„Patvirtiname, kad Rusijos Federacijos notą gavome. Šiuo metu ją nagrinėjame“, – teigiama ministerijos pateiktame atsakyme.

Notą Lietuvos URM perdavė Rusijos laikinasis reikalų patikėtinis Lietuvoje Sergejus Riabokonis, ketvirtadienį pranešė Rusijos žiniasklaida.

Diplomatas valstybinei televizijai „Rossija 24“ sakė, kad „Lietuvos geležinkelių“ paslaugomis besinaudojantys operatoriai Rusijoje privalo apmokėti už krovinių pervežimą, o Vilnius visus šiuos mokėjimus yra nukreipęs per vienintelį Šiaulių banką, nuo rugsėjo nebevykdysiantį jokių operacijų su Rusija.

URM neatsakė į BNS klausimą, kokius paaiškinimus pateikė notą įteikusiam S. Riabokoniui.

Susisiekimo ministerija ir valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“ taip pat neatsakė į klausimus apie galimai stosiančius mokėjimus.

Susisiekimo ministro atstovė spaudai Gabrielė Vasiliauskaitė BNS sakė, jog ministerija poziciją šiuo klausimu tebederina su Vyriausybe.

Šiaulių bankas praėjusią savaitę pranešė nuo rugpjūčio 15 dienos nebevykdysiantis mokėjimų Rusijos rubliais, neatsižvelgiant į gavėjo šalį, o nuo rugsėjo 1 dienos – ir mokėjimų į Rusiją ir Baltarusiją arba iš jų bet kokia valiuta.

Šiaulių banko interneto svetainėje tuo pačiu teigiama, kad „mokėjimų vykdymo išimtys išankstiniu susitarimu gali būti taikomos tokiems atvejams, kai mokėjimai atliekami humanitariniams tikslams ar valstybės funkcijoms užtikrinti“.

Kiti didieji Lietuvos bankai – „Swedbank“, SEB ir „Luminor“ – nebeaptarnauja mokėjimų tarp Lietuvos ir Rusijos bei Baltarusijos nuo anksčiau.

Sankcionuotų prekių Kaliningrado tranzitą Rusija šią savaitę atnaujino praėjus maždaug mėnesiui po to, kai Lietuva jį uždraudė, remdamasi balandį pateiktu Europos Komisijos išaiškinimu.

Rusijai ribojimus pavadinus Kaliningrado srities blokada ir pagrasinus atsaku, Europos Komisija liepą išleido naujas gaires, kuriomis nurodyta tranzitą geležinkeliais atnaujinti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)