Kaip praneša naujienų agentūra „Reuters“, banko „Vozroždenije“ valdybos pirmininko pavaduotojas Andrejus Šalimovas patikino, kad šio mėnesio pradžioje Rusijos centrinis bankas rekomendavo bankams atlikti streso testus numatant JAV kurso šoktelėjimą iki triženklių sumų rubliais.

Vieno didžiųjų Rusijos bankų valdybos narys išsaugodamas savo anonimiškumą informavo, kad buvo kalbama apie 100-120 rublių už JAV dolerį kursą. Šią informaciją patvirtino kito didelio banko iždo direktorius ir bankininkas, apie tai sužinojęs iš Centrinio banko atstovų.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) taiko streso testus kaip metodus, skirtus įvertinti portfelio jautrumą egzistuojantiems makroekonominių rodiklių pasikeitimams arba išskirtiniams, tačiau galimiems įvykiams.

Bendrovės „Kapital“ vyriausiasis ekonomistas Jevgenijus Nadoršinas mano, kad Rusijos centrinis bankas mėgina apsidrausti.

„Centrinis bankas specialiai kelia mažai tikėtinas sąlygas, kad įsitikintų dėl finansų sistemos pajėgumo išsaugoti stabilumą tokioje situacijoje“, - įsitikinęs jis.

„Abejoju, ar reguliatorius galėtų vertinti tokius kursus kaip tikėtinus. Greičiausiai jis numato judėjimą šia kryptimi ir nori patikrinti sistemos reakciją“, - samprotavo J. Nadoršinas.

BKS bendrovės vyriausiojo ekonomisto Vladimiro Tichomirovo manymu, labai tikėtina, kad „Brent“ markės naftos barelio kaina smuks žemiau 40 JAV dolerių (34,76 eurų) ribos, o JAV dolerio kursas priartės prie 80 rublių slenksčio.

„Turime reikalų su neįprasta situacija, kai rimta korekcija ištiko iš karto dvi didžiausias JAV ir Kinijos rinkas“, - sakė jis.

Remdamiesi techninės analizės duomenimis, „Gazprombank“ analitikai prognozuoja, kad trumpalaikėje perspektyvoje JAV doleris pasieks 80 rublių ribą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (363)