Ukrainos ūkis labai priklauso nuo eksporto, o plieno eksportas sudaro 40 proc. šalies eksporto. Eksportas sudaro apie du trečdalius šalies bendrojo vidaus produkto ir yra pagrindinis tvirtos valiutos šaltinis.

"Dabar regione yra sustabdytos šešios atviro žaizdro krosnys. To dar niekada nėra buvę, - sakė Donecko gubernatorius Vadimas Čuprunas. - Kainos sumažėjo, pasaulio rinka mūsų plieno gamintojams dabar yra nepalanki".

S. Hriščenka pažymėjo, kad plieno pardavimas per pastarąsias dešimt dienų sumažėjo 7-8 proc.

"Iljič" plieno gamyklos pietų Ukrainoje atstovas spaudai Sergejus Magera sakė, kad Ukrainos uostuose yra susikaupę daugiau nei 500 tūkst. tonų plieno ir metalo gaminių.

"Sunku pasakyti, kiek tęsis ši krizė, - sakė jis. - Kainos smuko balandžio ir gegužės mėnesiais. Nuo to nukentėjo "Krivorožstal", "Dzeržinskij", "Makejevskij", "Jenakijevskij" gamyklos.

Ekonomistai ir kiti pareigūnai jau seniai pabrėždavo, kad Ukrainai reikia skubai įvairinti savo ūkį, kuriame dominuoja energijos vartojimo ir sovietinės eros pramonės sektoriai.

Naujoji šalies vyriausybė suskubo paremti smulkų ir vidutinį verslą keisdama įstatymus ir mažindama biurokratines kliūtis bei supaprastindama registraciją ir mokesčių taisykles.

Vyriausybė taip pat apie 57 proc. padidino pensijas ir taip sustiprino gyventojų perkamąją galią tikėdamasi vietos rinkos plėtros. Ukrainoje gyvena 47 mln. žmonių.

Tačiau reikia padaryti daugiau, nes ūkio augimas nuo sausio - balandžio mėnesių laikotarpio tesiekė 5 proc., palyginti su 11,5 proc. augimu pernai tuo pačiu metu, rodo oficialūs duomenys.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)