Kaip teigė BNS teigė Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys, per šešis šių metų mėnesius surinkta 587 tūkst. eurų, o planuota surinkti 732 tūkst. eurų.

„Manome, kad sumažėjimas sietinas ne su apsisprendimu rinktis alternatyvius atvykimo būdus, o su koronaviruso pandemijos sukelta situacija – tiesiog sulaukta mažiau lankytojų ir ypač turistinių grupių, į Neringą vykstančių autobusais“, – kalbėjo E. Šakalys.

Anot jo, pernai per pirmus šešis mėnesius įvažiavo 926 autobusai, turintys daugiau nei 30 vietų, o šiemet – tik 44. Taip pat įvažiavo ir mažiau autobusų, turinčių iki 30 vietų, jų šiemet buvo 49, o pernai tuo pačiu metu – 380.

„Be to, nuo kovo mėnesio sienos kirtimas nevykdomas per Nidos kontrolės pasienio punktą. Dėl to visai neliko įvažiuojančių iš Kaliningrado srities – tiek užsienio keliautojų, tiek tiesiog keliaujančių tranzitu“, – aiškino Neringos savivaldybės administracijos direktorius.

Už įvažiavimą į Neringą iš viso 2020-aisiais planuojama surinkti maždaug 2,5 mln. eurų. Ši suma nustatyta atsižvelgiant į tai, kad tiek pinigų surinkta per visus praėjusius metus. Savivaldybė anksčiau planavo, jog 2019 metais už ekologinį mokestį bus surinkta 1,75 mln. eurų.

Reaguojant į didesnį nei planuota automobilių srautą, sezoninį įvažiavimo lengvuoju automobiliu mokestį nuspręsta padidinti. Šiemet nuo birželio 20-osios iki rugpjūčio 20-osios jis siekia 30 eurų – dešimt eurų daugiau nei pernai.

Savivaldybė tikisi, kad du mėnesius taikoma padidinta rinkliava automobiliams, sumažins jų srautą, skatins alternatyvų atvykimą, o į biudžetą surenkamų pinigų suma, lyginant su pernai, išliks nepakitus.

Kaip teigia E. Šakalys, kol kas pasiūlymų didinti rinkliavą nėra pateikta ir apie galimybę kitais metais didinti įvažiavimo mokestį nėra kalbama.