdves tiek natūraliu būdu per stoglangius, tiek palaikydami didesnę šviežio oro apykaitą mechaniniu būdu.

Kaip ir visu pandemijos laikotarpiu, drauge su partneriais toliau taikysime itin aukštus saugumo reikalavimus, kaip nurodo „SAFE shopping centers“ ekspertų „Ozui“ suteiktas „COVID–19 compliant“ saugumo sertifikatas“, – apie tai, kokių saugumo priemonių laikomasi komentavo „Ozo“ valdytojos „Newsec property management“ atstovė Ina Augulienė.

„Akropoliuose” nuo šeštadienio įsigaliojusio visuotinio karantino metu prekybos centruose neveikia kino centrai, pramogų teikimo vietos, kazino. Pranešta, kad „Akropolio lede“ galės treniruotis tik aukšto sportinio meistriškumo sportininkai.

Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių „Akropoliuose“ visos ne maisto parduotuvės dirbs iki 21 val. „Maxima“ Vilniaus „Akropolyje“ dirbs nuo 8 iki 24 val., Klaipėdos ir Šiaulių prekybos centruose – nuo 8 iki 22 val. „Eurovaistinė“ Vilniaus ir Klaipėdos „Akropoliuose“ dirbs 8-22 val., Šiauliuose darbą pradės kiek vėliau – 10 val. ir dirbs iki 22 val., „Ermitažas“ Vilniuje dirbs nuo 8 iki 22 val.

Didžioji dalis Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių „Akropoliuose“ įsikūrusių kavinių ir restoranų karantino metu dirbs, tačiau maistą ir gėrimus tieks tik išsinešimui.

Pranešime spaudai rašyta, kad „Akropoliuose“ taikomi sugriežtinti švaros ir higienos sprendimai: dezinfekcinėmis priemonėmis periodiškai valomos bendros erdvės ir dažniausiai liečiami paviršiai, visu pajėgumu veikia ventiliacinės sistemos, periodiškai keičiami oro filtrai. Visi „Akropoliuose“ dirbantys žmonės taip pat laikosi griežtos rankų higienos, stebi savo sveikatą bei dėvi apsaugines nosį ir burną dengiančias veido kaukes.

Taip pat pranešta, kad prižiūrimas lankytojų srautas.

„Turime tokių prekybos vietų, kur vienu metu gali būti aptarnaujamas tik vienas pirkėjas, tad tuo atveju, jei vienu metu į patalpą norės užeiti daugiau nei vienas klientas – teks luktelėti. Prekybos centrų alėjose prie mažesnio ploto parduotuvių sužymėjome laukimo vietas, tad pirkėjų prašome vadovautis šiuo ženklinimu“, – sako „Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas.

Jo teigimu, pandemijos metu žmonės jau išsiugdė įprotį pirkinius planuoti iš anksto. Tai rodo daugiau kaip dešimtadaliu išaugęs vidutinis pirkėjo krepšelis – vieno apsilankymo metu stengiamasi aplankyti visas norimas prekybos ir paslaugų vietas.

„Artėja didžiosios metų šventės, kurios įprastai išaugindavo pirkėjų srautus. Suprasdami, koks šis laikotarpis svarbus mūsų klientams, raginame apie kalėdines dovanas šiemet kaip niekada pagalvoti iš anksto: susiruošusiems į prekybos centrus susiplanuoti pirkinius ilgesniam laikotarpiui, susidaryti sąrašą, gal net apgalvoti, kokia eilės tvarka apsilankyti parduotuvėse“, – komentuoja D. Mertinas.

Taip pat informuota, kad „Akropoliuose“ neseniai įdiegta papildoma speciali įranga – eskalatorių ir judančių takų porankiai pradėti automatiškai dezinfekuoti ultravioletiniais spinduliais (UV). Šį mėnesį taip pat bus įdiegta orą prekybos centrų liftų kabinose automatizuotai dezinfekuosianti įranga.

Kauno „Akropolyje“ veikiančių parduotuvių darbo laikai nesikeitė.

Prekybos centras „Panorama“ buvo pranešęs, kad prekybos centro patalpose periodiškai budės Gynybos paramos fondo savanoriai. Jie stebės, ar lankytojai laikosi visų saugumo priemonių ir prireikus draugiškai suteiks reikalingą informaciją bei pagalbą. Be to, ateinančią savaitę PLC „Panorama“ viešosiose erdvėse atsiras specialios, lankytojų srautus reguliuojančios žymos, o nuo lapkričio 9 dienos visi prekybos centro nuomininkai dirbs valanda trumpiau.

Turi riboti lankytojų srautą

Grožio salonai, ne maisto prekių parduotuvės gali ir toliau veikti, tačiau karantino metu reikia riboti lankytojų srautą.

„Parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose ir teritorijose šalia jų turi būti užtikrinamas 10 kv. m. prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo bei užtikrinamos kitos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos“, – buvo rašoma nutarimo projekte.

Taip pat įvardijama, kad ir paslaugų teikimo vietose (išskyrus apgyvendinimo paslaugų teikimo vietas) turi būti užtikrinamas 10 kv. m. paslaugos teikimo plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo bei užtikrinamos kitos apsaugos priemonės.

Karantino režimo trukmė – nuo 2020 m. lapkričio 7 d. 00:00 val. iki 2020 m. lapkričio 29 d. 24:00 val. Tačiau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga „Delfi Dienoje“ teigė, kad karantino poveikis bus jaučiamas tik po kelių savaičių ir, jei situacija negerės, ribojimai gali būti dar labiau griežtinami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)