87 dienas be pertraukos dirbęs vairuotojas iš Ukrainos Oleksandras Oleiinykas paviešino išties nesumeluotą realybę, kaip atrodė trys jo darbo mėnesiai Lietuvoje.

Vyras tikina, kad per visus tris darbo mėnesius turėjo uždirbti kiek daugiau nei 5000 eurų, tačiau pinigų negavo. Vietoje to buvo sumuštas darbo vietoje, sulaukė grasinančių žinučių ir buvo apgautas turbūt pačiu baisiausiu būdu.

„Susiklostė tokia situacija. Atvažiavau ketvirtą valandą ryto, devintą valandą gavau žinutę, tada, kai jau miegojau ir nemačiau, kad turi atvažiuoti manęs pakeisti, paimti iš manęs automobilį, pakeisti vairuotoją. Ketvirtą valandą ryto atvažiavo viršininkas, pažemino mane, iškėlė skandalą, nenorėjo perrašyti važtaraščio savo vardu. Aš nesutikau jam duoti savo skaitmeninės kortelės, nes išsigandau, kad jie gali sugadinti arba ištrinti duomenis, kad negalėčiau nieko padaryti.

Audrius Cuzanauskas, Oleksandras Oleinikas

Paskui jis ėmė mėtyti mano daiktus, dokumentus, aš prašiau, kad jis atiduotų mano daiktus, tačiau jis nesutiko, vėliau mane pastūmė, parkritau ant vairuotojo sėdynės, susitrenkiau šonkalius. Jis mane prispaudė keliu, trenkė per galvą, aš to nesitikėjau, nemaniau, kad gali taip nutikti, nes jau iš anksto buvau įspėjęs vadovą, kad išeisiu iš darbo, jeigu jis man nesumokės atlyginimo. Dirbau du mėnesius, tačiau už juos man net nesumokėjo, parašiau pareiškimą, jis prašė, kad dar dvi savaites pradirbčiau“, – DELFI sakė nuo darbdavio nukentėjęs vairuotojas.

Jis taip pat papasakojo, kad į Lietuvą jį atvykti paskatino klasės draugas, kuris sakė, kad alga Lietuvoje yra gera, todėl jis uždirbs nemažus pinigus. Deja, realybė pasirodė visai kitokia.

„Tas žmogus, mano vadovas, yra Valentinas Kolomejevas. Sutartis oficialiai įsigaliojo nuo 2018 metų sausio 10 dienos. Tada pradėjau dirbti. Įdarbinimo agentūra surado man tą įmonę, sutvarkė vizą ir iškart išvažiavau į Kauną dirbti, dvi savaites vyko mokymai“, – sakė Oleksandras.

Vyras tikino, kad prieš tai dirbo Lenkijoje.

Edgaras Savickas, Audrius Cuzanauskas, Oleksandras Oleinikas

„Nes čia dirbo mano klasės draugas, jis man rekomendavo, sakė, kad atlyginimas čia gerokai didesnis nei Lenkijoje. Prieš tai dirbau Lenkijoje, kur gyvena ir dirbo mano sesuo“, – pasakojo vyras.

Jis tikina, kad jam buvo žadamas tikrai geras atlyginimas – apie 1800 eurų per mėnesį.

„Apie įmonę buvau skaitęs internete, skaičiau, kad yra galimi kažkokie nusižengimai, tačiau man reikia išlaikyti šeimą, man reikėjo darbo. Kita vertus, be patirties kitur manęs nebūtų priėmę. Man žadėjo viena, tačiau realybė buvo visiškai kitokia. Balandį gavau žinutę, tarsi perspėjimą, kad jeigu išeisiu iš darbo, turiu rašyti, kad išeinu savo noru. Kadangi turėjau kontaktų profesinėje sąjungoje, pasikonsultavau, papasakojau, kokia yra mano situacija, o man pasakė, kad jeigu rašysiu savo noru, tai neatgausiu uždirbtų pinigų. Po to, kai išsiunčiau prašymą, mano direktorius ėmė ant manęs šaukti, sakė, kad jeigu nori, kad išsiskirtume draugiškai, turiu dirbti dar dvi savaites, tada galėsime eiti kas sau, o aš pradirbau dar keturias savaites. Iš viso išdirbau praktiškai tris mėnesius, vakar ištraukiau kortelę. Mėnesio atlyginimas turėjo būti 1800 eurų, taigi iš viso truputį daugiau nei penki tūkstančiai eurų. Oficialiai aš dar ten dirbu, tik vakar gavau naują jų adresą, kreipiausi pagalbos, norėdamas pateikti jiems skundą“, – DELFI kalbėjo vairuotojas Oleksandras.

Lietuvos vežėjų profesinės sąjungos vadovas Audrius Cuzanauskas tikino, kad tokie atvejai – dažni, tačiau pirmą kartą nutiko taip, kad vairuotojas buvo sumuštas tiesiog savo darbo vietoje.

Audrius Cuzanauskas

„Ši istorija yra išskirtinė galbūt tik tuo, kad pirmą kartą darbuotojas kreipėsi, kuris buvo sumuštas darbo vietoje. Tai nėra pirmas atvejis, kai darbdaviai išmeta darbuotojus, tikrąja ta žodžio prasme. Žinau, kad gegužės mėnesio pradžioje pas mus atvyksta dar vienas pilietis, tik nežinau, ar ukrainietis, ar baltarusis, kurį irgi darbdavys išmetė Belgijos pasienyje ir dar apgavo, kad netrukus jį pasiims. Tokių situacijų, kai yra prasilenkiama su pažadais, tikrai būna gana dažnai. Realybė yra tokia, – sakė A. Cuzanauskas

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI TV įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (999)